用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95邊間有愛心又唔谷嘅小學?
go

95邊間有愛心又唔谷嘅小學? [複製鏈接]

本來一心入梁潔華(因有校車)但有D媽咪話好多功課(尤其抄寫),有冇讀此校的家長呢?可否分享?
那間又唔谷,功課適中,老師們有愛心,我唔想小朋友怕了上學?

1    0    0    0

如果住寶琳、景林哩邊可考慮黃藻森,老師出名比較有愛心。

回覆 tko-parent 的帖子

Near Tiu Keng Leng and Tseung Kwan O MTR, 那間又唔谷,功課適中,老師們有愛心?
Thanks a lot if you could share your opinions.

回覆 smith 的帖子

試下尚德邨間陳國威啦!近 TKO MTR,不過都有一段路程。

你其實可以搭校車啊!

引用:回覆+smith+的帖子 試下尚德邨間陳國威啦

原帖由 tko-parent 於 14-01-17 發表
回覆 smith 的帖子

試下尚德邨間陳國威啦!近 TKO MTR,不過都有一段路程。
問過好幾間小學都冇校車過西貢

how about 神召會梁省德小學?

回覆:smith 的帖子

好嗎?我見有家長說默書好難

但係你西貢無 MTR 喎,咁你試下去黃藻森,我見過佢有架自己校車去西貢,而且坑口、寶林都有小巴去西貢,你自己都方便。

回覆:tko-parent 的帖子

黃澡森

引用:黃澡森 +

原帖由 子昕 於 14-01-17 發表
黃澡森
如果揀黃澡森,你要諗清楚宗教,即使你無宗教concern , 但小朋友個6年都要可能接受佛教課程或念經係咪你意願,我就一定唔會揀

引用:Quote:原帖由+子昕+於+14-01-17+發表黃澡森

原帖由 chunchungirl 於 14-01-18 發表
如果揀黃澡森,你要諗清楚宗教,即使你無宗教concern , 但小朋友個6年都要可能接受佛教課程或念經係咪你意 ...
所有宗教都系導人向善,難道天主教,基督教吾使祈禱?吾使背金句?我個中學同學信教,呀爸死左都吾肯鞠躬比佢,我就接受吾到lo, 我相信佛教又吾系洪水猛獸,吾使戴有色眼镜去睇,况且間學校既宗教色彩都吾系甘濃厚,又吾使食齋,都無所谓啦!

回覆:chunchungirl 的帖子

我阿仔係黃澡森讀二年級,不用食素,他讀開心,是否入讀是個人選擇,

依家D佛教學校都吾係咁老土姐,都吾會叫你個子女去做和尚。

基督教學校仲衰格得多,識個仔讀迦蜜主恩,個仔入咗教,老豆話無計啦, 吾入教乜機會都吾俾你,為咗寫靚個 profile 升大學唯有入教啦。

又識個 friend 個仔係學校入咗洗腦基督教,拜山只可帶朵花,表示思念喎,其他一概不做,無話燒豬,水都吾得, 死人吾駛飲水食豬的。去旅行仲絶,非基督教教堂或佛寺,吾好話入去,出面影張相都吾得,就算基督教自己友,都要 check 下係吾係異端邪教先,咁樣旳宗教,我更加接受吾到了!

俾D資料你:

由教育局個選校表,將軍澳區最受歡迎的學校有:

1. 最受歡迎的學校有:

暫定統一派位學額        可開班數        總學額        自行收生人數
東華三院王余家潔紀念小學        58                5        125        67
將軍澳天主教小學                 58                5        125        67
天主教聖安德肋小學                 58                5        125        67
基督教宣道會宣基小學        58                5        125        67
保良局黃永樹小學                 59                5        125        66
保良局馮晴紀念小學                 62                5        125        63
港澳信義會小學                 62                5        125        63
港澳信義會明道小學                 62                5        125        63
將軍澳循道衛理小學                 62                5        125        63
順德聯誼總會梁潔華小學        62                5        125        63

以上是區內最受歡迎,所謂收爆的學校。

2. 其他收不爆的學校

暫定統一派位學額   可開班數        總學額        自行收生人數
仁愛堂田家炳小學                 78        5          125              47
將軍澳官立小學                 81        5          125              44
香海正覺蓮社佛教黃藻森學校        83        5          125              42
聖公會將軍澳基德小學        98        5          125              27
仁濟醫院陳耀星小學                 100        5          125              25
博愛醫院陳國威小學                 102        5          125              23
基督教神召會梁省德小學        104        5          125              21
佛教志蓮小學                 105          5          125              20
樂善堂劉德學校             80                4 (舊校舍,只可開4班)        100        20
景林天主教小學             81                4 (舊校舍,只可開4班)        100        19

這些學校原來收得最好係 田家炳 (47人) 、將軍澳官小 (44 人)、佛教黃藻森學校 (42 人),其他只收 20 多人,最差係 景林天主教小學 得 19 人,是全將軍澳收生最少的學校。

原來黃藻森收咗 40 多人, 在收吾爆的學校中原來排第 3,其實一D都吾差㗎!

以上數據資料來自教育局 :
http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2014canet-95.pdf

回覆:95邊間有愛心又唔谷嘅小學?

我個人是沒有宗教信仰,但佛教好好,只要唔食素是冇問題。

回覆:95邊間有愛心又唔谷嘅小學?

1.王余家潔
2.黃藻森
3.陳耀星
我的頭三自願

引用:1.王余家潔 2.黃藻森 3.陳耀星 我的頭三自

原帖由 yoyo-chow 於 14-01-18 發表
1.王余家潔
2.黃藻森
3.陳耀星

回覆 yoyo-chow 的帖子

咁排好啱,如好彩第一志願已中,如唔好彩第二志願隱陣中硬,唔驚派去自己唔想ga學校~祝你派到心水~
‹ 上一主題|下一主題