用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到st. paul封信啦!
go

收到st. paul封信啦! [複製鏈接]

收到st. paul封信啦!

收左阿女讀下晝班!

仲有無其他媽咪收到信啊?

Re: 收到st. paul封信啦!

咁快收到! 恭喜你呀!

pinky

Congratulations!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sorry, is the acceptance letter for St. Paul Kinder?

I thought they will send out the letter on March 21.

pinky:
really??  congrats....
但明明話mar 21先announce架?

我都估唔到快成咁!
我收到信時都嚇左一跳!

Pinky,

I am very happy for you.

我老公幫我分析封信o既內容,佢o既結論係,可能因為我填form時填揀上晝班,但st. paul今日寄俾我o既信係話:

由於申請入讀上午班之人數甚眾,若閣下願意貴子弟就讀下午班者,則可安排於新學年入讀幼兒班。若不願意則列入上午班候補名單,待日後有空缺則再作通知;現請填妥下開回條,並連同已寫上回郵地址、貼上郵票之信封一個,於三月十五日前寄回本校,以便安排註冊手續,逾期恕不保留學位

所以大家有可能15號或21號之後才收到信!
而我寄完回條之後,都可能21號會再收到信係告訴我有關註冊o既安排!

醒目開學勳章

pinky,

恭喜晒, 希望 kylie & chloe 有機會再做同學仔 ...

BOBO:
一定得o既!

各位媽媽:
多謝晒你o地o既恭喜!!

醒目開學勳章

pinky,

多謝你既鼓勵, kylie 表現穩定, 而且講野清楚又醒目, 所以我一直都睇好 kylie 考到 st paul !

以我去年的經驗st.paul出信的日期很凖的,但除了部份申請上午班,而又不能被按排讀上午班的小朋友, 他們就會提前收到有關信件,問他們是否愿意接受讀下午班的按排, 方便校方在收到这些回信後再定其余下午班的取录名單, 所以還没收到信的家長不用担心, 因你們有可能是被取录入讀自己心中的首選,上午班或下午班! :

祝 大家都能入讀自己的首選校園 :exclaim:  

me too.
My daughter got a place at PM class.
But my choice is AM class only when I applied.
Any BK mom got a place for AM class ?

你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama:
我就打算俾囡囡讀下晝班啦!因我剛搬了屋去馬鞍山,下晝班反而更適合我!

其實讀上午 或 下午 係咪一樣機會入 小學部嫁 ?
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama:
我相信係!

醒目開學勳章

jazzmama,

我朋友囡囡上年剛畢業幼稚園, 佢媽咪話基本上全部可以升上 小學 ( 除男生外 和自動放棄升上小學 ), 而我朋友囡囡因考到聖保羅男女, 所以都放棄左升上小學.

hi pinky,
unexpected kam快就收到信, 我諗你都係第一個收到喇, congratulations!!  我冇消息喎, 吾知其他媽媽又點呢?

jazzmama,

下午班一樣可以直升小學(特別原因除外),我建議先註冊,後申請上午班,但要有心理準備機會好微.

我個人覺得幼稚園讀下午班更好,尤其是冬天,咁凍又要早起,對幾歲大的人仔係好辛苦的事,而且晚上又不用那麼早上床,相對與小朋友相處的時間可以較長.除非妳打算下午安排很多課外活動,那麼上午較適合,因為下午班放左學真係無乜時間用了.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zen, jazzmama:
如果讀下午班可以上午去參加興趣班!我囡囡一直都係返下午班,之前同佢去跳ballet都係上晝去,上晝反而少人,對佢學o野都好d,老師亦take care得好d!

‹ 上一主題|下一主題