用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位解釋(轉載)
go

小一統一派位解釋(轉載) [複製鏈接]

不知有沒有網友曾經轉載過。

小學派位離我已遠,實在唔知而家既運作,好好笑的小一統一派位舉例。

事先聲明,我不知以下解說的邏輯成立與否。

舉個例;如你甲一填劉德華,甲二填余文樂,甲三填蕭正楠;乙部一、二、三也一樣。程序會先抽甲一,若唔中劉華,就會抽甲二,若你抽中余文樂,恭喜你,甲三、乙一、乙二、乙三都不會再抽了,你會得到余文樂。因此,如你很喜歡劉華,你應在甲一填劉德華,甲二和甲三留空,乙一再填劉德華,乙二填余文樂,乙三填蕭正楠,咁你就可以maximize抽中劉華的機會了。

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入其中一個粉絲會做會員,我們要先知道幾個遊戲規則:
第一,每個會有50%可供統一派位;
第二,當中5%是甲部(全世界可跨區抽),和45%是乙部(只供同區抽),所以乙部名額是甲部的9倍;
第三,抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;
第四,抽獎跟以上順序,一抽中就停,假如你甲2抽中,甲3至乙30都唔會再抽
第五,甲部雖可填任何區,但如別區冇明星你鍾意,也可填本區。

而家解釋範例:我鍾意Tom Cruise>劉德華>福山雅治>松本潤>梁朝偉>余文樂>蕭正楠,我會填:甲1(Tom Cruise)甲2(劉德華)甲3(留空)乙1(劉德華)乙2(余文樂)乙3(蕭正楠)﹒﹒﹒﹒乙29(麥長青)乙30(艾威)

問題1:我點解甲3留空?做乜唔填福山雅治?
答:因我愛劉德華>福山雅治,如我在甲3抽中福山雅治,咁我咪等於放棄乙1抽劉德華個45%Quota? 所以我情願甲3留空,都要抽劉華。

問題2:點解乙2唔填梁朝偉?而填余文樂?
答:因為梁朝偉與劉華是同level大熱,乙一必然45%全被抽光,乙二仲抽是呃自己,只會浪費機會,所以我填次一皮的余文樂

問題3:做乜要填滿乙部三十個?冇心水可否留空?
答:唔應該,因甲部留空,電腦會Skip,但乙部留空,電腦會亂抽,所要乙部要盡填,起碼填d唔討厭的,否則,可能會派阮兆祥俾你。

LeeCC  貼切的比喻  發表於 14-1-20 09:48
   13    0    0    0

原文出處
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2733497&extra=page%3D3&page=1

填表策略
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2733497&extra=page%3D3&page=4

作者好有創意,用生活化例子去解釋遊戲規則同埋填表策略,家長會好易明白,俾個like佢。

建議版主將佢地置頂,俾下一年參戰既家長參考,好過哂錢買咩參考書。

武航  我是由FB的朋友給我的,估不到原來源出BK..多謝指正  發表於 14-1-20 10:35

其實我想話,阮兆祥好差咩?

有一疑問:
成日話要填滿乙部三十個,咁我已經好實際咁填乙1(劉德華)乙2(余文樂)乙3(蕭正楠,即係放棄左Tom Cruise 、福山雅治、松本潤、梁朝偉;  以增加中余文樂、蕭正楠既機會,咁既然係咁仲將Tom Cruise 、福山雅治、松本潤、梁朝偉呢 D 大熱填喺後面黎做乜?

可能有D人話填落去純粹用黎叩門用,但你將D大熱填(乙7) (乙8) 叩門又有用咩?

謝指教!

引用:有一疑問:成日話要填滿乙部三十個,咁我已

原帖由 jonwu 於 14-01-20 發表
有一疑問:
成日話要填滿乙部三十個,咁我已經好實際咁填乙1(劉德華)乙2(余文樂)乙3(蕭正楠,即係放棄左Tom C ...
所以我也沒有填滿,漏空罷了!

‹ 上一主題|下一主題