用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會面試
go

聖公會面試 [複製鏈接]

3日interview 終於完結,我係今日20號朝早in, 雖然老師都好nice, 但安排可以好啲。

in 9:30,9:15am 到達玩住等~~9:30am 準時有得報到,但報到完要排另一條隊等上去,等左10mins, 要等埋遲到個啲,,,,試問2歲半小朋友,隔離一大堆玩具車,點會肯俾乖乖排隊。好辛苦哄佢排隊後,終於上得去,課室係3樓,,,,,長長既樓梯,我真係滴汗(我仲carry 住細仔),,,,好彩呀仔肯乖乖行,我真係擔心呀仔唔肯行扭計,,見到有啲小朋行到2樓就扭抱,個人覺得3層樓真係太多,,,,,

上到去又等,,,,入到課室A,分2枱共8組玩玩具, 跟住又排隊去課室B, 我排最尾,頭4組走左,我地後4組又等,,,,,去到課室B 門口以為入得,點知完來得3個老師!得我地係課室門口再等,,,,,,分4組但得3個老師!?無奈,,,,

見到老師周圍睇有無其他老師得閒interview, 所以我地又被帶到課室C

Interview 老師算有耐性問我仔仔,等左甘耐,呀仔耐性無左一大半,表現一般,,,不過一早預左陪跑,,,,不過覺得已經係第3日interview, 應該可以安排得好啲,成程我只有覺得無奈

7    0    0    0

我去年由3點幾等到成7點, 天都黑埋, 我仔玩左幾個鐘都無能量啦, 我都累到暈先考!

題目好難, 個仔唔識, 但有努力做!

最後竟然考到, 所以希望在人間!

引用:3日interview+終於完結,我係今日20號朝早i

原帖由 yui_michelle 於 14-01-20 發表
3日interview 終於完結,我係今日20號朝早in, 雖然老師都好nice, 但安排可以好啲。

in 9:30,9:15am 到 ...
我覺得個安排好好,個interview 既時間長,算考得多,樓梯同等候時間可以接受,可能因為聖心面試行得超級多樓梯,等候耐同int 得快

引用:Quote:原帖由+yui_michelle+於+14-01-20+發

原帖由 artinie 於 14-01-20 發表
我覺得個安排好好,個interview 既時間長,算考得多,樓梯同等候時間可以接受,可能因為聖心面試行得超級多 ...
少有學校有warm up time , classroom A ,值得一讃

等左10分鐘要投訴,行幾層樓梯又投訴,俾玩具車大家warm up下都投訴

回覆:lymchau 的帖子

等左4個鐘好耐呀!但都考到,你仔仔應該in得唔差呢!

回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

等我預左,但有好多位係不必要的,準時要等遲到既,可以先上準時,再上遲到一批,見到有小朋友中途衝反去玩,家長又要捉返佢地,老師又叫返佢地返去排隊。

行樓梯唔係幾級,我仔仔肯行,但一上一落已經見到有約5個小朋友行到一半唔肯行,別忘記有些是細b ,學校應該盡量安排在1-2/F, 3/F應該係K3學生使用的。

而且全程係行2步又被截停,行2步又被截停,分4組但得3個老師,好奇怪,俾人帶來帶去揾老師,但仔仔尚算合作已經好感恩。

我只係覺得可以安排可以改善,並非投訴。事實不能排除呢啲事情係會影響表現呢。

回覆:artinie 的帖子

的確係有值得稱讚的地方,老師好好,有笑容有禮貌!有warm up time! 或者我應該正反2邊都講,不應只著重負面的!

引用:Quote:原帖由+yui_michelle+於+14-01-20+發

原帖由 artinie 於 14-01-20 發表
我覺得個安排好好,個interview 既時間長,算考得多,樓梯同等候時間可以接受,可能因為聖心面試行得超級多 ...
same here。等了1.5小時,又等又行樓梯都是訓練。但BB不懂跟次序排形,衰硬,但BB冇扭又肯合作,當晩獎蛋糕。

回覆:webpaupau 的帖子

次序排形?!有人知道三天也有此項目嗎?

引用:次序排形?!有人知道三天也有此項目嗎? +

原帖由 FUNGSN 於 14-01-20 發表
次序排形?!有人知道三天也有此項目嗎?
我20th 係考"不"珠珠

引用:3日interview+終於完結,我係今日20號朝早i

原帖由 yui_michelle 於 14-01-20 發表

in 9:30,9:15am 到 ...
好似佢地低班所有班房都係喺三樓

回覆:聖公會面試

我地星期六中午in, 由等至in完,大約一小時。淨係考仔仔用lego砌返佢講既pattern同俾三張圖問係咩,再攞其中一張去籃到。家長淨係問咗你欣賞仔仔啲咩嘢。阿仔好快做晒,我又答同解釋一下,好似快得制。未試過考咁小嘢同咁快

請問知唔知幾時出result?

回覆:tallmama 的帖子

好似21/2?

Do what you normally do with your kids.  Carry them if they are tired, use your magic trick to calm them down if they refuse to let go of a toy or stay in line.
Good luck to each and everyone.

我覺得聖公會成個面試過程簡直滿分,咁都可以投訴?
小朋友見到玩具唔肯排隊,見到樓梯唔肯行扭抱,似乎都是家長管教問題,咁都有得賴學校?
如果無玩具提供,又話悶襯小朋友等到呆晒。提供玩具,又話搞到小朋友唔肯排隊?
而且樓梯以後返學日日要行wor,又唔係特登為難我地。
我覺得佢肯比兩個家長陪,而且人流控制的好,面試準時唔駛點等,又有玩具書籍等小朋友warm up,而且1對1,老師亦有耐心不趕時間。
我個人來講,不論收唔收,已經很滿意學校的安排。

真心想問問大家聖公會是谷還是happy school?校網是什麼號碼?

老師問小朋友
你今日著咩唻呀??
其實佢想小朋友答咩呢??
答3 的話 = 寸老師??
答公仔名...但又未必位位係公仔3

引用:老師問小朋友你今日著咩唻呀??其實佢想小朋

原帖由 monmonbbb 於 14-01-21 發表
老師問小朋友
你今日著咩唻呀??
其實佢想小朋友答咩呢??
我都覺得個問題有D怪

‹ 上一主題|下一主題