用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 網點填好?
go

35 網點填好?

男仔甲1及乙1 選千禧奉基, 如要保守之後應該點填?

咁樣點睇?!

甲部

1)  奉基千禧   2) –   3) –

乙部

1)  奉基千禧   2) 黃宣   3) 聖提   4) – 或  葛量洪
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我都係首選千
唔知第一輪自行千禧收到幾多張form呢?

奉基千禧本來有50個自行位,依家統一位得番46個,即係至少
有四個統一位「被世襲」左?!  

如果放红馬乙2是否绝對冇可能入到,仲浪費左個乙2位

回覆 peterchoi89 的帖子

我覺得肯定... 入不了, 放黃宣 機會大一點...

基本上 35網, 天神, 紅馬 奉基 千禧 今年只可以4選1 放乙一位, (這四間第一輪都超額收生呢!)

因為今年升小人數多了很多, 黃宣大班 還有一點機會,

這四間看來放第二的機會也很微.

只是供參考。

醒目開學勳章

女仔乙一應該博天神,雖然佢係最少位,但唔好忘記當你將其他學校學位除2(俾男仔),除了摩葛,天神係最多位!  

醒目開學勳章

男仔甲1及乙1 選千禧奉基, 甲2及乙2應該選黃宣,畢竟它是big5之中最多位

TOLAM    發表於 14-1-17 16:21

節錄了<二○一三年度小一入學報告書>有關35網的派位數據:

不受 校 網 限 制  63

住址 所 屬 校 網   

首三志願      267   
4 - 10           177
Beyond 10    39   
共計             546   

用這番派位數據和今年的學位數字去預測一下:

天神 + 馬頭涌官立小學(紅磡灣)+ 奉基 + 奉基千禧 + 黃埔宣道

= ( 35 + 49 +47 + 46 + 70 )x 0.9   =  222

假設此網最唔受歡迎的學校是葛量洪 (127 x 0.9 =  114 個位)

即係首三志願除了果五間學校外,聖提摩太 (80 x 0.9 = 72 個位)亦在首三志願亦派了 45 個位。

故若然將聖提摩太在第四志願的話,已經係得番 37 個位,好大機會要抽的了。

要唔入「葛」,我認為呢區只能有一個排法:

乙一)天神 / 馬頭涌官立小學(紅磡灣)/ 奉基 / 奉基千禧 / 黃埔宣道

乙二)黃埔宣道

乙三)聖提摩太

PS:呢區得七間學校,何解會有人「Beyond 10」?係咪指無填哂七間的人?

回覆 奥脫福 的帖子

多謝你的建議!明年到我選了!