用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財! ...
樓主: Jeffxie
go

投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財! [複製鏈接]

eva1900 發表於 14-1-13 09:01
校園生活講求和諧和包容

做家長不要凡事投訴,否則將來孩子諸事投訴,可能也投訴家長

cherrieshum 發表於 14-1-13 10:44
做家長不要凡事投訴,否則將來孩子諸事投訴,可能也投訴家長
除了斂財較敏感,其他疑問十分合理!
用和諧包容作擋箭牌在香港行唔通,在另一個帖已經被人閙是寫手!

學校應該面對失誤,作澄清及處理!而非靠家長講包容作開脫!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

無錯,學校應該唔會貪咁小,去斂財!
$50係小數目,係行政費,老師要做嘢,收小小錢都合理吖!?
而家講嘅係佢哋做咁多嘢,吃力不討好,行政混亂,有D家長收到封信一心以為去第二輪面試,(睇對上留言)點知道係重新開始,家長有被戲弄感覺!
你可以話你咁唔鍾意間學校可以唔讀或者可以唔俾$50!咁就太膚淺喇!
你話投唔投訴係個人決定唔好post去叫人投訴,我只係希望有其他家長明白我對你一間學校嘅面試方法非常不認同及感覺非常憤怒!
你話可以比多次機會啲小朋友去面試多一次係好的,但並非用你一種方法去折磨家長同小朋友!
相信只有你一間學校會用呢種方法,第一輪面試,第二輪面試,第三輪面試甚至乎有第四輪面試!
在此如果我個人嘅言論對其他家長造成不安或不同的意見敬請見諒!

我都知上年係有4次收生, 校長的講法是因為一年中小朋友的變化好大, 年頭的表現可能不理想未有取錄, 年尾可能已經唔同晒, 所以分4次, 不過今年好似因為太多人報, 一次報名行政上已經未能負荷, 所以今年唔會有4次收生, 據講, 今次「第二輪」是校長親自決定, KEEP INTERNAL, 所以網頁上冇提。

不過收唔收錢, 收錢啱唔啱, 因為有INTERVIEW有幾多行政要做, 我唔知我唔合資格評論, 因為我唔係當事人, 不過我覺得, 當事人絕對有權唔俾, 咪唔IN, 如果覺得真係好憤怒, 就認真去教局投訴。

我覺得成個小一收生都係折磨家長同小朋友, 轉在角度睇, 如果學校唔公開招生, 但俾多個機會你去RE-APPLY, 唔好咩?

我又講講另一間直資中學怎樣做,因為是親身經歷!

第一次申請要收報名費,大家沒有異議。當第一輪公報收先成績之後,及候補收完。該校會在六月再出通告可以再申請,如果第一次有申請者,只需要補交最新資料連同較早前申請編號,不用再交報名費。但如果第二輪是首次申請者,則要繳交報名費。換句話,報名費只收一次,不輪是多少輪申請!

如果真是幫助家長及孩子有多一次機會,以上方法是否更合理,更人性化呢?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

福小一定不會乘機斂財啦!連一毫的雜費也不收

chung222 發表於 14-1-13 14:02

經一事,長一智!  成功往往係靠過去失敗的經驗去換取返來。  

我都有印象今年福小第一次面試申請係不用支付任何報名或手續費,只需要當時人真的有出席面試才要俾錢。如果用依個作為準則,我都相信福小今次唔係有心去斂財。

chung222 發表於 14-1-13 14:02
我都話指福小斂財用詞會敏感,我都覺得用詞要小心。

loveDD 發表於 14-1-13 14:15
經一事,長一智!  成功往往係靠過去失敗的經驗去換取返來。  

我都有印象今年福小第一次面試申請係不用支 ...
很正確的態度。
有則改之,無則嘉勉!

回覆:ANChan59 的帖子

Agree

用斂財呢個字眼可能好harsh, 因為區區5兜野, 斂乜鬼財呢?! (仲要真係有做野喎!)

不過以家長角度睇, 學校咁既安排絕對有改善空間。例如係封信上面話清楚比人知係重新申請, 同時準備好50蚊報名費,咁就"明買明賣", 唔好去到先知, 比人有d 霸王硬上弓既感覺麻! 事關仲去既家長可能仲未有offer / 好鐘意間學校,咁去到唔通真係為左5兜野走咩!

回覆 拾仔 的帖子

明白你們感受,學校沒有寫收取費用是不对,只能說做現在的父母甚難

回覆 ANChan59 的帖子

斂財字眼不是敏感,而絕對是一個眨義詞。
和諧包容不是叫你不表達和發言,而是遵其他渠道去解決問題,而不是一發生事就去乜局,物局投訴。

Good suggestion.

eva1900 發表於 14-1-13 15:37

斂財字眼不是敏感,而絕對是一個眨義詞。
我當明白分別,不是當事人,客氣些始終好些!因為我冇諗住鬧交!

eva1900 發表於 14-1-13 15:38

Good suggestion.
多謝,幾驚又俾你鬧。

應該我講句多謝就真,因為本人最討厭鬧交

觀塘福建中學附屬學校疑重複收報名費捱批

【on.cc東網專訊】 觀塘區直資學校福建中學附屬學校疑在招生時重複兩次收取報名費,引發大批家長在網上熱議。該校近日通知部分在首輪小一入學申請落選的學童參與第二輪面試,競爭約20個小一餘額,但仍向有關學童再收取每人50元報名行政費,被家長質疑藉機斂財,並在網上討論區召集其他受影響家長,齊齊致電教育局投訴。

事件引發大批家長在網上討論區留言抨擊,有家長直言「下次可能又有一次面試,又再收行政費」,另有家長發起「一齊打電話去油塘分區教育局投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財」。校方解釋,第二輪申請主要供有兄姊在校就讀的「世襲生」,及經教職員或校董介紹的學童再次申請,強調在首輪申請落選的學童,如在第二輪申請仍未獲取錄,校方將退還有關行政費用。教育局發言人回應稱,當局至今未收到家長查詢。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0113_00822_001.html

引用:觀塘福建中學附屬學校疑重複收報名費捱批【

原帖由 ANChan59 於 14-01-14 發表
觀塘福建中學附屬學校疑重複收報名費捱批

【on.cc東網專訊】 觀塘區直資學校福建中學附屬學校疑在招生時重 ...

都話架啦......無出聲就好似人無野,覺得好正常.....其實今次真係有問題架
‹ 上一主題|下一主題