用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛中,請幫忙(港島東)!!
樓主: SiuDic
go

頭痛中,請幫忙(港島東)!! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

引用:Quote:SiuDic+發表於+14-1-12+22:26+我無刻

原帖由 talent2000 於 14-01-12 發表
如果無記錯86分係A,以此成績与下面北官比較係Band 1中至未。
我啲朋友都話86以上係A,但唔知點解佢間學校要90以上先係A,搞到張成績表得B,唔好睇

引用:Quote:SiuDic+發表於+14-1-12+22:26+我無刻

如果無記錯86分係A,以此成績与下面北官比較係Band 1中至未。
亦令我好confuse究竟佢係band 幾??

王國會長

SiuDic 發表於 14-1-12 22:26
我無刻意問,我囡平均分介乎88-89.9之間,未到90,我諗應該未算係band 1頭掛,但喺學校名次就頭5名,5年級 ...
雖然話你囡名列前茅, 但始終人少, 如果學校band 1 生比例不高好易跌band. 例如學校只有10%入band 1, 咁40人只得3 個穩入band 1, 考第四五已經係邊緣人.

你老師有冇比選校建議?

另如果佢真係話"去到大抽獎時,第二志願已經要放band 2", 這句係同band 2 生講的, 最好都係問清楚, band 1 生同band 2 生選校完全唔同玩法.

王國會長

SiuDic 發表於 14-1-12 22:37
亦令我好confuse究竟佢係band 幾??

我第一樣就問老師我囡係band 幾? 第二樣就問有乜建議了? 第三樣問學校band 1/2/3 分布?

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+14-1-12+22:41+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-01-12 發表
我自行嗰2間佢都值得一博,只係話去到大抽獎時,應該揀啲穩陣嘅,最多都係揀埋筲官放第二,唔好再揀啲太高band 嘅放,咁樣會比較好啲。

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-01-12+發表本

原帖由 SiuDic 於 14-01-12 發表
我自行嗰2間佢都值得一博,只係話去到大抽獎時,應該揀啲穩陣嘅,最多都係揀埋筲官放第二,唔好再揀啲太高b ...
即係不能將張記同一婦一齊放第一,二。
是但要放棄一間

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:頭痛中,請幫忙(港島東)!!

路過,對東區認識不多,只以簡單數字計算,希望幫樓主個大概。

以平均水準學校計,全級40人,B1可能係13人,第5名剛係B1A同B1B之間,假設B1A位剛夠全部B1A生,因自行只得30%位,所以正常情況下,有7成B1A生失望,邊緣人機會當然比第一二名又低一啲,冇課外活動又可能再差一啲,成功要多靠面試了!BPS和張祝珊都極受歡迎,自行不適宜抱太大期望!

不過,有聯繫有大機會入筲官,自行博一點也未必不可!

當然,不同小學會有所不同水平,說不定5/40在某些學校可以全港好Top,以上數據只屬參考!

簽名被屏蔽

引用:Quote:Band5+發表於+14-1-12+23:45+路過,

佢無咁清晰,否則不會咁左右為難心大心細。
哈哈, 我真係完完全全比今次揀學校呢個環節玩起,好老實講,我真係唔係100%明白,但我會再慢慢研究下。

引用:我開頭都係咁諗,但諗諗下又覺得係咪應該博

原帖由 SiuDic 於 14-01-12 發表
我開頭都係咁諗,但諗諗下又覺得係咪應該博一博呢?
去到大抽獎時,老師話第二志願已經要放band 2, 不能再 ...
BPS舊年有5佰幾人申請但自行位得43,5佰幾人當中仲要好多係band1頭,競爭有幾大妳可想而知。就算中婦係男女校,佢報讀人数未必多得過BPS ,相比起張祝珊同BPS ,佢冇咁多band1頭去爭,咁你個囡嘅競爭力就大左,之所以我話中婦會比BPS容易D就係咁解。張祝珊嘅情況同BPS一樣,萬一你囡唔係band1頭,入嘅机會根本好細,你可去張祝珊嘅網頁睇下,北官云景道上年经自行入讀張祝珊人数係零。要博的話,我會自行第一放張祝珊或BPS,睇你囡喜歡邊間多一點,此终讀果個係小朋友唔係家長,但你要留意BPS嘅面試比重係40%而張祝珊唔需要面試,問一問你囡對全英語面試嘅信心有幾大?至於自行第二,我會隱陣D去試中婦,民生、聖馬、筲官亦可考慮,放一間自己認為有勝算已妳囡又喜歡嘅中學,佢肯收就証明自己個囡有能力讀得到,適合佢讀就係最好嘅選擇。我唔會依靠大抽獎雖然今年學生人数創新低,抽獎係講運氣,我唔會將囡囡過往六年所付出嘅努力押在運氣上,萬一運氣唔好,比你机會係二份一都輸,之所以我提議自行二要選得穩陣就係咁解。

引用:Quote:原帖由+SiuDic+於+14-01-12+發表我開

原帖由 pris626 於 14-01-13 發表
BPS舊年有5佰幾人申請但自行位得43,5佰幾人當中仲要好多係band1頭,競爭有幾大妳可想而知。就算中婦係男女 ...
非常認同你所講嘅,自行應該要揀一間穩陣嘅,所以我一心都係想博張祝珊同中婦,但聽人講應該博啲之後,就搞到自己心大心細。

回覆:SiuDic 的帖子

我覺得BPS收嘅機會好微。

引用:+本帖最後由+meimei342+於+14-2-2+17:28+編

原帖由 meimei342 於 14-02-02 發表

咁北角衞理同北角官立的banding分別大嗎?
到咗今日,已經唔係諗博唔博嘅時候,俾心機面試一定有機會的。

無論結果如何,抽獎時都要當兩間都唔掂作考慮!

引用:Quote:Band5+發表於+14-2-2+20:07+到咗今日

原帖由 ha8mo 於 14-02-02 發表
山校唔係冇得面試咩?
到今日自行報名已成定局,冇得改。再擔心博唔博已冇意思!

BPS有得in就應該盡力。張祝珊唔使in,但唔一定冇機。疊埋心水等七月放榜!

到抽獎時係未知自結果,好好把握機會就係了!

‹ 上一主題|下一主題