用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 還有2個月DSE
樓主: yanyan-mummy
go

還有2個月DSE [複製鏈接]

引用:咁點夠休息?

原帖由 mummom 於 14-01-25 發表
咁點夠休息?
好多週末會補睡!

YuYuMother  我女就係咁,假期瞓到無一兩點都唔起身。  發表於 14-1-28 23:48
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 14-1-25 11:17
原來個個都好勤力, 我個除咗下功夫係maths外, 其余hea讀.

讀書讀書, 真係要讀. ...
我記得我仔同你囡囡好似同校, 我仔講到d 同學讀得好犀利, 我都有d 擔心

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 13:17
我記得我仔同你囡囡好似同校, 我仔講到d 同學讀得好犀利, 我都有d 擔心
讀band 1 學校就是有這個好處, 大部份人都博命讀書, 小朋友受朋輩影響會跟住讀

October. 發表於 14-1-25 11:17
原來個個都好勤力, 我個除咗下功夫係maths外, 其余hea讀.

讀書讀書, 真係要讀. ...
提醒佢留意一下中文, 呢科比較易出意外

冬日勳章 醒目開學勳章

小彬彬 發表於 14-1-25 13:53
讀band 1 學校就是有這個好處, 大部份人都博命讀書, 小朋友受朋輩影響會跟住讀
...
不過我覺得有d過火呢, 聽說有同學補習由朝補到黑, 辛苦吾在講, 仲要使好多錢,
吾係普通家庭可以負擔

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 13:57
不過我覺得有d過火呢, 聽說有同學補習由朝補到黑, 辛苦吾在講, 仲要使好多錢,
吾係普通家庭可以負擔:bashfu ...
勤力過頭會影響健康, 考試時的表現都可能受影響, 你囝囝巳經夠勤力............

冬日勳章 醒目開學勳章

小彬彬 發表於 14-1-25 14:28
勤力過頭會影響健康, 考試時的表現都可能受影響, 你囝囝巳經夠勤力............
...
但係佢見身邊同學仲勤力呢其實我都預左要改選

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 13:17
妳唔晒擔心, 妳仔已經好叻了.
我聽阿囡講, 有d同學科科補, 而阿囡一個好朋友就任何補習都無, 自己好勤力讀, 一路成績由F1 - F6都好勁, 唔晒補.

個日家長會,副校發言勉勵同學除咗自己要勤奮溫書外, 仲要拉埋旁邊同學一起讀, 苦口婆心, 聽到都幾好笑.

小彬彬 發表於 14-1-25 13:55
提醒佢留意一下中文, 呢科比較易出意外
叫阿囡去補吓中文, 上雞精班學吓答題技巧都好, 但佢點都唔肯去, 佢話自己有自己讀中文解題答題既思維方式, 唔想比其它人其它方法打亂. 我都奈佢唔何.

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 14-1-25 16:00
妳唔晒擔心, 妳仔已經好叻了.
我聽阿囡講, 有d同學科科補, 而阿囡一個好朋友就任何補習都無, 自己好勤力讀, ...
我仔吾係好叻乍, 因為佢報聯招大想頭左, 所以有d 擔心會落空最後-無所有~
我仔有同學由朝補到黑, 只係數-科已經報左5-6個course了,亞仔都好想報, 不過-來咁報太瘋狂

二黎負擔都好重, 因為太多科了~

家長會我有去, 學校想佢地報e-app打底, 亞仔又冇興趣...

October. 發表於 14-1-25 16:08
叫阿囡去補吓中文, 上雞精班學吓答題技巧都好, 但佢點都唔肯去, 佢話自己有自己讀中文解題答題既思維方式,  ...
估計你囡囡本身中文巳經唔錯, 所以唔想補..........

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 16:09
我仔吾係好叻乍, 因為佢報聯招大想頭左, 所以有d 擔心會落空最後-無所有~
我仔有同學由朝補到黑, 只係數- ...
有冇報大陸同台灣?

冬日勳章 醒目開學勳章

小彬彬 發表於 14-1-25 16:42
有冇報大陸同台灣?
吾打算出國了

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 16:52
吾打算出國了
咁報e-app 打底好d, 到時再決定是否去讀, 起碼多個選擇

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 16:09
我仔有同學由朝補到黑, 只係數-科已經報左5-6個course了,亞仔都好想報, 不過-來咁報太瘋狂 二黎負擔都好重, 因為太多科了~
家長會我有去, 學校想佢地報e-app打底, 亞仔又冇興趣 ...
聽講佢地三班理科以往maths大多數同學攞到5或以上,所以妳仔一定掂.

我囡凈補科數, 其它科目, 叫極都唔肯去補.

e-app阿囡都未報, 不過, 來緊會報1,2個講打底, 會報埋樹仁.

小彬彬 發表於 14-1-25 16:40
估計你囡囡本身中文巳經唔錯, 所以唔想補..........
係學校成績OK, 但面對全港, 無從估計.

October. 發表於 14-1-25 18:53
係學校成績OK, 但面對全港, 無從估計.
可以參加外面的mock exam

小彬彬 發表於 14-1-25 22:04
可以參加外面的mock exam
之前有叫佢去試吓考, 又係唔肯去.

佢學校又無提供predicted grade, 所以, 程度如何唔知架.

October. 發表於 14-1-25 22:17
之前有叫佢去試吓考, 又係唔肯去.

佢學校又無提供predicted grade, 所以, 程度如何唔知架.
你囡囡應該对自己有信心, 你都要对佢有信心

冬日勳章 醒目開學勳章

小彬彬 發表於 14-1-25 17:00
咁報e-app 打底好d, 到時再決定是否去讀, 起碼多個選擇
e-app 始終要睇亞仔意願, 佢應該吾係好想...
‹ 上一主題|下一主題