用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 富人需要什麼而窮人無? 聖方濟各否認出升小難題 ...
go

富人需要什麼而窮人無? 聖方濟各否認出升小難題

【明報專訊】近日網上流傳一條聲稱係聖方濟各小學嘅面試題(見圖),Emily見到都呆咗一呆,皆因呢條題目都幾難,仲似乎有灌輸「有錢大晒」價值之嫌。不過,Emily打畀聖方濟各英文小學校長劉偉明查證,原來呢條題目係假嘅,佢仲話﹕「呢啲咁歧視嘅問題我哋點會問?」

校長:歧視問題點會問?

條題目要用一個英文字詞填晒4句句子中嘅空格,總算係大學畢業嘅Emily諗咗成5分鐘,先諗到答案係「nothing」。其中第一句「A rich man needs 'nothing'(一個有錢人什麼也不需要)」,同第二句「A poor man has 'nothing'(一個窮人一無所有)」,簡而言之就係話「錢係萬能」,好彩呢條唔係真係小一入學面試題,如果唔係Emily真係冇眼睇。

回覆 elbar 的帖子

This question is really tough for a K3 kid!

NOTHING

醒目開學勳章

回覆:elbar 的帖子

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 14-1-20 12:5 生命又点会是nothing呢?

If your family is REALLY poor you Mau have a different answer from now

好彩有專欄作家查證,唔係又有人抽 SFA 水!

真吾真呀!有得揀的吧!

回覆:Jane1983 的帖子

我有朋友讀緊。SFA,是真有這題。

引用:我有朋友讀緊。SFA,是真有這題。 +

原帖由 k1723 於 14-01-20 發表
真的嗎?
若是真的,那就不是出唔出這題的問題,而是涉及校長係咪講真說話的問題。但校長無理由也無需要為咁小事講假話吧。

回覆 k1723 的帖子

話考小一題目wor,等我問吓個女。

回覆:富人需要什麼而窮人無? 聖方濟各否認出升小難題

教署話小一interview唔可以有筆試

引用:教署話小一interview唔可以有筆試 +

原帖由 herman0114 於 14-01-20 發表
教署話小一interview唔可以有筆試
有口答答案 咪唔算筆試

又有流料

醒目開學勳章 貢獻勳章

k1723 發表於 14-1-20 13:28

我個仔讀緊小一
佢話未見過

但我就幾個月前唔知响邊度見過......
恐龍家

引用:Quote:k1723+發表於+14-1-20+13:28+我有朋

原帖由 小曳人 於 14-01-20 發表
我個仔讀緊小一
佢話未見過
好似係套用盧海鵬為海天堂做廣告的對白

I think this is the kind of question that will arouse student's interest to learn English, and appreciate to know how to "nothing" (assuming this is the answer) in different contexts.

醒目開學勳章

引用:Quote:天瑜+發表於+14-1-20+12:5+生命又点

簽名被屏蔽

話時話, 成日都有某某學校, 出某些超深題目, 我都好懷疑係咪堅既。
就算係堅, 都唔知係學校有心放料, 幫自己賣廣告, 引起無數話題, 令人覺得, 尼間學校好深呀之類。

好老實, 5,6 歲小朋友, 能夠講得出條題目內容有幾多? 如果係好深, 又點會睇得明, 和講得出? 都唔合邏輯。

醒目開學勳章

elbar 發表於 14-1-20 11:59
【明報專訊】近日網上流傳一條聲稱係聖方濟各小學嘅面試題(見圖),Emily見到都呆咗一呆, ...
仲以為答案係shxt添

786  好答案  發表於 14-1-20 20:07

my boy (K3) can answer without giving the hints of 7 letters.