用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛中,請幫忙(港島東)!!
樓主: SiuDic
go

頭痛中,請幫忙(港島東)!! [複製鏈接]

引用:Quote:mamee+發表於+14-1-12+16:47+中婦和

原帖由 talent2000 於 14-01-12 發表
純粹係個人感覺,中婦及民生係好多家長心頭好但真是睇不到How good they are.
中婦相信上升空間不多只有保 ...

東區都離不開哩幾間!

回覆:talent2000 的帖子

因為佢呢間學校係小人嘅,上年嘅6年班只有60-70人,今年2班加埋都只得40人。

回覆:頭痛中,請幫忙(港島東)!!

張記一定報,係煩緊第二間,應該進取啲揀BPS定中婦或嘉諾撒好呢?真係好苦惱,唔識揀。
揀BPS又怕嘥左個機會,而且交表時會交第2選擇,又怕間學校以為我地唔重視佢地

YuYuMother  學校唔會知道你選校次序架。  發表於 14-1-12 19:45

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 14-1-12 19:22
純粹係個人感覺,中婦及民生係好多家長心頭好但真是睇不到How good they are.
中婦相信上升空間不多只有 ...

張記,是高一級吧。
我都係把中婦和民生(文靜型),聖馬可和筲官(活動些)四間中作比較;我個仔好文靜,所以大致上只留意住中婦同民生。終於就要交表,個心仍然唔知點咁。

我個仔一至五年級都係級十內,通常都係七八九名中上落;第一次呈分考級九,但第二次呈分,數學科直落,由90分跌到76分,可幸其他科托住,中文92, 常識95, 英文98(全級最高分) ,而阿仔一直以來英文科都好好,大概四年級起都是98分99分,最後級名次跌到29,二次加埋後呈分試名次係16/146。就因為咁,自行我覺得試中婦係無望,想試民生;但身邊人朋友每每都覺得,既然選得民生就不如選中婦,自行唔得咪留番大抽獎抽入去,聽埋聽埋,自己個心都唔知點咁。

對本來發問這個帖的網友都唔好意思,用左你個帖來發問同申訴

回覆:mamee 的帖子

mamee,我都認為中婦等抽獎可以喎,今年有5班!

簽名被屏蔽

引用:張記一定報,係煩緊第二間,應該進取啲揀BP

原帖由 SiuDic 於 14-01-12 發表
張記一定報,係煩緊第二間,應該進取啲揀BPS定中婦或嘉諾撒好呢?真係好苦惱,唔識揀。
揀BPS又怕嘥左個機 ...
最好都係參考學校以往派位情況!如果有筲官在手,嘉諾撒唔洗放自行嘛?

簽名被屏蔽

引用:記得前兩年阿仔有一位同學仔𨍭戰東

原帖由 talent2000 於 14-01-12 發表
記得前兩年阿仔有一位同學仔𨍭戰東區,原本係target 中婦但最後比張紀收左 ...
即係自行2被收咗!

回覆:SiuDic 的帖子

樓主大大,這topic也很啱我!容我在這裡跟大家吹吹風

引用:張記一定報,係煩緊第二間,應該進取啲揀BP

原帖由 SiuDic 於 14-01-12 發表
揀BPS又怕嘥左個機 ...
如果我係你我就會放張祝珊第一,中婦第二。我覺得中婦取祿你囡嘅機會會大過BPS,中婦主要係東區學生報讀,但BPS就遠至九龍新界都有人報,競爭會比中婦激烈,中婦也是很優秀的中學。至於嘉諾撒,可放乙二作保險綫。

回覆:talent2000 的帖子

頭先問過老師,老師話BPS係女校,始終無其他男女校咁多人爭。依你意見,我應該放BPS定張記喺頭呢?

回覆:mamee 的帖子

唔好咁講,大家一齊交流下。都係為左小朋友啫,嘻嘻

回覆:pris626 的帖子

我開頭都係咁諗,但諗諗下又覺得係咪應該博一博呢?
去到大抽獎時,老師話第二志願已經要放band 2, 不能再放band 1了,請問係咪呢?
始終我讀官小,我覺得啲老師想我揀番筲官

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

王國會長

SiuDic 發表於 14-1-12 21:03
頭先問過老師,老師話BPS係女校,始終無其他男女校咁多人爭。依你意見,我應該放BPS定張記喺頭呢?

...
"無其他男女校咁多人爭" ? BPS 一樣打把band 1 女生爭
‹ 上一主題|下一主題