用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 起跑線上分勝負,出生月份有玄機
樓主: eesmile
go

起跑線上分勝負,出生月份有玄機 [複製鏈接]

我個8月尾bb, in了1x間得一個offer,最慘有d學校講明開學要足二歳,8月中開學嗰d完全不比in,收了份form又冇得in,想repeat 又唔得,一黍超出下年個申請人年紀,二黎會冇了適齡分。。。

回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

(不喜勿插)明白細B的苦況,活在香港就要跟這個遊戲規則玩,我2年前大囡面試N班都是無間收,要到6月才通知收,個時的心情同你哋一樣,好擔心!我相信是有d家長有幾個offer唔知點揀先至hold幾個學位,或者家長想等埋所有學校結果才做決定,因為頌有d學校未有結果或頌未有interview,有d連報名都未開始,希望所有家長,不論大B細B都好,耐心等候,放位高峰期是5-6月,因為學校要求要註冊。大B是讀N班著數,但K班就無著數,因為到時是中B,反而細B著數d,因可以報2年的K1,所以這個世界都算有d公平

simsimwong 發表於 14-1-17 02:49
我個8月尾bb, in了1x間得一個offer,最慘有d學校講明開學要足二歳,8月中開學嗰d完全不比in,收了份form又冇 ...

exactly
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:大家努力!我小朋友係2011年12月b,得幾間PN

明白未出晒結果,留住部份位係安心啲嘅做法。

不過,如果有啲根本唔會去讀啲幼稚園,有offer就唔好交留位,等其他等候緊嘅家長安心啲。

引用:明白未出晒結果,留住部份位係安心啲嘅做法

原帖由 decelerate 於 14-01-17 發表
明白未出晒結果,留住部份位係安心啲嘅做法。

不過,如果有啲根本唔會去讀啲幼稚園,有offer就唔好交留位 ...
我囝囝有個好的offer,我之後的interview都唔去

回覆:SandraLeung2012 的帖子

認同,如果已有心怡學幼稚園offer, 無為再去。

引用:Quote:kissobaby+發表於+14-1-16+12:59+大

原帖由 cherryird 於 14-01-16 發表
2012年香港嬰兒係多過2011年架

最新公佈左
請問在哪𥚃可以找到?

引用:Quote:原帖由+cherryird+於+14-01-16+發表2

回覆:halflower 的帖子

火炭

回覆 apple11 的帖子

我囝都係1月, 報左5間,IN 左3間, 一個 OFFER ,都冇 ,好擔心

引用:我係7月,情況都唔見好,慶幸有一個offer。

原帖由 ballg 於 14-01-17 發表
我係7月,情況都唔見好,慶幸有一個offer。各位要加油,唔好氣餒,讀書重要但只係人生一部份。無得讀N就辛 ...
我係6月尾,都係輸蝕啦!我囡而家考到嗰間專收細b, (9月之後出生), 佢而家接受第二輪報名,英普新校

回覆 eesmile 的帖子

早產B發展未成熟, 早出來沒有優勢, 最實際係4, 5月開工造人, 唔得就暫時收工, 延遲一年再造過, 這才可保證生1, 2月大B...........

而家最慘11,12月甚至9,10月概B都重考一年,做大b,7,8月出生變左超細b

我都十分無辜,雙職父母,阿女一出世放嬰院湊,5月b,本來可以直上,但就因為學位荒,連讀緊都要再in,再揀,好遲先知要interview,屋企附近d邨校都排龍尾,返埋8月就無書讀,要再搵人湊,到k1就會將喺嬰院學既野忘記晒,浪費左呢兩年所付出既一切

我5月B都未有offer, 三間waiting list. 但在group 內就見到好多家長拿住幾個offer問人邊間好?真係...唉!!!

問心個句, 每個媽媽在報學校及interview時, 心裡都應該大概對d學校排晒名次, 邊間收就入, 邊間收就算免費都唔讀, 同時hold2個性質條件地點相似的學位我理解. 頂! 我聽過同時間hold屋村學卷幼稚園及york/st cat之類的幼稚園, 呢d根本就冇得比! 冇人比自己更了解自己家庭的財政狀況及你想比條咩路個b行! 一心要佢地行貴族之路, 就冇謂罷住人地d平民學位啦! 又有d遠到冇朋友的學校, 自己去interview都嫌遠, 有offer又hold住人地個位!

好似我咁, 家有2個b, 自己知自己事, 讀得york/st cat之類, 就冇咩多餘$, 咩都做唔到之餘,仲可能影響埋比2家老人家的家用數目, 實在唔想咁! 再加上唔想谷d兒女入名小, 咁就連報都冇謂報! 太遠更加唔使諗, 2歲人仔你覺得佢搭成粒鐘車程好過癮呀?!

做下好心啦! 拿拿聲放返d根本唔會去讀的學位出來啦! 唔係個個都有成隊兵排住隊去湊小朋友返學放學, 要成事,係要d時間安排架! 你地個b咁叻, 好多學校都收, 我都好替你地開心! 選定心儀後, 請盡快放返d位出來, 功德無量!

brrbaby2007    發表於 14-1-20 10:27
‹ 上一主題|下一主題