用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 見油麻地精神科
樓主: wan_sosin
go

[過動] 見油麻地精神科

lillymarie 發表於 14-3-5 15:24
加油!最好觀察小一整個上學期才作判斷,甚至小一整年。因為剛上小學老師會較包容,學習內容較淺,對小朋 ...
CP已提出約11月!都唔到我選擇!可能個CP都唔想我哋要等太耐,佢話雖然現時踩界,但而家都話要及早析別!我相信他覺得上到小學已足夠讓他判斷!

因為活躍已經明顯幾中!只係專心方面唔多中!但係想肯定多小小,所以等多半年!睇下係"專注力不足及過度活躍",還是只有"過度活躍"!我覺得過度活躍已可肯定!只係再睇下專注力如何!

專注力方面,明確只係容易分心,同埋有時會失魂漏低嘢!其他都已唔多覺有!

maggieylc2002 發表於 14-3-5 16:12
還好!你可以考慮在抓緊小朋友黃金期,給他一些專注力訓練班,可以改善專注及好動問題,不用只是等待 ...
多謝你的意見!我個仔專心方面,一直以來老師,CAC醫生,尋日個CP都唔覺有大問題!最明確見佢無問題係因為做功課順利!

但活躍問題好頭痛!規則佢知!但想做就做,問返佢點解,佢都唔知點解會咁!亦好似唔多知自己做緊乜!

wan_sosin 發表於 14-3-5 23:21
CP已提出約11月!都唔到我選擇!可能個CP都唔想我哋要等太耐,佢話雖然現時踩界,但而家都話要及早析別!我相信 ...
11月再睇都好呀。

wan_sosin  是的!  發表於 14-3-6 22:58
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 maggieylc2002 的帖子

十分鼓勵!謝謝!
佢哋表現係好大上大落!但其實好多ADHD嘅小朋友係好善良嘅!而且唔計較!
我都好欣賞我個仔,佢對比佢細的小朋友同小動物好有愛心!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-1-27+11:23+未

原帖由 chowqv 於 14-01-28 發表
精神科應該唔做啦。
CAC做,真係做足半日有多。
阿仔之前做,又要見醫生,物理治療師,職業治療師,言語治 ...
精神科比咗我個仔去小一預備班!唔洗做小一評估!小一預備班都有報告!可以比小學參考!

wan_sosin 發表於 14-3-25 13:04
精神科比咗我個仔去小一預備班!唔洗做小一評估!小一預備班都有報告!可以比小學參考!

...
咁就好啦。
阿仔都join左果服務,黎緊讀小一,都有一組人(E位)同學校社工聯絡,跟進阿仔既情況半年。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 14-3-25 19:01
咁就好啦。
阿仔都join左果服務,黎緊讀小一,都有一組人(E位)同學校社工聯絡,跟進阿仔既情況半年。
都好好喎,跟成半年!
今日去做分班評估!無諗過有成隊人跟,而且一路已來,精神科嗰邊d職員態度都好好!雖然等政府係要等好耐!
但佢哋都做得好認真!