用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會面試
樓主: yui_michelle
go

聖公會面試 [複製鏈接]

引用:老師問小朋友你今日著咩唻呀??其實佢想小朋

原帖由 monmonbbb 於 14-01-21 發表
老師問小朋友
你今日著咩唻呀??
其實佢想小朋友答咩呢??
如果A小朋友答:著衫嚟。而B小朋友答:著恤衫、長褲、裙、外套.....嚟,咁就已經高下立見

lcl505 發表於 14-1-21 00:26
真心想問問大家聖公會是谷還是happy school?校網是什麼號碼?

幼稚園位置 同 小學校網 係無關係.....現在 和 將來都係位於Net 12 ~~~

回覆 Chujai 的帖子

如果小朋友識答, 著住咩色既衫同只講著衫, 已經有分別了!!

問題係連大人都吾知想佢要咩答案

引用:我地星期六中午in,+由等至in完,大約一小時

原帖由 MeMeMi2011 於 14-01-20 發表
我地星期六中午in, 由等至in完,大約一小時。淨係考仔仔用lego砌返佢講既pattern同俾三張圖問係咩,再攞其 ...
考Lego 最難,有五層,黃,紅,綠,紅,綠,要記住次序顏色,拆晒放入有其他顏色的Lego,叫你砌番,好彩最終可完成但慢

回覆:聖公會面試

我好欣賞聖公會題目,我第三日考,係老師順序畢不同顏色的波子入五格碟內,倒返入碗,然後要小朋友憑記憶畢返同老師一樣的顏色及次序落碟。講真大人稍不留神都會錯,考到小朋友專注力,理解力,logical thinking, 記憶力,手眼協調,小肌肉運用。小朋友真正需要動腦筋,而非只靠記憶的常識題或學術題。囡囡呢題做得好快好有信心,可惜我家長題答得實在太差了。不過雖然我答得唔好但我覺得公平,小朋友大人表現同樣重要。

我都覺得砌積木難,可能我小朋友細,佢唔識聽完講解折返之後仲要黃色在最底,間住綠紅綠紅砌。
如果普通俾指令叫佢砌邊隻色,佢就得囉。
請問係咪其他媽咪嘅小朋友都做到呢?

回覆:Siusammama 的帖子

我囝囝要老師帶領至砌到呀。咁應該冇希望喇

咁我都無希望了。

我覺得做不到未必輸硬既,因為個態度都好重要。我小朋友要老師帶住先做到,仲錯了一個,我心裏都係打定輸數,我作為媽媽的我係好欣賞個仔肯試,肯努力去做!我已經覺得贏左了!!

when the result will be released?
‹ 上一主題|下一主題