用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: chumamma
go

delete  

回覆:收到協恩 Heep Yunn 通知 2nd In

如果你十球入八球可能會即收。

有人說原來這不是2nd in, 只是有填運動一欄的申请者的另一個補充test.  有冇人確認下!我们也可能不去,放棄!
flor

回覆 sell2japan 的帖子

而家直資學校收生都有自己既一套收生要求. 有時好難去推測那一類學生可以迎合學校的需求. 一切盡力而為吧!即使不被取錄就當是人生的一次經驗.

回覆 florflor 的帖子

打去學校問清楚, 起碼有心理準備是考體育定係其他. 祝好運.

這不是2ND IN, 我確認過了, 只是運動測試!

醒目開學勳章

咁其實叫得你去TEST 運動, 即係睇中你那一飯啦, 咁若呢一飯係掂, 即收都唔其啦.  (我自己諗咋, 未經任何人証實)

早前有家長說過女兒不是運動型呀! 是學業型呀. 都已收電話2nd In. 請看回第一頁. 總之學校是有權喜歡幾時通知邊位學生去面試或做體能測驗, 人地DGS 有3 IN 都無係收生通告度說明啦. 咪又係學校想點就點. 大家慢慢等候吧!

恭喜

人地成績勁麻, 我地D 中游位置, 都係見識下姐!

是否體育test後還要等通知幾時2nd in?
有無收到電話通知的家長不用test體育?

回覆 jemom 的帖子

上年經驗,sports test是給有填寫資料的applicants,絕對不是2nd in。2nd in会有電話或書面通知㗎。

smallworld  是,sports test是額外的,同second in唔同。  發表於 14-1-24 08:01

上年2nd in的小小分享:
绝大部分圍繞家庭、平時生活及application form上提过的獎項。例如呀囡攞过畫畫獎,校長会問你當時晝D乜,分享吓,所以一定要只application form填过D乜,當中又以英文為主。四分三時間問呀囡,父母不何有任何提示,所以家長好似紙板公仔,最後問家長有冇考其他學校,点解揀協恩。
上年經驗,希望幫到大家

多謝分享。請問除了校長,還有沒有其他老師?

回覆 florflor 的帖子

除非校長經過,否則絕對不會見校長,只有負責老師同D師姐。

回覆 smallworld 的帖子

校長+一位senior teacher 会在interview room接見你地㗎

不影響second in 的,sports test 是extra, 不是must

回覆 jovina 的帖子

除了大部分講英文,是否也有部分用廣東話問?

回覆 smallworld 的帖子

有用中文㗎。整個interview 都是問呀囡日常生活鎖事。但以我所知,前年有問時事,所以似乎年年都不同呢!

回覆 freeman108 的帖子

學校網頁寫是由1月22日至3月22日為2ND IN 日期