用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考插班
go

考插班

請問有沒有家長可以分享為孩子報考插班的經驗?謝謝!

preparation in english and math

現在開始準備差不多了. 因為要預備的事情太多. 正所謂知己知彼, 百戰百勝:

1. 首要是攪好校內成績, 目標全班頭三名 或 全級頭十名, 盡量多A
2. 同小朋友做心理準備, 例如一同到目標校附近行下, 一起上目標校網頁, 讓小朋友看相片及Video了解學校, 介紹下間學校有幾大, 有幾好玩, 有遊樂場, 有泳池... 一直到口試前都要讓孩子對該校有很好的印象
3. 留意學校幾時可入信/入表申請, 寫定申請信, 介紹下小朋友的長處, 預備Profile和影印證書, 準時遞交
4. 預先檢索該校以往的插班試模式, 看看是否會考深, 又或者會否考英文數, 然後按需要做一些相關的練習, 一直做到考插班試前
5. 如小一插小二, 確保孩子懂得自行看試卷, 因為不會有人讀卷的
6. 如學校面試用英文和普通話的話, 提早訓練孩子, 需要時報讀相關的英文會話班或普通話班, 確保孩子到時充滿自信, 對答如流
7. 口試前確保孩子懂得用中英文讀出和寫出現時學校和新校的校名, 不預備是答不出的
8. 考好插班試
9. 和孩子進行模擬口試, 預備一下學校可能會問的問題, 包括為何想插班入這學校, 如果學校收了你會否不捨得舊校和同學等
10. 果要見家長的話, 上網查一查學校的資訊, 預備答為何轉校, 平時誰照顧孩子, 誰跟功課, 孩子的學習模式, 閱讀興趣等
11. 如果有信仰的話, 祈禱把過程和結果交上
12. 如果準備充足, 那等好消息和預備慶祝吧!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

小兒努力了兩年, 終於小三插成, 同意樓上家長的意見, 在下的經驗是:

1) 你在自己學校不是頭十名內都唔洗諗轉校
2) conduct 都要 A
3) 校內成績讓你過第一關, 才有機會參加筆試
4) 筆試考哂中英數, 英數定中數要預備下
5) 筆試入到圍, 才有機會面試, 咁就要冧好小朋友轉新校的好處, 轉校如何適應等..
祝好運!

多謝您們真誠的分享!我打算待下月派成績表,看看排名,才決定是否真的讓孩子試考。然後才跟孩子多說說那所學校的情況,讓他多加了解。

請問如果係現校讀得好好,如鱼得水,成绩係前十名内,但學校幾浅,聯繫中學band 2, 你們會帮小朋友去有聯繫中學係band 1 的官小嗎?
我小朋友十分好動多口,現校的老師出名有愛心同包容佢,唔知官校老師會如何對呢D咁活躍的小朋友呢?煩惱……

回覆 venus321 的帖子

校網如何?聯系中學系band 2,但吾系一定要去。

我知成績好唔需要去聯繫band 2中學,但如新校,可入band 1的機會大好多……

插到好,又適合小朋友,當然好。
但吾系話甘易。

回覆 Jane1983 的帖子

都知一定吾易,但因為自己小朋友太活躍,所以令到我唔係好敢去試……

如果你想,不妨精選心儀的學校,再集中收集用家意見。
不過小朋友讀得如魚得水,名列前茅,又有玩得埋的同學,轉校代價吾細,真系要sure轉得過先去馬。

回覆 Jane1983 的帖子

多謝你的意見, 畢竟現校也是一間很好的學校, 如果輕易轉校, 就冇得返轉頭, 我會認真諗清楚!

Jane1983  努力  發表於 14-1-24 23:19

回覆:考插班

小朋友願意轉校嗎?已經有很多同學仔朋友仔,又已經熟晒學校環境;到新學校時有抗拒,唔適應嗎?

回覆:考插班

大家都要顧及小朋友既感受,我細個都試過被安排轉校插班,到而家仍然記憶尤新,因為感覺一啲都唔好受

小一仲ok,大d就較難識朋友。

我見我小朋友個性開朗,擅於交友,樂於助人,思想成熟,自小上不同興趣班和學習班,跟不同的老師,都馬上就適應,自我調節得很快,所以我才考慮讓他試試。我們向他提起過考插班,他了解我們背後的用意後,情緒上和回應上都是正面的。
不過,如果考取成功,我也會與先生在最後關頭慎重考慮才作決定。

想插班的唯一原因,是希望有聯繫中學,還要是名官中,相信可以減輕應付升中考試的心理重擔;現時就讀的學校也是一所相當不錯,區內口碑甚佳的學校,也是我自己的母校(當年一直名列前茅,派到區內band 1 頭的英中),所以心裡是滿爭扎的。

bobbob  要留意聯繫學校通常講緊得25%以下嘅抽獎位,未必係你想像中咁易入  發表於 14-2-17 18:51
venus321  你的仔同我個好相似.   發表於 14-1-26 14:44

回覆 ohmygosh 的帖子

你的情況同我好相似!
小朋友同樣活潑好動, 十分開朗, 可以很快和同學打成一片. 所以如轉校應該可以很快適應...
現校同樣是區內口碑很好的學校, 但奈何課程較淺, 所以想轉去有聯系BAND 1的官小...

回覆:ohmygosh 的帖子

間間都唔同,可以嚮補習社做定啲試卷操下先

昨日收到成績表了,猶豫應否比個仔試考插班;但我同先生心裡又覺得現時學校真的很不錯。。。矛盾中。。。