用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幾多10月龍b諗住出年做大B?
go

幾多10月龍b諗住出年做大B?

interview機會好少,剩低兩個未in嘅,亦渺茫。都有衝動9月直接報K1再同人爭過,但囝囝又未必咁叻,費力谷,大人心煩bb辛苦,係咪一條心做大b會好啲呢?又擔心嘥佐一年光陰,將來後悔…

我囡囡都是10月B,一心俾佢做大B啊! 我自己諗要個女咁辛苦,倒不如俾佢以玩票性質讀多一年PN/PG,等佢用大B身分建立自信,總好過以細B身分自卑。當然有D細B好outstanding,但始終幼兒階段欠一個月便是一個月,相信家長們睇住個B大係好清楚BB的每月進步。

可能我自己本身是11月尾出生,由細到大都係以細仔身分同同學爭,的確係好吃力,眼見D超大仔同學(大一年以上)永遠名列前茅或特別被老師關愛,有點不是味兒。不過要考慮的,是超大B比其他B成熟,通常其他同年BB會難與超大B作同伴,俗稱"玩唔埋",所以要取捨啊!

回覆:幾多10月龍b諗住出年做大B?

10月頭b,只報左2間,2間都未有消息。無米下年先算囉,疊埋心水好好享受做bb的樂趣啦,讀書將來要讀20年啊,都唔爭果1年半年啦

回覆:cindywy 的帖子

女仔要考慮清楚,將來永遠比同學大一年,雖然只係只個月,但畢竟唔係同一年,大個會有啲唔舒服。

回覆:cindywy 的帖子

你要有2手盡備!出年報K和N班2種!如果有k班收!就讀K班!有許多N班未必收超大B!佢哋多數收13年1~3月B!
我有朋友個囝12月24曰出世都讀到K班!

回覆:MEONALEE 的帖子

是今年9月份開始報名!

引用:你要有2手盡備!出年報K和N班2種!如果有k

原帖由 MEONALEE 於 14-01-16 發表
你要有2手盡備!出年報K和N班2種!如果有k班收!就讀K班!有許多N班未必收超大B!佢哋多數收13年1~3月B!
...
我有朋友12月b,無考PN,考到幾間K ,所以不用擔心。

樓主提過"爭"呢個字,唔知係擔心入唔到K,定係入唔到心儀K? 因為不同啊! 聽經驗者所言,應該唔會無K收,只不過係咪你心水。

回覆 MEONALEE 的帖子

我想問下同一間學校可否同時報n 及k1
新人進場

引用:樓主提過"爭"呢個字,唔知係擔心入唔到K

原帖由 jujuyip 於 14-01-16 發表
樓主提過"爭"呢個字,唔知係擔心入唔到K,定係入唔到心儀K? 因為不同啊! 聽經驗者所言,應該唔會無K收, ...
其實要求唔高,近屋企,過得去就得。如果基本上都能讀到,咁都安心啲。係諗住pn,k1一起報,但錄到pn應該會有啲唔甘心。

引用:interview機會好少,剩低兩個未in嘅,亦渺

我會prefer做大仔,除左考慮BB會唔會跟唔上,仲有2012同2013出生人口比例問題,我覺得做大B未來20年競爭相對細好多。

回覆:kennyrita 的帖子

多數吾得!你心儀幼稚園報K班!次一级幼稚園報N班!或者報幼稚園問清楚K班和N班是否可以分開一齊報!有些幼稚園會9月份考K班,但11月份考N班!這麼你可以考K先,如果吾得!咪報N班!

大家知吾知龍b同蛇b出生率差幾多?如果差好遠既話係咪做超大仔好d?小學係咪都會收超大仔嫁?

請注意,很多熱門學校(龍校、屋邨排隊果d)不派表予超大b,不是你決定做超大b便收。

有邊間唔收超大b?

我仔已有PN offer,打算比佢repeat K1,即係讀5年nursery,反過來超大B!

我自已係細b.十一月尾添。我細個冇做超大b.但我由細到大又唔覺差好遠喎。我識考第一那位同學都係年尾細b 來。 我覺得大家要諗清楚。雖然現在pn 可能真係差少少。但k1 真係值得試下考。