用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Delete
go

Delete [複製鏈接]

一般學到幾多級 or 學左幾耐, 小提琴先識得拉 - 震音 ?

請指教.....
   1    0    0    0

回覆:dor88 的帖子

Grade 5?

是否指揉弦vibrato?
我相信好視乎老師怎樣教。囝囝7歲半時,老師教了兩三堂就教懂了。當然懂不代表做得好,練得多,日子久了就越來越好。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:一般學到幾多級 or 學左幾耐, 小提琴先識得拉 - 震音

多謝大家既回覆, 因為阿仔學左好幾年小提琴, 今年年尾會考七級, 但我就好奇怪點解阿仔完全唔識 vibrato, Miss 都從來冇教過佢.............

回覆 dor88 的帖子

我自己一般會在三至五級期間逐步加入教程內。大前提是:學生的站立,夾琴,指版動作,握弓等姿勢,以及音準,音色和弓法控制各方面都相當穩定時, 才去introduce。

引用:+本帖最後由+dor88+於+14-1-21+11:20+編輯+

仲想問下, 阿仔學琴初期, 除弓法, 亦都會學琴書入面不同既歌仔, 近幾年, 每年都只係學拉.....校際比賽歌 + 每次考級試既三首歌, 其餘所有琴書歌完全冇學, 基礎練習曲都冇再拉過, 甘樣又有冇問題 ?  係咪一般小朋友都會係甘 ?  因為我希望阿仔可以識拉多 d 唔同既歌, 學懂唔同既弓法, 而唔係只識拉比賽, 考試既歌曲 .................

你小朋友年年都比賽+考琴?除非情況特殊,我不容許學生年年考琴,要考都會係隔年。比賽就反而可以每年參加,因為負擔小,大部分時間仍然可以保持正常的學習和教程(包括scales, technical exercises/studies, sight-reading, theory, aural / ear training, other pieces in the appropriate level)

當然,學習考試和比賽曲目,學得其法的話也可以學會許多技巧,但只為應付考試,求過關而死拉死練,不懂應用到別的樂曲裡,不理解為何需要這樣運用弓法/讓音色產生各種變化,就真的白學了。

回覆:ohmygosh 的帖子

馬上轉老師吧!無需考慮。

引用:仲想問下,+阿仔學琴初期,+除弓法,+亦都會學

how old is your son?

14 歲, 係同一間琴行學左 5 年, 年年都有參加校際比賽, 每兩年考一次級試 (已經考左兩次小提琴級試 + 一次樂理考試) 級試出來既成績唔得, 兩次都係 d 歌 pass, 其餘全部 fail, 總分剛剛合格..........

因為阿仔都唔算細, 所以我想 find out 問題所在, 究竟係老師教得唔好 or 阿仔自己既問題, 不過聽完大家意見, 我覺得需要換老師試下喇

papaof2  琴行係在何文田嗎?  發表於 14-1-21 21:40

oh, change teacher la

引用:14+歲,+係同一間琴行學左+5+年,+年年都有參

轉老師啦!
我朋友個女六歲幾學了大半年,到二級左右時,老師已教她揉弦。
我囝學琴,雖然密密考試,但每堂都必定會教練習曲。
for every one criticism, three positives must be given.

dor88 發表於 14-1-21 17:38
14 歲, 係同一間琴行學左 5 年, 年年都有參加校際比賽, 每兩年考一次級試 (已經考左兩次小提琴級試 + 一次 ...
快啲轉老師啦,聽你咁講,我估計你個仔可能仲有好多基本功嘅問題,新老師有牌執呀!

唉........... 想請問大家, 會唔會有小提琴老師介紹俾我個仔 ?  可以 pm 我嘛 ...... Thanks !

引用:唉...........+想請問大家,+會唔會有小提琴

‹ 上一主題|下一主題