用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下,有無小學媽咪無幫小朋友報牙科保健? ...
樓主: i1010
go

想問下,有無小學媽咪無幫小朋友報牙科保健? [複製鏈接]

i1010 發表於 14-1-9 08:12
政府果d醫生係新仔(可能係我黑仔遇到新仔),
所以我無信心,
細個就係差d被個新仔剝左隻巳出的牙,
其實講來講去都係錢唶, 如果鍾意私家嘅服務, 咪去私家囉, 我覺得係各人價值觀問題唶!

i1010 發表於 14-1-9 03:12
所以我無信心,
細個就係差d被個新仔剝左隻巳出的牙,
我呉知你去邊間、我去SHATIN個間、第一次完全無期望、但去過一次、如穫致宝!! 間CENTRE好乾浄、約左時間、都可準時入去、助護好専業、最後有DENTIST作FINAL CHECK. 如上面有人講左、真係政府GE徳政、非常難得。 不単是物有所値、重要的是CENTRE個気分、不会譲小朋友有看牙医GE驚感覚、有問題家長可以問、没有半点官僚感覚。 助護也ENCOURAGE小朋友自己入去、有問題先CALL家長一斉聴、非常LIKE.

又有INCENTIVE SCHEME,如3年無問題、会有張CERT,係無「寮」野、BUT我女女好開心、達到ENCOURAGEMENT目的。

我幾想政府可以CARRY ON THE SCHEME TO SECONDARY SCHOOL

反観、一般健康保健、就去5去都OK.

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:+本帖最後由+i1010+於+14-1-9+08:13+編輯+\

原帖由 i1010 於 14-01-09 發表

我囡一個月前第一次去,果日因為個囡有兩隻牙要補,個醫生姐姐都有即場打電話問我同唔同意先幫囡囡補架!

引用:如題,另外學校仲會唔會帶埋無報牙科保健的

原帖由 i1010 於 14-01-08 發表
如題,另外學校仲會唔會帶埋無報牙科保健的學生去政府牙科診所度?
我被老爺話我唔幫我個女報名,
又話學校 ...
我仔細個也一值跟開一個私家牙 E, 收到學校通告時本也打算不參加。但問了幾個同事朋友意見都一至話牙齒保健應該參加,淨係洗牙都抵,我仔懶刷牙牙齒很快黃,我私家洗一次要6百,但有大問題一定會返私家。下年參加吧。

引用:+本帖最後由+i1010+於+14-1-9+08:13+編輯+\

原帖由 i1010 於 14-01-09 發表

不知道是個人運氣還是現今的牙科保健服務比以前提升了,最近我囝囝去牙科保健檢查,他們幫我孩子洗牙及照X-ray,另外還有牙科護士致電給我詳細解釋我孩子的情況及需要注意的地方。

雖然從私家牙醫那邊我也接收過相關的訊息,我仍很欣赏現今的牙科保健服務,真的為所有學童提供了一個價廉物美的選擇。

回覆:想問下,有無小學媽咪無幫小朋友報牙科保健?

我對牙保一直都冇期望,亦有私家專科跟進,但唔好講係咪20蚊,呢d學生福利點解唔要,今次牙保非常筍,做左洗牙,補牙同唧左防蛀劑,乜都抵返晒,三四個月前去私家都未有蛀牙,如果冇join牙保,要過多一年半載先follow,應該都蛀到好深了,樓主下年一定要join呀

醒目開學勳章 王國長老

我個女升左中喇, 每次佢一講d牙點點點我就心驚, , 我幾想中學都有牙科保健呀

LUCKYO  我都想中學有呀~  發表於 14-1-15 13:30

回覆:想問下,有無小學媽咪無幫小朋友報牙科保健?

20蚊當檢查費都抵。不過我記得我細個果陣果個新仔洗下洗下吾知點解整爛崩左我隻門牙,但果陣無同我講,我反到屋企至見到,好彩崩得吾算太勁。

聽過各位的意見後,
我下年會幫個女參加

我女有join,吾知好多牙蹟可吾可以約去洗牙呢?

題外話.   我自己細個果時好LIKE 去牙保. 覺得好好玩. 又唔使上幾堂課. 媽媽會準備定支靚靚牙刷俾我帶去.  有一次換牙隻牙就甩就甩左好耐. 剛好去牙保幫我脫了隻牙. 好快手又唔多痛.
都算得上係一個開心既童年回憶.
‹ 上一主題|下一主題