用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: dichiu
go

對德望的分享 [複製鏈接]

小囡剛入德小一年級
,1. 除中英數外,仲有GS, Music, Computer, PE, Religous, Putonghua 同V Arts
2. 小一中文不是普教中,數學, GS, Music 用英文教
3. 每班約40人.今年共有五班,不需考分班試,每班約有45人
4. 九月開學後有合唱團,但係學校選,另現在參加樂器班,自由參加,費用唔貴,另星期三有ECA,. e.g. cooking, 剪紙, drama....,
5. 朋友說小一程度不深但小二就加深很多,是嗎?
小一暫時開學兩個月真係覺得一D都唔深

Laimui827  Thank you!  發表於 14-11-16 01:22

3. 今年小一共有五班,不需考分班試,每班約有45人

英文既ORAL堂係NET 教,學校自家飯堂好好食,小一份量唔太多,囡囡有時唔夠食要添飯。囡囡不是德幼上,佢都好喜歡德小,每間幼稚園上小學都要時間適應,一黎全日班,放學後要做功課,由其開學初唔習慣會做得慢,我都希望囡囡可以做功課做得快D。

另外德小7:30打鐘,所以要一早起身,作息時間要開學前要教一教。

回覆 菲比B 的帖子

請問學校自家飯堂是否由校方在校內自煮的

回覆:對德望的分享

小一有默書嗎?是否詞語或單子,有句子嗎?

午餐,係校內自煮。

暫時中英文點書各兩次, 十月開始,隔星期點, 中文暫時仲係詞語, 英文係詞語,短句,

謝謝菲比B!
再請問小一有那此課外活動可參加?ECA是否不同活動呢?另外此校有否每年遊學?

想問下8月學校會不會有升小一準備班上?

想問下8月學校會不會有升小一準備班上?

暫時小一係音樂班同合唱團,課外活動係星期三其中一節課堂讓小朋友輕鬆下,
遊學要高年班先有

MRSJBABY: 冇升小預備班

多謝您的分享

本身要返工,回到家已十點左右,真的好擔心下年小一冇時間看囡囡功課,其實德望收左小囡真係超開心,但呢幾日又會擔心將來自己唔夠支援係功課或溫習上比佢,始終德望一定比其他小學深,所以好煩.

有冇德望需要返工嘅家長比d意見?

引用:本身要返工,回到家已十點左右,真的好擔心

原帖由 MSJBABY 於 14-11-13 發表
本身要返工,回到家已十點左右,真的好擔心下年小一冇時間看囡囡功課,其實德望收左小囡真係超開心,但呢幾 ...
唔好誤會,其實德望唔一定比其他學校深,不過英文差就可能吃力少少…我個囡小三了,比起其他朋友讀津貼小學不知輕鬆幾多,得2次試考,又少功課…小一就要比d時間習慣下就ok…

luvgaga  Ms bead 有冇更多分享呀?十分期   發表於 14-11-20 09:26

Ms Bead 多謝你的意見,希望阿囡適應到來年小一

回覆 MSJBABY 的帖子

其實任何小學, 小一開始都要跟下 , 因為對小朋友或大人來說, 也是大轉變, 如十時才能回家, 你看看有沒有人幫下手, 同她傾下計都好, 因為你回家時她肯定睡了, 我們回學很早啊

想請問,德望是否須一體一藝?幾年班開始?包括邊d體邊d藝? 謝謝!

回覆:dichiu 的帖子

你的大女兒已上德望中學,可以分享中學學習的生活嗎?

我想對中學部有多點認識。
謝謝

德望學校中學部:

去年,76.1%的學生得到了JUPAS offers,其中63.2%入香港大學/香港中文大學/香港科技大學
至少有2名學生入讀中大環球商業學
至少4名學生入讀MBBS/ MBChB
至少1名學生入讀牛津/劍橋 (其實差不多年年都有,學校都懶得再講)

Best HKDSE student:
2014 6 5 ** 1 5 *, 5 * in M1 (CUHK Global Business)
2013 7 5 **, 5 ** in M2 (狀元; HKU BBA Law)
2012 5 5 **, 2 5 *, 5 ** in M2 (HKU MBBS)

我都不太明白為何有些父母覺得德望成績差。

比賽:
田徑第2(中五的Wise Poon剛剛拿到亞洲女子100米冠軍@Asian Youth Athletics Championships)
游泳第3
過去連續兩年,GHS學生在女子數學競賽赢了DJS學生,得到了團體總冠軍。

分班:
雖然學校從來不承認,但學校有精英班,中一二是B班,中三是A班,高中是F班;F班是唯一能讀M1/M2的一班

選科:
數學M1/M2: first term (20%) + second term (40%) + aptitude test (40%),總成績頭40有得讀M1/M2
其他: 正常讀三科,名次高能先選

獎學金:
第1/2名:全獎
第3-8名:半獎
學科頭10名:送pageone$500書券一張,故常出現第1名手持pageone$4000-5000書券的現象
另設音樂/體育獎學金
交流團獎學金 (朋友女兒第2名,本來$30000的交流團只要付$15000)

先打到這吧,有興趣的朋友歡迎發問

Thank you for your sharing!

回覆 rosac 的帖子

請問可否說説小學部謝謝
‹ 上一主題|下一主題