用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 職業治療同pIaygourp的分別
go

[聽/語障] 職業治療同pIaygourp的分別

小朋友確診語言遲緩及感統有問題,已做感統治療中,我把阿女上感統情況吿訴他,我老公竟然說咪同玩playgourp一樣,有無人知道有什麼分別啊?謝謝!

我老公仲話我過分緊張個女,佢好似覺得個女無問題。我個女現在2歲3個月,12月尾排cac,我就1月頭幫她找私人評估,再做治療。

引用:我老公仲話我過分緊張個女,佢好似覺得個女

原帖由 sorjomui 於 14-01-18 發表
我老公仲話我過分緊張個女,佢好似覺得個女無問題。我個女現在2歲3個月,12月尾排cac,我就1月頭幫她找私人 ...
其實你女已經確診,係咪可以直接去私家做治療?
你做得好啱,小朋友緊係越早幫佢,效果越好。
我仔都有差唔多問題,同你女差唔多大。
剛開始做了2次治療,已經反應好左好多。
當然你亦要帶多d佢出去玩。

你女有感統問題,有冇做d咩行為刺激自己?

引用:小朋友確診語言遲緩及感統有問題,已做感統

小朋友確診語言遲緩及感統有問題,已做感統治療中,我把阿女上感統情況吿訴他,我老公竟然說咪同玩playgour ...
仲有,我仔之前都係1星期返2日
Playgroup 的。決定做治療時就冇再返。係2樣唔同野黎

回覆:sorjomui 的帖子

兩樣野來的。職業治療真要有專業職業治療師去做,估計左邊方面有問题,會focus 嗰邊如小肌,感統,做訓練。但一般playground 只教一般的知識,即未必會只focus 個别差異。如果小朋友有發展未及同齡的,上一般playground 未必跟得到。

回覆 cvpigpig 的帖子

我又唔覺佢用嘢刺激自己,只是想睡覺前用嘢刺激自己唔好睡,又可能我自己唔識怎樣才是自我刺激。個治療師話阿女行得唔好,左搖右搖,平衡唔好,亦好容易跌倒。

回覆 mckm2007 的帖子

謝謝指點

回覆 cvpigpig 的帖子

今日佢老師打來,話我個女唔識表達想同人玩的情況,我個女好熱情,常常抱抱其他小朋友,有時又會好近的企在小朋友面前,有時強拖小朋友的手,個老師就話我個女好似想打人,令小朋友不安。
有時又沒有原因的情況下,佢又會用心口"烘"其他大個佢的小朋友,又好似真係想打交,但都沒有發生過打交情況。之前在學校曾經發生過佢同人爭玩具,佢爭輸了,就一口咬落去小朋友到,比老師頭訴了。

sorjomui 發表於 14-1-18 08:01
我又唔覺佢用嘢刺激自己,只是想睡覺前用嘢刺激自己唔好睡,又可能我自己唔識怎樣才是自我刺激。個治療師話阿女行得唔好,左搖右搖,平衡唔好,亦好容易跌倒。

最快可以去 協康- 青䈡(自費)

搵物理治療師 睇睇大肌肉、平衡、姿勢、生物力學方面有乜嘢可以幫幫小朋友

回覆:職業治療同pIaygourp的分別

職業治療,唔係單對單既咩?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

職業治療 (Occupational Therapy) 有個別 (一對一),亦有小組 (如大小肌,書寫,社交都有小組,亦有整體發展訓練的半日班由職業治療師負責)。

但正式的艾以施感統 ( Ayres' sensory integration) 治療 (職業治療的其中一個範疇) 一般係個別,即一對一 。

小組多數只能稱為感知肌能 ( sensorimotor) 。

回覆 hindip 的帖子

謝謝,明白了。

唔洗客氣,playgroup 同職業治療好大分別。
以下都是一些 playgroup 沒有而職業治療先有的:
評估,因應評估設計針對性的活動,跟家長解釋訓練活動與生活,學習及其他發展 (如社交,大小肌) 的關係,檢討訓練進度,... 等。

回覆 hindip 的帖子

oic,清楚明白了。

引用:小朋友確診語言遲緩及感統有問題,已做感統

小朋友確診語言遲緩及感統有問題,已做感統治療中,我把阿女上感統情況吿訴他,我老公竟然說咪同玩playgour ...
你小朋友有乜感統問題?我兩歲半囝囝係發展遲緩,在學校唔玩滑梯同搖搖馬,老師話佢感統有問題,但其實佢喺公園都會玩下,我都唔知係唔係有此問題。  

想問你評估喺邊道做?政府定私人? 我而家等緊政府評估。

winwinwan1121 發表於 14-1-24 23:24
你小朋友有乜感統問題?我兩歲半囝囝係發展遲緩,在學校唔玩滑梯同搖搖馬,老師話佢感統有問題,但其實佢喺 ...
我囡囡所有嘢都玩,只是行走時左右搖擺好勁,常常好似行不好,有時用腳尖行路,佢都是發展遲緩,治療師話佢感統唔好,令佢個腦收不到應有的信息,所以要用感統治療令佢收多d信息,語言才會快速建立。

winwinwan1121 發表於 14-1-24 23:24
你小朋友有乜感統問題?我兩歲半囝囝係發展遲緩,在學校唔玩滑梯同搖搖馬,老師話佢感統有問題,但其實佢喺 ...
我在私人做,貪佢夠快。我個私人治療師是我在東華三院問排期問題時,佢地介紹的,2至3日就幫我囡作評估了,之後在那裡做治療,我囡在1月頭開始治療後,學校老師佢行為好咗,而且說話也多了。

謝謝回覆,你个小朋友係唔係足月出世? 我囝囝係早產,唔知係唔係早產令佢發展遲緩。。我而家都覺得有D內咎。

回覆 winwinwan1121 的帖子

不是早產,都38wk幾,但佢就得5磅6安士,輕磅d。佢在認知上是沒問題的,只是語言發展差d。