用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ****
樓主: AEteam
go

引用:如題

回覆:joanthony 的帖子

你囝已經做左test?

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:其實不單SJ,全港沒有一間學校會標榜資優課

原帖由 5tgb 於 14-01-15 發表
其實不單SJ,全港沒有一間學校會標榜資優課程,因為這樣做會引起家長分化,就算有都是低調進行,例如邀請參 ...
沒有嗎?我反而對學校聲稱全校行資優的(很多有這樣口號的),覚得不足夠,不停找有抽離課程的!

恐龍家

可能漏左香港確有標榜資優教育的學校,但由於升中及升大成績並不能與傳統名校相比,故確有記錯。好似樓上積優的學生,相信都會心儀傳統名校。而傳統名校就算想收資優生,都不會高調。正如我想取綜援,不會高調同人講,取到後也不會標榜自己是綜援人仕一樣。名校都想標榜自己教得好,而不是收得好。

其實有D擔心傳統津校著重死記的讀書模式及考試壓力會令小朋友失去學習興趣,因資優兒能主動學習,但同時都好有主見及個人想法,又有小小情緒化。同意好多學校唔鍾意資優兒,佢地覺得資優=煩, 我都想佢係積優而不是資優,咁我就唔駛咁多顧慮。

引用:其實有D擔心傳統津校著重死記的讀書模式及

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢個係傳統教學嘅SFA案例
學校可以講係全港最早開發資優課程嘅學校,已經超過十年,有註校教育心理學家,會跟進小朋友學習情況,同老師溝通,令小朋友得到老師明白,減少唔開心嘅事情發生。亦會為個別學生安排特別活動,如安排小一生跟小六學生對奕。
上堂就當然如常,小三開始會有資優組嘅課外活動,訓練多方面才能,當中包括認識自己!咩叫資優~

只要花d時間,網上係有辦資優課程嘅學校名稱,可能各校重點會唔同,有d會全民資優教育 (高階思維等),而有搞嘅學校,多數會放呢d資料去校網,唔難搵到。多留意地區熱門津校,多數都有拔尖班!相反傳統名津校反而可能無,因為..... 佢地真係會答家長:我地100年嚟都無呢d嘢架喎!乜我地學校有資優生咩?!

今年有兩名DSE狀元,分別係St Paul co-ed / QC 嘅兩位,都曾經上過SFA嘅資優課程。佢兩位性格好唔同,QC嗰位好書蟲,响HKU讀精算!
我相信好多入到U嘅,IQ較高唔出奇,亦認識IQ高但讀唔到書嘅人,書緣呢樣嘢~好難講
而各名校响面試時,已能搵到唔少資優生,最近聽一位資優家長分享 (佢個仔剛入讀DB中一),DB同YW收咗好多資優生,而QC就收咗好多同時積優嘅資優生!

小兒暫時應付到傳統教學嘅方式,係悶d,唯有課外幫佢搵滿足感!唔好俾佢團火熄!聽過分享,其實最好唔好對學校有任何expectation會幫到手,咁就最好!孩子最好嘅老師,始終係家長!
努力呀!
恐龍家

回覆:資優兒適合入讀St. Joseph (Wanchai) or 華仁嗎?

SFA 在不收portfolio 情況下,可以收到咁多資優生,厲害!相反,有D知你係指資優生,拒於門外。

回覆 小曳人 的帖子

Do you mind sharing which school is your son going to ?

小曳人 發表於 14-1-16 12:56

呢個係傳統教學嘅SFA案例
學校可以講係全港最早開發資優課程嘅學校,已經超過十年,有註校教育心理學家,會跟進小朋友學習情況,同老師溝通,令小朋友得到老師明白,減少唔開心嘅事情發生。亦會為個別學生安排特別活動,如安排小一生跟小六學生對奕。
上堂就當然如常,小三開始會有資優組嘅課外活動,訓練多方面才能,當中包括認識自己!咩叫資優~

唔知呢套係劉校長由SJACPS搬過黎還是SFA本身已經係做緊呢樣野,只是在今日
黎睇,兩校在教學上其實都幾相似,難怪成日被人當係姊妹學校咁比較。

小曳人  應該唔係新嘢嚟架  發表於 14-1-21 13:25
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:資優兒適合入讀St. Joseph (Wanchai) or 華仁嗎?

好似本身已有,有三間天主教學校,包括SFA,SJ (Kowloon Bay)都投放資源做資優教育。

SFA stands for?

小曳人  聖方濟各英文小學  發表於 14-1-23 07:48

好煩呀!本來已決定入津校,上星期又有人勸我三思,話好多傳統名校大著重考試成續,又要趕課程,所以上堂不鼓勵發問, 考試答案又要跟足model answer, 不容許有一點點的偏離(即使答案無錯),自己於是又再刨書,專家話資優兒適合有空間的環境下學習,我只擔心津校會令佢無空間(因太多考試默書),連佢最愛的看書時間都沒有。另外小兒很討厭重覆抄寫,認為很悶,甚至說抄好多次不等於識,是沒有意義的。他愛實驗,愛幻想思考,尋根究底的學習, 津校會令他不能開心學習嗎?煩惱中。。。。。。。

‹ 上一主題|下一主題