用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎攪珠方法
go

大抽獎攪珠方法

我想問吓有冇人知道大抽獎其實係以下邊種方式抽 :
(1) 抽隨機编號, 再跟自選次序分派或
(2) 以學校為先, 假設現在抽學校A, 首先簡出以佢為首名的申請者, 如人數多於供應, 抽出可供應的隨機编号, 完成該學校攪珠 。 如人數少於供應, 所有人獲選, 再抽出以此校為次名申請者, 如人數多於供應, 抽出可供應的隨機编号, 以此循環, 直到抽出所有供應。

回覆:大抽獎攪珠方法

首先每人派一個隨機編號,然後開始派。例如隨機編號由1至100,有10間學校A至J,每間有10個位,如果1至10號第一志願都係簡A校,第11-100號第一志願係A校既都唔會派到,因位已滿,派完第一轉1至100號之後,入唔到第一志願嘅就派第二轉。係呢個例子,11號會係第二轉嘅頭位,11號嘅第二志願會先被派,但若11號咁唔好彩第二志願個間俾12至100嘅人嘅第一志願已攞哂10個位,那11號嘅第二志願又派唔到,系統繼續派12至100派唔到第一志願個d,第二志願派完一轉便又回到11號再派第三志願。如此類推,直到所有人所有志願都派完。若果派完所有志願,還是未派到(有些人可能填一兩間,呢兩間派唔到便留到最後),便會派去d仲有位浄嘅學校。希望講得明白。

其實呢個隨機號碼點解唔比我地家長自己抽,抽得後心咁命底?

回覆:catcc2000 的帖子

謝謝, 咁隨機编號先後好重要

係架,不過冇人知佢點派隨機編號,我交張手寫form,有冇人入錯電腦又唔知,聽天由命

引用:係架,不過冇人知佢點派隨機編號,我交張手

原帖由 catcc2000 於 14-01-19 發表
係架,不過冇人知佢點派隨機編號,我交張手寫form,有冇人入錯電腦又唔知,聽天由命

...
我尋日都問老公,比人入錯資料,我哋都唔會知。其實可轉電腦form啫

siujanjan 發表於 14-1-19 08:08
我尋日都問老公,比人入錯資料,我哋都唔會知。其實可轉電腦form啫
Exactly true, that's why EDB will not let the parent participate.  If EDB allow them to do so, then they need to handle administrative faults.  Now they can simply hide them and no one knows.

用e-form就唔使等幾個月先有結果,一過deadline 㩒個制就有,家長自己入錯,閣下自理。

其實張表點解唔可以做到公開考試啲MC咁,填格仔嘅,咁應可電腦一scan就入晒電腦,唔駛人手input?

如果咁計,有冇人甲部三間填哂一樣。

想問下有無人知隨機編號是不是等於申請編號?

引用:如果咁計,有冇人甲部三間填哂一樣。 +

原帖由 aw285 於 14-01-19 發表
如果咁計,有冇人甲部三間填哂一樣。
填晒三間一樣應該冇用,既然擺第一都抽唔中,第二同三一定唔會中。

引用:謝謝,+咁隨機编號先後好重要 +

原帖由 Jessica_chung 於 14-01-19 發表
謝謝, 咁隨機编號先後好重要
我都覺得係,排最尾嗰d就算幾識得揀學校排名,或者填得幾保守都好,都係冇用。還是會輸俾呢個編號。

唔知似唔似六合彩搞珠,有太平紳士監督?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

catcc2000 發表於 14-1-19 08:52
用e-form就唔使等幾個月先有結果,一過deadline 㩒個制就有,家長自己入錯,閣下自理。

...
咁一定亂七八糟,大把人入錯,好多人烏sir sir架!

回覆:catcc2000 的帖子

其實用 eForm只省了入form 時間
入eForm 時可出校名/校相 減少錯誤

其實 系統運作時間估計小於36小時, 列印分區同運輸反而需要多少時間. 六月先知結果真係太耐