用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財! ...
go

投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財!

一齊打電話去油塘分區教育局投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財!

how?

Yanamami  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2740274&extra=page%3D1  發表於 14-1-12 08:51

回覆:投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財!

係咪屈你re-apply,收咗你50蚊?

點解你要就範?

應該吾系趁機斂財。

不過如果學校睇到,下次可以做好d。

Jeffxie 發表於 14-1-12 08:30
[/td][/tr]
[/table]
可唔可以講下佢點斂財法呀? 如果係因為果50元, 你當時係有權拒絕兼走人架wor....

咁前身係邊間學校吖! 再收多次又真是有問題喎! 唔係話有權放棄唔比個"區區"$50,而係完全捉住家長們心理。

Implied consent

都話唔係要比$50嘅問題,係佢嘅手法有問題!無講有剩幾多學額,有幾多人面試,無人知!

下次可能又有一次面試,又再收行政費!
走法律漏洞!教育局有規定收幾多$!
如果唔係斂財,咁就比人誤會!太無謂!

引用:都話唔係要比$50嘅問題,係佢嘅手法有問題

原帖由 Jeffxie 於 14-01-12 發表
都話唔係要比$50嘅問題,係佢嘅手法有問題!無講有剩幾多學額,有幾多人面試,無人知!

...
其實好多學校都唔會公佈有幾多人申請,有幾多剩餘學位

回覆:a_for_apple 的帖子

我知道上年收生方法是分四個階段。大約十月第一次,在一月一次,三月一次,最後在五月有一次。在綱上有清楚說明。我朋友在上年第一次唔成功,佢在3月再重新申請,最後入了。但今次收生方式,表面上只有十一月,一次過in哂。原來佢內裏自己設立咗,分幾次收生。所以我肯定佢會再收第3次,如果你地頭幾次有人失敗,再入申請表,再比$50,一定由頭in過。

回覆:k1723 的帖子

學校應該係,為免張揚,如果表明收生有4段,次次都有成幾百份申請表。因此暗地仍然會接受重新申請人士,但為何仍然又要再“瞭“D. Waiting list.再比$呢?

用斂財字眼未免過於誇張,即使又收$50,不過幾百人,學校不會因為收多萬多元而做出損害聲譽的事宜,只能說學校安排不周全,沒有顧及家長感受。

你可以說沒有”注明“要收$50是學校不對,但老師有做嘢,收這個行政費,個人認為沒要投訴,自己去行動就可以,不用出post,聯羣結黨。校園生活

校園生活講求和諧和包容

引用:Quote:原帖由+Jeffxie+於+14-01-12+發表都

原帖由 a_for_apple 於 14-01-13 發表
其實好多學校都唔會公佈有幾多人申請,有幾多剩餘學位
同意

我想 d 家長都係因為一時失望, 的確D老師係由頭再in 過, 大家都係為小朋友得到良好教育, 再in 過都ok la, 比學校睇清楚自己小朋友, 都好呀, 當比個機會大家睇清楚相方 la

當日我睇見D receipt 頂多得 80 張 ,  唔係好厚, 好大量, 學校應該叫得70 - 80 人倒, good luck la

回覆 eva1900 的帖子

講出來都係表達下自己意見姐....投唔投訴就個人意願啦......點解咁嬲就係請哂假一心去架麻,都話唔係$50的問題,係點解唔講清楚要收.........要從頭IN過呀~~
請真去到都會照IN,學校話事我都無聲出架啦~
不過唔明點解佢D安排會咁差.....失望......失望........失望.

我都只可講係安排不週 la , 應該無斂財成份