用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ****
go

如題
   5    0    0    0

要看你是否平均發展,單智商高是不足在這些學校取得好成績,因為他們的學生考試技巧超高,95分以上很平常。我見很多自稱資優生都係成績中中地。考頭幾名個D,真係書不離手架!如果你是資優,又接受到成績中中地,他們是很不錯的選擇。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:AEteam 的帖子

資優唔—定積優!
試上學校網頁睇睇有無資優課程,有無抽離?有無支緩?唔係名校就等於有資優課程,我上星期去家長小組,導師分享咗EDB搞嘅資優教育博覧,講咗一堆在搞資優嘅學校,但我住新界,所以無留意港島區學校!但在朋友有資優兒讀緊st Joseph,俾我會揀St Jo

恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

引用:資優唔—定積優! 試上學校網頁睇睇有無資

原帖由 小曳人 於 14-01-13 發表
資優唔—定積優!
試上學校網頁睇睇有無資優課程,有無抽離?有無支緩?唔係名校就等於有資優課程,我上星 ...
睇校務報告支援果部分

回覆:AEteam 的帖子

識朋友育有一個記性很好嘅兒子, 佢可以睇完一本好厚及多字嘅書, 可以背哂出嚟, 從來唔需要溫書去考試....輕易拿全級第一...考中學亦輕易入咗間名中...佢父母唔覺佢有幾特別亦不覺要有什麼特別安排...佢父母話其實叻嘅小朋友是不需作特別安排...只要佢肯去圖書館...佢咩嘢都可自學番嚟

Freeb 發表於 14-1-13 22:25
識朋友育有一個記性很好嘅兒子, 佢可以睇完一本好厚及多字嘅書, 可以背哂出嚟, 從來唔需要溫書去考試....輕 ...
Your friend's son has super-memory, and is therefore very likely to be a gifted child.  But the scope of gifted child is much wider than that, and the Academy of gifted children, an official organization to provide support and development of gifted children in HK, has partnered with many schools to provide special programs to develop talents of gifted children. If I remember correctly, St. Jo is not one of the partners, but maybe it has its own arrangement to develop/ support gifted children.

回覆:柔情爸爸 的帖子

OIC....咁即係要睇睇小朋友資優在那一方面再加上有用嘅培訓, 否則日後長大了, 便不能在有關方面有所特出啦...咁樓主真的要看看小朋友在那方便是比較特出而不要因名氣選校...據知St. Joseph 是一間非常谷及老師亦非常傳統的小學!

醒目開學勳章 王國長老

純粹參考, 等樓主可以知道學校可以提供咩支援:
ST JO校務報告:
http://www.sjps.edu.hk/
(無任何關於gifted資料)

我仔果間, 有d支援, 我覺得唔好全面, 算有啦:
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/ ... _Report_2012-13.pdf

優才應該係好識教資優, 去search下"資優"會有好多資料
http://www.gtschool.edu.hk/SchoolAffairs_1213.pdf

樓主有時間亦可以去資優教育版睇下其他家長分享, 除左栽培, 亦可以了解下上到小學將會面對咩困難
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=50

想問多小小,樓主指的資優是指那一方面呢?如教育局確認為資優,它會比學校你選,你選好後,它會聯絡那學校可結予什麽配套,你知道配套才選也不遲,因在這裡無法得知學校配套,故無法比意見。如果是自行評估為資優,你可保留評估表,抽獎唔得,叩門多樣野幫到手架!

小曳人  好多學校唔鍾意收資優,所以報告千萬不可隨便見人!  發表於 14-1-14 13:05

兩間都適合. 能夠在這兩間生存的都是資優生.
United we stand, divided we fall.

大部份學校都寧願選擇一個各科都80分,平平均均乖乖座定定,唔好搞事嘅學生。 對於呢D學校來講,資優係負擔。其實香港成個教育制度都一樣!有時庸才反而比天才更多機會。

絕對讚同大部份學校不會爭取收資優生,因為客觀因素告訴我們,資優生能選的學校不多。而表內的學校亦有競爭,配套還要分恆常及專設。以我所知,某辦學團體,會由總部派人到校特別輔導資優生,以搏取收資優生。

引用:要看你是否平均發展,單智商高是不足在這些

原帖由 5tgb 於 14-01-13 發表
要看你是否平均發展,單智商高是不足在這些學校取得好成績,因為他們的學生考試技巧超高,95分以上很平常。 ...
好多資優生都好有性格,未必肯温習,因他們覺得無需要。

其實這正正是雞先定雞蛋先的問題,如教導得法,學生會餓知識,自動波去追知識學。之所以教育局要問有興趣的學校有何配套就是這個原因。這與一些家長自行評子女為資優就以為天下無敵,教不得其法,不可同日而言。

我 是St. Jo家長,學校沒有標榜資優的課程,但有不少enhancement programmes是獲選學生才可以參加,如屬數學資優很有機會獲邀參加奧數校隊,學校會找目標學生做評估,再按分數邀請加入和訓練。其實有很多資優生都很能守紀律和成績佳,在St. Jo 他們的成績不會太差,而且會遇到很多知音人。

其實不單SJ,全港沒有一間學校會標榜資優課程,因為這樣做會引起家長分化,就算有都是低調進行,例如邀請參加某類課程等。而這些做法就正正能創造環境去激活天賦,而不引發優越感。

回覆:資優兒適合入讀St. Joseph (Wanchai) or 華仁嗎?

回覆:naughtybj 的帖子

Please read the info in the following website:
http://ge.hkage.org.hk/en

引用:要看你是否平均發展,單智商高是不足在這些

想分亨一個幾感人的事件。小兒興趣班有個同學,讀出名私校,能心算4位加減,快過計數機。當大家都以為他資優時,他媽媽才說出他有理解遲緩(熟左先知)。他之所以能做出4位加減,是父母每天用二小時與孩子訓練的成果。自己自問就無這件能力啦!由於引證,資優有時靠後天。
‹ 上一主題|下一主題