用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 怎樣去發展資優兒
go

怎樣去發展資優兒 [複製鏈接]

我女做左測試,報告話左腦資優,但我又未明顯睇到像其他人一樣一年級已經可以識3-4年級的數或者讀書好勁之類,只係見到負面的問題,例如心事重重,經常唔滿意自己,對自己無信心。老師說上課易分心,唔專心及做事草草了事。成績算ok,但唔係其他資優咁勁。怎樣才能發展佢的資優?

10    0    0    0

引用:我女做左測試,報告話左腦資優,但我又未明

原帖由 sumyau1012 於 14-01-09 發表
我女做左測試,報告話左腦資優,但我又未明顯睇到像其他人一樣一年級已經可以識3-4年級的數或者讀書好勁之 ...
我仔都唔覺佢有乜特別,有時我會懷疑份報告係咪計錯分,暫時只見到佢係科學方面較有興趣,成績屬中上咋!

回覆:浩霆豬豬 的帖子

我同你一樣,成績只係中上。我只係覺得理解能力好,但又睇唔出好似人地果d資優生咁叻。

引用:我同你一樣,成績只係中上。我只係覺得理解

原帖由 sumyau1012 於 14-01-09 發表
我同你一樣,成績只係中上。我只係覺得理解能力好,但又睇唔出好似人地果d資優生咁叻。

...
係呀!有朋友覺得我仔好叻,但好老實我唔覺,只係係科學上佢同其他小朋友比較係佢好有興趣,所以會睇科學書,恐龍書,咁睇得多自然識啦,呢啲個個小朋友都得啦!學業上佢都係要温書㗎,仲要超級粗心大意我聽人哋個啲唔使點温都考得好叻嘅

資優份報告有四個範疇,要睇番他們自己的強項再去配合。

資優不是什麼都識,他們也要有學習的階梯才能成長。按步就班,搵合適的機構和課程很重要。

資優同時又要績優,就要看所讀學制和學校環境是否適合了。

回覆:Radiomama 的帖子

資優同時又要績優,就要看所讀學制和學校環境是否適合了。

Great summary

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:sumyau1012 的帖子

資優唔係—定好好成績,大家叻嘅地方唔—樣,有人更加討厭考核,想成績好都難!

最了解子女應該係家長,如果加埋校方配合,搵到佢嘅興趣所在,或者用啱方法,應該會好D!

恐龍家

回覆:Radiomama 的帖子

但係我女係左腦資優,照計讀書或數學應該是很好。

回覆:小曳人 的帖子

我女好唔鐘意做功課,寫字好似d字識飛咁,老師勁投訴字體。佢成日有種被迫做功課的心態。唔知係咪咁,攪到無突出叻部分

sumyau1012 發表於 14-1-9 08:08
我女做左測試,報告話左腦資優,但我又未明顯睇到像其他人一樣一年級已經可以識3-4年級的數或者讀書好勁之 ...
想問樓主,當初為什麼和女兒做測試呢?

回覆:Anniemun 的帖子

都算是小小巧合,10-11月時請3個星期假陪女女做功課,諗住陪養自動功課的習慣,跟住覺得佢經常心事重重(以前一直覺得佢係多愁善感),又鄰居介紹一個講座,聽完就去做腦掃描,諗住了解女女多d,因為平時佢唔會講唔開心的事。跟住就知佢係左腦資優,而右腦與左腦相差5歲,所以經常對自己不滿,變得無自信,對於無信心的事直程選擇放棄。

回覆:ANChan59 的帖子

女女讀的學校,課程唔算淺,在學校會都有規矩,與同學相處得好,老師話佢係上課易遊雲,但唔會攪同學。

囡囡常對自己不滿,是因為對自己要求高,但又達唔到嗎?
Rilkmusik[em:2:]

回覆:rilakmusik 的帖子

係呀。因為佢諗到既野,或者明明識,但又做唔到,所以經常怪自己。變得無信心既野,直頭唔會做。又引致,好多時會遇到困難就放棄。試過我對佢無要求下,得到獎(上次校際朗誦節,佢有要求參加,我唔識教佢,無教佢。老師答應午飯後幫佢練,但要主動搵老師;佢唔敢搵老師,只係老師主動同佢練左2次。事後佢先講返,佢係偷偷地睇老師幫其他同學,自己練返黎)我總結佢係怕老師失望,所以選擇偷師。但呢件事算是例外,因為其他事情會選擇唔報名。

bbfish1992  唔好意思,騎刧了你的 post,你的主題正正是埋在我心裏多年的問號,從前我只望小孩有愉快童年,順著喜好發展,現我家孩子漸長,要正視這個問號了  發表於 14-1-18 09:57

Radiomama 發表於 14-1-9 17:41
資優份報告有四個範疇,要睇番他們自己的強項再去配合。

資優不是什麼都識,他們也要有學習的階梯才能成長。按步就班,搵合適的機構和課程很重要。

資優同時又要績優,就要看所讀學制和學校環境是否適合了
請問可唔可以講多少少

回覆:bbfish1992 的帖子

有些資優生在傳統學制會選擇跳級,有些學制是較為深一點,如美國國內的AP, 又如美加會將IB學制視為培育資優生的方法。學制也與評估制度有関,一味只以筆試定奪,未必是最適合資優生的方法。

有些資優生有超強記憶,那麼背誦和抄寫式的考核fit晒。

有些資優生有超級處理能力,做事速度快,喜歡第一個完成每件事;但他們往往犧牲了presentation format, 即字體醜陋,甚至錯誤頻生,這樣要績優就難。

有些愛發問、有邏輯,在IB學校一流,在講求安靜和規舉的學校是災難。

Starrynite  Well said!  發表於 14-1-17 22:45

Radiomama 發表於 14-1-15 19:22
有些資優生在傳統學制會選擇跳級,有些學制是較為深一點,如美國國內的AP, 又如美加會將IB學制視為培育資優 ...
多謝回覆

以上文所說,即係以小朋友性格去選擇合適的學制,是嗎?

回覆 Radiomama 的帖子

聽到你咁講。
好怕幫阿女搵錯學校或者家庭教育的方向錯,令到佢的優點未能發揮。

bbfish1992  same here  發表於 14-1-16 16:18

bbfish1992 發表於 14-1-16 14:56
多謝回覆
無論資優與否,選校都應以'適合'為首,配以家庭較育。

Radiomama 發表於 14-1-18 08:57
無論資優與否,選校都應以'適合'為首,配以家庭較育。
明白

〈有些資優生在傳統學制會選擇跳級〉

請問有邉間學校可跳級

‹ 上一主題|下一主題