用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 福小行政超亂
樓主: Cindyjasper
go

福小行政超亂 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:以為系2+nd,父母又請晒假,去到先知系重頭

原帖由 Jane1983 於 14-01-12 發表
以為系2 nd,父母又請晒假,去到先知系重頭黎過,吾開心都系人之常情。

其實可能學校講明,系重新報,心儀 ...
無錯,在信講明,心理準備都唔同,去到先知做法同一般學校唔同,而且聽有d家長真係專登請假以為去2nd in.
有人可以問點解唔一早打去學校瞭解下,其實淨睇封信唔覺字眼上有乜問題,我係唔會打去問,否則每個家長收到信都打去問,會令學校工作量加重。

Jane1983    發表於 14-1-12 17:07

回覆:Jane1983 的帖子

一心諗住second in. 大機會,一廂情願與校長面談,我兩星期前開始不停諗,如果收咗我仔點返學,學校用乜嘢作業呢?到時課外活動參加乜?哈哈!你錯喇!遊戲重新開始,想打大佬,無咗易!

Jane1983  係幾傷!  發表於 14-1-12 17:08

引用:覺得有問題可以唔in!年年一樣,有多次機會

原帖由 pizzapark 於 14-01-12 發表
覺得有問題可以唔in!年年一樣,有多次機會咪仲好。
如果信中一早講清楚較合理,而且不知是次收生人數多少,會好易發生誤會。例如得3個位,跟20個位,通知一佰幾十人面試,感覺完全不同。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-1-12 15:43
如果信中一早講清楚較合理,而且不知是次收生人數多少,會好易發生誤會。例如得3個位,跟20個位,通知一佰 ...
我都喺唔明點解要禁做。

一級當有4班,每班盡收,全級咪最多200人?一次interview有禁多人申請,揀唔到200人,要由頭再玩過?如果喺原本的waiting/reject list內再揀過,禁都喺同一班人者,又做乜要收多次費?人地申請左一次之嘛~R頭呀!

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-12+15:43+如果

原帖由 Yanamami 於 14-01-12 發表
我都喺唔明點解要禁做。

一級當有4班,每班盡收,全級咪最多200人?一次interview有禁多人申請 ...
另一個可能性是根本不是咁多人申請,又或者好多成功申請者No Show。

如果有waiting, waiting 補上咪唔駛再招多次生。

Yanamami  我意思咪喺一次的申請人一定>200人,點會無waiting list?就算有好多no show,個waiting list都應該>no show list。好鬼奇怪的。  發表於 14-1-12 16:47
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

最憎d學校weekday 做 interviews, 勞民傷財. inconsiderate.

回覆:福小行政超亂

有樣野我唔係太認同嘅,就係當有人無留位,所以有少量位退番出嚟,其實係應該搵早排有份進入左 2in , 但未能取錄嘅學生補上,唔應該搵入唔到2in 學生重新再 in , 而家反而入到 2in 但未能取錄嘅學生反而無機會去補上,咁樣對入到 2in 嘅學生好唔公平(講明,我對事,無話特別幫邊批學生講說話)

kwansara  good point  發表於 14-1-13 16:05
ANChan59    發表於 14-1-12 17:49

醒目開學勳章 王國長老

引用:最憎d學校weekday+做+interviews,+勞民傷財

原帖由 youma 於 14-01-12 發表
最憎d學校weekday 做 interviews, 勞民傷財. inconsiderate.
咁都要體諒老師都有家庭要放假架

引用:如果學校有🔫手喺度見到呢D留言,就

原帖由 Jeffxie 於 14-01-11 發表
如果學校有🔫手喺度見到呢D留言,就要反醒下,咁樣係玩弄家長、小朋友,如果校長睇到就要正視,學校 ...
我相信一定有槍手。

醒目開學勳章

引用:有樣野我唔係太認同嘅,就係當有人無留位,

原帖由 爸爸愛您 於 14-01-12 發表
有樣野我唔係太認同嘅,就係當有人無留位,所以有少量位退番出嚟,其實係應該搵早排有份進入左 2in , 但未 ...
我都認同呢點

你話唔係斂財!第一次收$50有第一輪面試,有2nd in,
今次第二輪再收$50,話重新面試,又有2nd in!
之後又有第三輪(可能在6月份),,又再收$50,如此又有又第四輪(可能9月份)
唔係斂財就係玩弄一家長、小朋友!
還記得福小前身係瑧美嗎,行政混亂!

仲有大家見到槍手已經出現啦!

回覆:Cindyjasper 的帖子

我知道上年收生方法是分四個階段。大約十月第一次,在一月一次,三月一次,最後在五月有一次。在綱上有清楚說明。我朋友在上年第一次唔成功,佢在3月再重新申請,最後入了。但今次收生方式,表面上只有十一月,一次過in哂。原來佢內裏自己設立咗,分幾次收生。所以我肯定佢會再收第3次,如果你地頭幾次有人失敗,再入申請表,再比$50,一定由頭in過。 但我唔明點解佢要waitlist D家長再比$。waitlist D家長都無話自願重新申請!

回覆:Cindyjasper 的帖子

分分鐘我這次去到second in 之後又話waiting.然後到4月我再收到信,又叫我去再見,又收$5O又重新in過。激死人!不過話分兩頭如果這條“橋“apply在神校身上都好好。死來死去都未死得哂!

Yanamami  越神越唔會禁做啦~  發表於 14-1-13 07:58

k1723 發表於 14-1-13 00:50
分分鐘我這次去到second in 之後又話waiting.然後到4月我再收到信,又叫我去再見,又收$5O又重新in過。激死 ...
神校會排 waiting list.

醒目開學勳章 王國長老

引用:仲有大家見到槍手已經出現啦!

原帖由 Jeffxie 於 14-01-13 發表
仲有大家見到槍手已經出現啦!
你唔會講我呀可我係港同「代言人」黎架wor我搭咀咋

ANChan59  可能講另一個帖的和諧家長!  發表於 14-1-13 11:38
evacalbee  係囉, 睇哂都唔知佢講邊個   發表於 14-1-13 08:25

引用:Quote:原帖由+Jeffxie+於+14-01-13+發表仲

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-13 發表
你唔會講我呀可我係港同「代言人」黎架wor我搭咀咋
放心,應該不是講妳!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係啦.........係人都知唔係你啦~~

學校如果無公開再招生,只系call waiting list的學生去“重新in過”,甘其實都sort of 系2nd in,甘都無甘傷。

我無報呢間,無利益冲突。希望學校睇到會改善,家長為小朋友搵學校,真系已經幾惨吓,吾好再玩家長啦!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都想知邊個
‹ 上一主題|下一主題