用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?
go

真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?

醒目開學勳章

profolio係唔係一定要做???
唔做有無直資收?

回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

有…………

有呀!

回覆 crystalpui 的帖子

只是附上甚麼証書副本.

考tsl不用交portfolio.

回覆:crystalpui 的帖子

我冇做profolio,冇附證書(本身都冇特别參加比赛和考試),有私小及直資offer。
但我覺得有做,可能多D offer。

有心考, 點解唔做呢?簡單自己做一份,不會花很多時間。花幾千元找人做我就不會。我相信入唔到final, 份portfolio作用不大。但入到最後階段,如跟對手很接近,可能有幫助。

年年都有人問這個問題, 其實, 只要問一下自己, 最後結果出來時, 會唔會怨自己當日無做profolio, 就知道自己應唔應該用這少少時間了。

有呀!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

一定有,只要你甘心。

依家私校/真資都唔睇portfolio!!咁多人去考!學校點睇得哂!今年好多學校都要小朋友考筆試同面試兩樣一齊考!!放多啲時間係依兩方面仲好啦!!
但如果到時咩都唔得要叩門就可能要幫小朋友整返份profolio 啦!!學校望吓個小朋友有咩個人成就先睇吓俾唔俾機會你in !!所以要睇吓你個小朋友有咩個人成就!如果冇整來都冇用!我另願幫佢做多啲練習!

有吾收的。不過做有吾係好辛苦,何必吾做。

我做果份好平實,但交表時見過d真係好精美的。

rainbowcov  有人交成寸厚的, 見到都怕。  發表於 14-1-21 10:43

引用:profolio係唔係一定要做???唔做有無直資收?

原帖由 crystalpui 於 14-01-20 發表
profolio係唔係一定要做???
唔做有無直資收?
這個不是重點,有人唔做,有人簡單做,也有人花巧做,各類情况都有人入到直資校。

而家好多學校都講明唔一定要做, 如果真係想做, 都係X頁之內(有D學校2頁, 有D 5頁). 可以雙面, 縮細.

最簡單做法就係順序疊好一疊, 再scan左做pdf, print出黎時揀"X-in-1"既打印方式就得架喇.

記住: 真係唔使花巧, 更冇需要比錢出面做, 只要整齊分好類, 一睇就清楚已經夠架喇.

rainbowcov    發表於 14-1-21 10:42

我有,將小朋友的attendance sheet , 小朋友畫的畫及個人description 作一profolio only.

回覆 samima 的帖子

“如果冇整來都冇用!我另願幫佢做多啲練習!”

其實做 portfolio 同幫孩子做多D練習是無衝突的,因爲做 portfolio 是在孩子睡了才做的。

rainbowcov    發表於 14-1-21 10:44

回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?

要做,但唔使高成本製作,內容亦無需曉飛,簡單整齊到題即可。有學校interview時會問返portfolio入面嘅內容。

rainbowcov  Thanks for your comment.  發表於 14-1-21 10:44

原本冇諗住做,我地只有d親子獎及活動証明,但某d津校叩門時指定要交profolio,如果考唔到直資私校,都係要做,咁做定都冇壞吖!

其實簡單平實已得,況且。。。諗得黎都做左啦! 仲有喎,d人講到考小學有幾大幾大壓力,有d又話後悔報得少等等,時間係冇得番轉頭既,交左profolio 起碼唔會後悔冇交,少一樣心理負擔先啦!

最重要一點係你或你對你小朋友信心不足,有足夠信心的話根本唔會問,直頭對profolio不屑一顧啦! 你睇置頂果個無獎無証書既分享,幾有自信!

做啦!

rainbowcov  "你睇置頂果個無獎無証書既分享,幾有自信!"

幾年前考小一同依家考小一好唔同哦!  發表於 14-1-21 10:47
rainbowcov  對, 得個幾歲人仔, 有幾多野可以寫呀。  發表於 14-1-21 10:46

魚兒小寶貝 發表於 14-1-21 00:22
原本冇諗住做,我地只有d親子獎及活動証明,但某d津校叩門時指定要交profolio,如果考唔到直資私校,都係要 ...
請問"活动証明",如果學咗,但個課程無証書,又未叻到去比賽,係咪copy 張單?會唔會肉酸?

魚兒小寶貝  你試下問有冇,有d畫班會整一張靚靚既証明比你架。  發表於 14-1-21 16:04
魚兒小寶貝  肉酸  發表於 14-1-21 15:33
rainbowcov  會呀。  發表於 14-1-21 10:48

「交profolio」=「拍戲前拜神」,大家都知冇乜用,但唔做又蘿蘿攣,又費事瀨左野將來會後悔,又反正舉手之勞,咪做囉!

其實,早幾年唔知「星期乜檔案」定「金堅集」訪問某直資神校校長,校長話明profolio會直接丟入回收箱的,呼籲大家切勿再做,只需print一張A4紙,寫齊有乜証書便可,結果,一樣收profolio收到手軟。