用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 怎樣去發展資優兒
樓主: sumyau1012
go

怎樣去發展資優兒

Radiomama 發表於 14-1-15 19:22
有些資優生在傳統學制會選擇跳級,有些學制是較為深一點,如美國國內的AP, 又如美加會將IB學制視為培育資優 ...
但怎樣知道是那一種

sumyau1012發表於 14-1-21 12:38
回覆 小曳人 的帖子

資優教育學院的課程有咩吸引力...點解咁多人都鐘意上. ...
小朋友能和其他資優兒一同交流學習,其中的得着是更高層次的。

引用:我女好唔鐘意做功課,寫字好似d字識飛咁,

原帖由 sumyau1012 於 14-01-09 發表
我女好唔鐘意做功課,寫字好似d字識飛咁,老師勁投訴字體。佢成日有種被迫做功課的心態。唔知係咪咁,攪到無 ...
This is a very true problem, dont know how to solve it .

Radiomama 發表於 14-1-15 19:22
有些資優生在傳統學制會選擇跳級,有些學制是較為深一點,如美國國內的AP, 又如美加會將IB學制視為培育資優 ...
請問是否AP學制的就有跳級機制呢?

回覆:sharons 的帖子

視乎你讀的學校和小朋友的特質,另外請不要只focus跳級的問題,就算美加等學校也不一定可以跳級。

回覆:怎樣去發展資優兒

好想知樓主邊度做test? 腦掃描就可以check到資優?咩價錢?幾多歲做得呢?

回覆:monlingling 的帖子

其實我都唔知準唔準,雖然我女有小小聰明,但又唔覺得有邊方面特別出色。之前聽其他家長講無認可性,所以唔敢介紹俾人。如果有需要,不如問下其實家長意見,我都諗搵唔搵過間做測試。

如沒有記錯加國不是會同8歲小朋友做test, 好似還有專門的學校比這類小朋友,當然家長可以撰擇不去讀。我見我姪女佢比同年齡的閱讀及數學都快左四五級,不過在加國政府幫佢地做完test, 佢都不是gifted.  小聰明同gifted都幾難分別!

回覆:scyauchris 的帖子

咁資優測試,測唔測到是聰明還是資優?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sumyau1012 發表於 14-5-13 22:25
咁資優測試,測唔測到是聰明還是資優?
IQ test >130 就係gifted,佔人口約2%
平均值係100
110-119 叫中上
120-129 已經可以叫好聰明,但無正式咁分級

恐龍家

Anniemun 發表於 14-5-6 10:39
小朋友能和其他資優兒一同交流學習,其中的得着是更高層次的。
我家小朋友不大喜歡到資院上堂
怕有些小朋友突然無事站起來,或四處跑

bbfish1992 發表於 14-5-4 14:01
我家小朋友不大喜歡到資院上堂
怕有些小朋友突然無事站起來,或四處跑
Really?  平時學校所有同學都很守規矩嗎……

回覆:小曳人 的帖子

謝謝

Anniemun 發表於 14-5-14 18:23
Really?  平時學校所有同學都很守規矩嗎……
資院數學堂,有小朋友騷擾其他同學,拍打他們,亦跟老師鬥咀

因抗拒,依家不知應該到那裏上安排什麼課程

不知其他學校情況,無得比較
所以不知平時學校的同學都是否算守規矩
眼見都是一般學生的行為

我家就奉行愉快學習、愉快童年

請問你們到那裡做資優測試?

腦掃描呢種check法我有D保留, 不如樓主找大學做真正資優評估先,因我兒是資優生, 經大學做test,  方法是要做卷, 不果份卷係全推理, 啱咗唔知幾多個%才可進入第二階段嘅test。分別用interview形式,同小孩傾計, 問問題, 智力,情理,因果邏輯同語言表達...幾個範疇去給教育同心理專家去評估小孩是否資優, 嗰個test前後做咗2個幾鐘,但沒有腦掃描。

所以建議樓主先找間大學專家確實小朋友是否資優, 如果確實的話。 該大學or機構會安排課程培訓, 亦會教導家長如何處理及栽培資優小孩。

還有的是, 某大學
對我兒的評估和隨後的培訓課程及家長工作坊都是費用全免的, 非牟利的。
坊間有許多林林種種嘅資優課程, 如要付錢才能上資優課程的,樓主就要小心選擇, 因為未必能反映小孩真正的情況。

其實四個範疇係代表住乜我都唔係好明,咩係工作記憶等。

請問係乜大學有免費課程比資優小朋友呢??

回覆:hinhei 的帖子

中大港大和浸大都收費,不過有助學金可申請。(for 低收入家庭)

理工大學都有。