用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 見油麻地精神科
go

[過動] 見油麻地精神科

我仔5歲,K3,CAC評"較活躍及反叛,而家三月初見精神科醫生,有什麼我需要注意和我可以要求什麼?
我仔已有小學收了,當時問了學校,話未叫完全確診,在自行派位表上不需填上有特殊情況,到入學才處理!

到時如果確診是否衛生署自行會通知學校?

初次見其實都係了解下你個小朋友情況,會安排佢排一些班比佢上,不過我個仔依加10歲,由一年班開始睇,排期上堂都等左幾年,都仲未到.
至於學校,你可以問下,佢地學校有無調適幫佢, 學校如有註校社工,都應該會跟進. 我個仔個 case 係小一時班主任發現唔妥,轉介註校社工,再由社工轉仲去驗, 驗到有過渡活躍+專注力不足+學習障礙...... 咁啱學校有調適同註校社工跟進

回覆:eeyore_fy 的帖子

多謝你的意見!真係要排好耐!所以我見我仔唔對路,早D比佢去評估!排得到都大啦!

但係過度活躍太早評估應該check唔到架, 因為起碼都6歲做先確診得到

引用:但係過度活躍太早評估應該check唔到架,+因

原帖由 thexfiles1000 於 14-01-22 發表
但係過度活躍太早評估應該check唔到架, 因為起碼都6歲做先確診得到
我仔4歲已經去咗CAC,而家3月去精神科!4月我仔就6歲!
但如果我6歲先去CAC,見精神可能8歲啦!
我所講嘅早D,只係早D行入個門口,其實仲有排等!

咁你又o岩, 等呢d等到人到癲....除非有錢啦, 咁就幾時約都得

引用:咁你又o岩,+等呢d等到人到癲....除非有錢啦

原帖由 thexfiles1000 於 14-01-23 發表
咁你又o岩, 等呢d等到人到癲....除非有錢啦, 咁就幾時約都得
無辦法,香港連睇醫生都要有策略!先可以把握時間!其實我而家就算見到精神科,但如果要等訓練之類!相信仲要有排等!

HaYi  非常對, 早排好!  發表於 14-1-24 15:25

加油!

回覆:見油麻地精神科

你有無係CAC做一份小一入學評估?有既就可以拎住俾小學,無既可以打電話去要求做。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 14-1-27 06:56
你有無係CAC做一份小一入學評估?有既就可以拎住俾小學,無既可以打電話去要求做。

...
未做呀!係唔係精神科唔會做小一評估,只有係CAC做?

wan_sosin 發表於 14-1-27 11:23
未做呀!係唔係精神科唔會做小一評估,只有係CAC做?
精神科應該唔做啦。
CAC做,真係做足半日有多。
阿仔之前做,又要見醫生,物理治療師,職業治療師,言語治療師。
出到交俾小學,大家有預備。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-1-27+11:23+未

原帖由 chowqv 於 14-01-28 發表
精神科應該唔做啦。
CAC做,真係做足半日有多。
阿仔之前做,又要見醫生,物理治療師,職業治療師,言語治 ...
謝謝你的資料!

我女剛過去的暑假去睇第一次,8歲半,學校個社工有幫我寫信去催促,但見左個女醫生,坐下來傾左幾句就話你返去自己諗辦法,我地幫唔到你,我問咁我女係咩問題,佢話係專注不足,但佢成績無問題所以無野幫到你~~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆 kcpak 的帖子

我都聽過類似情況!咁仲有無安排覆診?
你小朋友成績仍然好係因為什麼原因?佢本身聰明?你幫佢溫習?還是什麼?

多謝你講個情況我知!我下星期去見啦!我仔而家只係K3,但佢暫時學習方面都算唔錯架!小學就難講啦!希望唔好見到我個仔成績OK就算!

kcpak  個醫生都話佢好聰明,先可以做到咁好成績,但唔會持久  發表於 14-3-1 01:57

回覆 maggieylc2002 的帖子

唔該晒!等下星期見完再睇下點!

試下謮醫生唔好close file, 最多一年後再見一次,睇下小學讀成點。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:試下謮醫生唔好close+file,+最多一年後再見

原帖由 lillymarie 於 14-02-28 發表
試下謮醫生唔好close file, 最多一年後再見一次,睇下小學讀成點。
我一定會要求跟進!

今日見了CP,初步覺得踩界!但因為仲係幼稚園,個環境不足以反映個情況,要等上小學再返去!只要有跟進就好!

wan_sosin 發表於 14-3-4 23:21
今日見了CP,初步覺得踩界!但因為仲係幼稚園,個環境不足以反映個情況,要等上小學再返去!只要有跟進就好!

...

加油!最好觀察小一整個上學期才作判斷,甚至小一整年。因為剛上小學老師會較包容,學習內容較淺,對小朋友要求不太高。我大囝小二下學期才評估,當時CP和另一位EP朋友都說那個年紀評估出來的結果相當可信,因為個別差異已收窄,囝囝的表現反映出與同齡小朋友有明顯差矩。
for every one criticism, three positives must be given.