用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 港童是否至少都曉琴棋書畫?
樓主: waikinluk
go

港童是否至少都曉琴棋書畫?

回覆 ha8mo 的帖子

同意,遲d佢大d想學,會比佢再試。
課外活動的重點,係小朋友自己鍾意學、enjoy個process,吾係為家長。我出錢出力管接送,佢上堂我係門口食西北風,千祈吾好話吾想學咁委屈。

引用:回覆+ha8mo+的帖子 同意,遲d佢大d想學,

原帖由 Jane1983 於 14-01-15 發表

相反,依家係如果佢有野激嬲我,我会话以後唔准学呢样果样,佢就会嚇到即刻乖返哂

回覆 longlokma 的帖子

哈哈,小朋友驚你cut而乖d,即系他真系搵到他鍾意的興趣,可喜可賀。

引用:回覆+longlokma+的帖子 哈哈,小朋友驚你c

原帖由 Jane1983 於 14-01-15 發表

哈哈,小朋友驚你cut而乖d,即系他真系搵到他鍾意的興趣,可喜可賀。 ...
多謝,見到佢真係咁喜歡学野,辛苦d陪佢東撲西撲也是值得的

同意,小朋友學野學到成為特異功能,幫到升學,系一個angle。但其實如果她能够享受個活動,覺得有樂趣,以後大左,或者可以同朋友一齊玩,已經好足够。

熱血勳章

ha8mo 發表於 14-1-15 15:21
我覺得不要視一時的cut為永遠的
因為小孩可能細,一時過不了難關
可能大少少又會OK
又惊佢無耐性同毅力,玩一陣就放棄,好似三天打魚兩日晒网甘,我地做家長點把握好尺度好難

熱血勳章

Jane1983 發表於 14-1-15 17:58

同意,小朋友學野學到成為特異功能,幫到升學,系一個angle。但其實如果她能够享受 ...
想起自己細個學琴时,其實不太享受,大個又無向專業音樂發展,而家又唔記得點彈

熱血勳章

Jane1983 發表於 14-1-15 15:39

而家d細路有得幾個真有甘體會父母苦心,可憐我屋企只反斗星連幼稚園功課都唔乖乖做啊,唔好话帶佢学課外活動

回覆 waikinluk 的帖子

要趁細個,多d教小朋友感恩,appreciate父母愛他和為他做的一切。一個人吾識感恩知足,人生好難快樂呀!
我成日同個女洗腦,希望她明白,吾系一切都話甘易就有。

熱血勳章

walalababy2013 發表於 14-1-18 21:29
唔比佢學又怕佢輸在起跑線 . 一樣一樣咁比佢試下. 慢慢摸索佢既興趣啦

BTW 有個GROUP 想recommend媽咪JOIN ...
多謝你分享甘好噶資源,要試下先

回覆:港童是否至少都曉琴棋書畫?

有d野大左好難學,例如芭蕾舞和鋼琴,牛高碼大去上初班好似唔係咁好。唉,真係少壯不努力!

waikinluk 發表於 14-1-12 22:51
現在見大部分家長都俾小朋友自小學琴,學畫畫,學英文,學跳舞,學各種課外活動,變得我這種普通百姓家庭乜 ...
視乎家庭情況,一般都是有條件先培養多d興趣

回覆:longlokma 的帖子

好似我亞仔,我成日叫佢不如唔好學啦,又或者唔乖就無得學啦,即時乖晒,但我帶出帶入反而就覺得攰,佢就好開心囉

週末上群體活動多、讓小朋友多啲機會接觸其他小朋友、從經驗中建立合作精神、與人相處技巧。

見得太多90後hea 住返工、hea 住返學