用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 港童是否至少都曉琴棋書畫?
go

港童是否至少都曉琴棋書畫? [複製鏈接]

熱血勳章

現在見大部分家長都俾小朋友自小學琴,學畫畫,學英文,學跳舞,學各種課外活動,變得我這種普通百姓家庭乜都唔打算學的小朋友反而很另類,想順其自然讓仔女發展自己的愛好也變得好艱難,身為家長不想人云亦云地逼佢地學野,但又擔心輸俾人地,好矛盾啊
   0    0    0    0

我囡都學玩好多課外活動, 但全部都是自己鍾意, 所以佢都知道自己時間好緊迫, 自己會盡快做完功課。

回覆:港童是否至少都曉琴棋書畫?

唔洗迫既 小兒都學幾多野 不過係佢自己選又喜歡的 講真迫佢唔鍾意既只會浪費時間

我都係見身邊好多小朋友參加幾樣興趣班, 如果自己個仔唔參加會好蝕底, 都比佢學緊phonics, 鋼琴最近一個月開始學.
聽講小朋友要參加一文一武一樂器既興趣班, 羽毛球同跳舞算唔算一武?
另外我個仔上左小一後, 發現佢英文比較差, 主要係listening 同閱讀理解弱, 好多英文生字唔識, 大家覺得劍橋英文, 公文式同learning center 學英文, 那一個有用d?

回覆:港童是否至少都曉琴棋書畫?

無論小朋友上什麼一體一藝的課外活動,我覺得在初小或以前就最好學曉踩單車和游泳。有些學校在高小有camp, 可能有單車和水上活動。況且,到中學階段,三幾個朋友約出來踏單車,牛高馬大要踩4輪車好異相。女仔唔識踩仲可以,男仔唔識踩就好肉酸!

引用:現在見大部分家長都俾小朋友自小學琴,學畫

原帖由 waikinluk 於 14-01-12 發表
現在見大部分家長都俾小朋友自小學琴,學畫畫,學英文,學跳舞,學各種課外活動,變得我這種普通百姓家庭乜 ...
家長可以儘量讓孩子上不同的興趣班,给孩子一个機會去接觸去嘗試,讓他選擇自己喜愛的,假如他興趣廣泛而又能處理好学業,就讓他盡情去学去玩吧!   

有人認為要幫孩子找專長去发展,我卻認為培養他有廣泛興趣及技能更有益!  除非你希望孩子变成奥運選手或需要有突出的赛事成绩去投考中学,否則為什麼要孩子一星期三、四日去操練同一項目而不讓他了解/認識更多其他的项目?    孩子未必需要"精",除非他真是只有单一興趣,反而"廣"对他身心发展及社交更有幫助!

有體、藝的人生美滿好多,平有平學,貴有貴學比機會小朋友接觸吓,睇鍾吾鍾意。

我小朋友好鍾意上通利音樂班,她聽音好準,老師每次同時彈2、3個键,她都次次聽口岩。所以带她去學琴,學了幾班話吾想上,即cut,無謂簁錢簁時間。

回覆 longlokma 的帖子

記得細個時,自己都有好多野想學,可惜屋企唔係有錢,最後乜都冇學,到18歲先自己搵錢,第一件事就學游水了。
個仔5歲學緊7樣野,但都好開心架。快6歲,佢已經同我講要學羽毛球

引用:回覆+longlokma+的帖子 記得細個時,自己都

原帖由 manfung79 於 14-01-13 發表

記得細個時,自己都有好多野想學,可惜屋企唔係有錢,最後乜都冇學,到18歲先自己搵錢, ...
叻仔!

熱血勳章

manfung79 發表於 14-1-13 11:54

記得細個時,自己都有好多野想學,可惜屋企唔係有錢,最後乜都冇學,到18歲先自己搵錢, ...
好懂事啊,有點樣噶家長就會言傳身教出點樣噶仔女

熱血勳章

Jane1983 發表於 14-1-13 11:51
有體、藝的人生美滿好多,平有平學,貴有貴學比機會小朋友接觸吓,睇鍾吾鍾意。

我小朋友好鍾意上通利音樂 ...
我都認同,而且最緊要好似你甘,睇准時機,唔啱就要及時cut

Jane1983  係呀,佢覺得捱就無謂啦!  發表於 14-1-14 00:11

熱血勳章

birdbird 發表於 14-1-13 00:00
無論小朋友上什麼一體一藝的課外活動,我覺得在初小或以前就最好學曉踩單車和游泳。有些學校在高小有camp,  ...
呢個真係從未考慮到窩,因為自己自小唔知點樣就學識了,未想過要專門教d仔女添

回覆:waikinluk 的帖子

踩單車,趁小朋友細,佢地踩踩下自然會曉。問題是現在的小孩忙於學琴棋書畫和其他興趣班而冇時間去玩下單車。轉眼間小朋友已高小,若然生得高大,踩住個4輪單車好肉酸。

游水,很多家長都会比小朋友學。可能識游水的小孩多过識踩單車的小孩!

引用:Quote:birdbird+發表於+14-1-14+10:05+踩單

原帖由 ha8mo 於 14-01-15 發表
游水係有意外時救命用,較著重是可以理解加上游得勁快的話,真係幫到升中入名校。

而踩單車我覺得會唔會係 ...
游水踏单車男仔真係要識,就算去遠d也要学,建議初学可去馬鞍山单車公園,果度場内比較平坦阔落,好適合学踩!学識可踩出場外,場中间仲有小食部可休息同買小食,正!

引用:Quote:longlokma+發表於+14-1-15+14:10+游

又不是要玩乜野花式,只要夠方便日日落去踩下就會識,
如果要山長水遠去某些地方還是要租車的話,根本好難 ...
只要学識踩便永遠都識踩了,又不用keep住踩,大个左好难学呀

引用:Quote:longlokma+發表於+14-1-15+14:39+只

被頭踩要keep住踩
踩得多就好自然一上車就踩到落去
所以屋企附近可踩係好緊要
咁又唔洗個個星期坐車去單車公園學踩單,學踩單車是半天或1天已學曉,之後就是慢慢踩,有了信就可以在單車徑踩。

單車活動,似bbq, 耐唔耐踩一次,當做係曬下太陽,郁下。

‹ 上一主題|下一主題