用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑adhd
go

[過動] 懷疑adhd [複製鏈接]

請問你地有adhd小朋友通常睇私家定政府?本小朋友已睇過私家醫生名何x邦,唔知自己接受唔到定點。因為佢只係分別見我地父母同埋個仔大概個零鐘,聽我地講同同小朋友傾過下計就確診我仔有adhd,因為我心目中呢啲病應該會透過一啲測試or一啲專業既觀察先可以確診,同埋佢一開始已經要我仔食藥,乜一定要食藥既咩?甘多副作用好唔想1.我想問你地睇私家既睇你地小朋既過程係點?2.因為唔信就排埋政府,等左大半年下星期終於可見臨床心理學家,我係咪唔需要講我去過私家度睇過?通常要排幾耐?(我小朋友七歲)

0    0    0    0

我個仔係私家做評估,但評估完,佢又建議我去找何X邦醫生,建議食藥

引用:請問你地有adhd小朋友通常睇私家定政府?本

原帖由 hoiyee67 於 14-01-10 發表
請問你地有adhd小朋友通常睇私家定政府?本小朋友已睇過私家醫生名何x邦,唔知自己接受唔到定點。因為佢只係 ...
精神科醫生同心理學家都可以判症的。何定邦醫生在 adhd 方面好專業的。

回覆:懷疑adhd

但係我老公話佢似揾錢多,同埋應該有唔同程度先要食藥,我完全睇唔到。所以先排政府

回覆:hoiyee67 的帖子

我仔是先去協康做評估,然後再睇私家食藥,仍未排到政府。 個人覺得有太多可能性,透過評估可以更了解小朋友的弱項,比較可以有效推測係咪ADHD。

引用:我仔是先去協康做評估,然後再睇私家食藥,仍

原帖由 JJNC 於 14-01-11 發表
我仔是先去協康做評估,然後再睇私家食藥,仍未排到政府。 個人覺得有太多可能性,透過評估可以更了解小朋友 ...
去協康評估要幾錢?用咩形式,時間幾耐有結果?

引用:Quote:原帖由+JJNC+於+14-01-11+發表我仔是

原帖由 hoiyee67 於 14-01-11 發表
去協康評估要幾錢?用咩形式,時間幾耐有結果?
排期約兩三個月,個 test 大概半日。約一兩星期後有報告。

回覆:hoiyee67 的帖子

我剛巧有個期人家不要, 所以只等了1個月, 費用不便宜, 因我仔還有些亞氏和讀寫的徵狀, 做了數個評估,價目在協康張form可以找到。  做私人評估主要是時間問題,我也有排政府,但assessment要6-9個月,再排政府精神科又要over一年的期。在評估過後就可以集中看看怎樣處理ADHD了, 現在睇住私家精神科醫生再等政府。

引用:我剛巧有個期人家不要,+所以只等了1個月,+

原帖由 JJNC 於 14-01-11 發表
我剛巧有個期人家不要, 所以只等了1個月, 費用不便宜, 因我仔還有些亞氏和讀寫的徵狀, 做了數個評估,價目 ...
現在政府兒童精神科要等兩年

我個仔都係協康做評估再轉去威記,評估前會見心理學家,佢覺得有需要就會評估,當報告出後真係有就轉介去威記,都好似等左2年, 我個仔由6歲開始至今10歲啦! 都係近呢半年至九個月先食藥,初初都好唔想, 但係試左食藥後老師既反應都係話佢上堂專心左, 副作用就唔多覺,因為都係因人以而

Most of the doctors have seen way too many ADHD kids and typically, they are quite accurate in their diagnosis.  However, we went and saw 3 doctors.

Doctor in HK - professional but suggested my boy at 6 to start medication right away.  We were kind of turned down by that.  Even though the diagnosis was accurate but judging my boy with only a questionnaire sheet was not what I had in mind.

Doctor A in Taiwan - she said that my boy is ADHD at year-5 but cannot give a diagnosis due to regulations.

Doctor B in Taiwan - she had my son went through a variety of tests (including IQ) and even had him do sleeping tests before gave the diagnosis of ADHD.  It took us more than 6 months but we felt very comfortable.

Medication changed him drastically (in a good way).

Good luck to you!

回覆:懷疑adhd

私家既,唔使俾表格學校既老師填既嘛?始終小朋友係學校時間最多啵。點可以單憑一個半個鐘既見面,就要小朋友食藥?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題