用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區選校問題
go

灣仔區選校問題 [複製鏈接]

小兒灣仔區、五年級全級第10名(4A)-B1b,六年級上學期失手大跌至全級第35名(2A2B)-B2b,老師話平均屬B1c-B2a,好頭痛自行唔識揀,想試報鄧肇堅,唔知仲有無其他選擇呢?
真心求教,謝謝!

2    0    0    0

簽名被屏蔽

引用:小兒灣仔區、五年級全級第10名(4A)-B1b,

原帖由 chuchumoon 於 14-01-09 發表
小兒灣仔區、五年級全級第10名(4A)-B1b,六年級上學期失手大跌至全級第35名(2A2B)-B2b,老師話平均屬B1c-B ...
全級幾多人?邊間小學?全級10同35都要落入Band 2?

回覆:灣仔區選校問題

朋友話軒小全級40名,一定band 1喎。

我兒同你兒情況差不多, 他也是第二次呈分失手.  現時屬東區band1尾學生.  我也想報讀TSK, 希望運動成績可以有優勝.
唔知博唔博得過呢?

ameliama 發表於 14-1-9 11:11
我兒同你兒情況差不多, 他也是第二次呈分失手.  現時屬東區band1尾學生.  我也想報讀TSK, 希望運動成績可以 ...
我覺得自行係應該要博高一線, 因大抽奬時通常都會保守, 起碼試過不會後悔.

引用:Quote:ameliama+發表於+14-1-9+11:11+我兒

原帖由 katf123 於 14-01-09 發表
我覺得自行係應該要博高一線, 因大抽奬時通常都會保守, 起碼試過不會後悔. ...
咁依家佢1c-2a,我選TSK是否已博高一線?另外一間就仲未諗到,朋友提議高主教、港島民生,真係唔知點揀!
另外,我兒不是讀軒官,如果係就唔使煩啦〜

高主教同港島民生對成績要求都好高.  民生還講明只會 interview 排位首180個.

chuchumoon 發表於 14-1-9 13:18
咁依家佢1c-2a,我選TSK是否已博高一線?另外一間就仲未諗到,朋友提議高主教、港島民生,真係唔知點揀!
另 ...
我覺得可以一試自己喜歡的學校, 你囝只是一時失手, 仲可以面試時攞分. 因本身屬南區, 所以高主教同民生都比較遠, 但個人較喜歡高主教, 最緊要睇阿囝鐘意邊間多d...
‹ 上一主題|下一主題