用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 New Policy on Higher Education
樓主: Shootastar
go

New Policy on Higher Education [複製鏈接]

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-18+10:48+這批

原帖由 Bluegene 於 14-01-18 發表
若果以雙非生來港讀書考DSE, 大陸未必會比你用僑生配額入番內地名牌。
你仔細想清楚,他們是香港人呀!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-1-17 11:33
可惜富二代,官二代在英美讀大學佔大多數!
Yes, seems like most are studying abroad now!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

ANChan59 發表於 14-1-18 10:55
你仔細想清楚,他們是香港人呀!
官字兩個囗, 內地更強, 若有內地户藉, 佢唔當你僑生. 不過係香港讀書考 DSE 應該已經舉家移民到港. 不過父母就唔知用乜身分入境.

回覆 Bluegene 的帖子

自由行一簽多行!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Deleted.

Shootastar  Agree.  發表於 14-1-18 16:39

Shootastar 發表於 14-1-17 15:25
回覆 kym 的帖子

Can you share why?
個人觀點, 價值觀唔同, 學壞容易過學好,  攀附權貴唔一定有好報.

Shootastar  Thanks for your sharing. I have the same feeling too.  發表於 14-1-18 22:59

ANChan59 發表於 14-1-18 10:48
這批學生願意留港,我反而支持,真是幫到香港長遠發展,改善人口老化問題。

台灣跟國內名牌大學有配額給兩 ...

佢地不會有 "心" 留在一個地方喇,佢地只係邊度有著數就去邊度 law,law  完著數拍拍屁股,會去下一站。
舊香港人好天真,用幾百年前的中華思想推算大陸人,覺得佢地來香港,會幫到香港。
佢地唔會有傳統中華思想,唔會念舊,亦唔覺得要在香港落地生根。
佢地 au  完免費教育,行完小路捷徑,就會走。
咁佢真係飛王騰達都好,好行夾唔送。
最幣係到佢七八十歲時,生活唔惦,到時就又諗起香港呢個 "家",話要政府分間公屋比佢。

‹ 上一主題|下一主題