用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 《出師表》、《赤壁懷古》再現中文科
go

《出師表》、《赤壁懷古》再現中文科 [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆:《出師表》、《赤壁懷古》再現

死記硬背係必經之路! 你問下讀醫讀LAW個D, 係咪死記硬背? 講有問題個位都SORT 既

jk67jk  非常同意!跟本以往好多教改的原則性大錯特錯!  發表於 14-1-23 10:59

引用:死記硬背係必經之路!+你問下讀醫讀LAW個D,+

原帖由 noella 於 14-01-21 發表
死記硬背係必經之路! 你問下讀醫讀LAW個D, 係咪死記硬背? 講有問題個位都SORT 既 ...
好認同,要讀好語文,背  是不二法門

sai1031    發表於 14-1-22 00:25

我們中學考會考的年代也是讀這些古文, 我覺得很好喔 ! ~

hightable 發表於 14-1-21 19:27
我們中學考會考的年代也是讀這些古文, 我覺得很好喔 ! ~
我都覺完全冇問題, 我地讀到我地既小朋友又點會唔得

醒目開學勳章

回覆:《出師表》、《赤壁懷古》再現中文科

我女話最難不是文言文,是白話文,佢話文言文背晒解釋就得

依家都不知學校係不係要等d學生知道中文難,將份卷出深左,岩岩考試,成級17*人,得3*人合格,聽到我嚇一跳

回覆 CrabPincers 的帖子

嘩!好得人驚!Assume 35/175 = 20 %合格率,仲少過DSE合格率。
請問是Form幾呀?

CrabPincers 發表於 14-1-21 19:44
我女話最難不是文言文,是白話文,佢話文言文背晒解釋就得

依家都不知學校係不係要等d學生知道中文難,將 ...

其實無範圍去考文言文, 我覺得仲難, 想準備都唔知點準備.

無範圍,無準備,出得深,死得多 !

醒目開學勳章

引用:回覆+CrabPincers+的帖子 嘩!好得人驚!A

原帖由 cowboymama 於 14-01-21 發表
回覆 CrabPincers 的帖子

嘩!好得人驚!Assume 35/175 = 20 %合格率,仲少過DSE合格率。
中四,昨晚問左呀女,佢話佢果屆未有範文,反而係第年聆聽加綜合,問佢係不係加範文會好d, 佢話不會wor, 中學的野我已不記得,所以不知點解佢會甘講

我聽好多人都講佢地仔女中學中文合格率低

October.  妳囡應該是中文高手, 我囡幾個中文好既同學都話唔需要範文.  發表於 14-1-22 09:44

以前迫你背詩詞歌賦, 可以陶冶性情。最好全部背, 幾廿年後都會記得, 我有時同d 中學同學見面, 大家都重可以背得出中一木蘭辭, 非常有意思。
如果唔背詩詞歌賦, 個腦要來做乜?
數都要經常計, 難道話, 唔好計咁多啦, 實驗都唔好做咁多啦,  好辛苦, 最好個腦唔駛用都畢到業就最好。:;pppp:

jk67jk  係囉, 一味話要注重分析能力,但個腦裝草,有乜數據用來分析!  發表於 14-1-23 11:01

回覆:awah112 的帖子

我唸緊有啲學校會唔會初中已經偷步教。。。

回覆 noella 的帖子

以前覺得背詩好無聊,估唔到衣家仲可以同囝囡齊齊背詩.你一句,我一句.增加親子樂趣!

noella    發表於 14-1-27 13:34
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆 zooweemama 的帖子

冇壞喎!早學也好,遲學也好,總知學左,無論考唔考,起碼肚內墨水多啲,觀點與角度都會多元化一些.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

有范文應該比沒好吧,起碼有個范圍。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

其實除了考古文外,都應加入優質的白話文,更具學習價值。

引用:其實除了考古文外,都應加入優質的白話文,

原帖由 chun媽 於 14-01-28 發表
其實除了考古文外,都應加入優質的白話文,更具學習價值。
其實小孩應該大量閱讀好的白話散文,比讀小說,文言文更有效提高中文能力,特別寫作與閱讀兩方面。

ChiChiPaPa  同意。似又一次走錯方向。  發表於 14-2-3 08:16
chun媽    發表於 14-1-28 22:53
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

I love 出師表

‹ 上一主題|下一主題