用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 擔心BB過度活躍
go

[過動] 擔心BB過度活躍 [複製鏈接]

囡囡十個月大,由BB開始已唔鐘意坐定,要抱住行,到而家大個少少都係無時停,揹佢行住都可以,但企係到等一陣開始周身郁!帶佢上pg, 見到其他BB都可以坐定定一陣,但我囡除左有野食,否則坐一陣又要爬去第二度!

佢最坐得耐係食飯及零食時,如有野比佢食,都可以坐high chair個幾鐘!想問下有無媽媽有經驗,要唔要帶佢去做評估,thank you!

1    0    0    0

lubb 發表於 14-1-18 14:47
囡囡十個月大,由BB開始已唔鐘意坐定,要抱住行,到而家大個少少都係無時停,揹佢行住都可以,但企係到等一 ...

你可以打電話去健康院話比姑娘聽有咁既情況, 再約見

回覆 lubb 的帖子

ADHD就算極端例子,即好明顯,都要3歲左右先評估到,普通情況,要6歲先確診!我仔兩歲去健康院,姑娘都話睇唔到!
如果加上有自閉,可能一兩歲評估到!

10個月BB,除非佢有發展遲緩之類!否則相信無乜人話到比你聽,只有做父母繼續留意同觀察!

給樓主參考下

引用:囡囡十個月大,由BB開始已唔鐘意坐定,要抱

原帖由 lubb 於 14-01-18 發表
囡囡十個月大,由BB開始已唔鐘意坐定,要抱住行,到而家大個少少都係無時停,揹佢行住都可以,但企係到等一 ...
ADHD 最準確都要等到6歲左右。
BB唔到都好正常,無需太過擔心

引用:Quote:原帖由+lubb+於+14-01-18+發表囡囡十

原帖由 ihv2kids 於 14-01-20 發表
ADHD 最準確都要等到6歲左右。
BB唔到都好正常,無需太過擔心
BB唔停都好正常

回覆:擔心BB過度活躍

話說我個女BB時,唔使瞓。成日玩天光,小小事就喊,日日夜夜都要抱。見人就喊,搭lift 迫人d,面對面都喊見佢怕人到咁,報playgroup 佢上。當時6個月左右,上right brain 要望老師d字卡,佢好專注架。人人都讚,個個B都走哂又喊。我個女超專心,以為好乖啦!大左學野快,專心就無問題。而家4年級,我唔見得佢好專心喎成日升上太空,10問9唔知,8人地d野就一流

到細仔細時就唔停,好開心,小小野都卡卡笑。個幾月就e e er er, 仲話阿仔應該快講野。到左 1歲返playgroup 從不肯circle time 又唔like 聽故事。心稔唔對路,到左3歲確診ASD + 語言delay
所以,專心個以為大過都專注力會好唔停個個原來自傾所以,你唔好太過緊張。唔明就問健康院姑娘,而家就應定太早喇!

謝謝你們呀,或者我再留意一下先!thanks

‹ 上一主題|下一主題