用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

對德望的分享

我嘅分享唔係從別人口中聽番來,而係親身經歷。。。我自己由n年前九龍塘德幼讀到中五畢業。我從不是尖子。學生時代,我並如一般GH學生咁 proud to be a hoper。傳統學校老師往往忽略咗我哋呢班喺中游嘅學生。因不受重視,我變得無乜自信。小學六年,全靠我媽媽跟功課,幫我溫書至保住中上成績。上到中學,媽媽已經冇能力幫。喺冇人管嘅情況,成績插水,更枉論自信。但中四那年我得到啟發,開始發憤,成績慢慢追上。校內英文只是合格的我,中五會考攞到C,第一次 TOEFL 攞到587分。嗰時我先知喺 GH 中下,已經係全港中上。父母為減低我考大學壓力,比我出國讀 high school。我可大膽講句:由我 Day 1 到加拿大,我已經原全聽得明講得通英語。但其他同學都有好大語言障礙。嗰陣我更肯定 GH 比我嘅英文基礎有幾扎實。一連 high school 順利完成,所申請嘅3間大學全取錄我,亦無須讀任何 ESL 課程。待續⋯

回覆:對德望的分享

大學畢業,回流返港,跟住結婚生女(2個女)。到面對自己個女選小學時,我冇同佢考 GH。首先因為大女從小就好「仔」,我驚佢讀女校會變 TB,而佢又唔鍾意同女仔玩。再者,我想自己個女從小建立自信,我怕傳統教學會沒殺咗佢嘅自信心。最後,選擇比佢喺原區嘅普通小學讀書。無錯,自信係有啦,仲好強添,甚至變得自我。但學校教學欠方向,又沒有聯繫中學。我一直覺得學校英文淺,但每次家長會總有家長投訴太深。好彩我由小一就要佢去上課外 Grammar班至叫做英文過得去。但隨住佢長大,成日同我鬥氣。另外,佢唔係精英班,五、六年級同班同學成績好極端,而且班內有d 情緒控制有問題嘅同學,成日搞事令到成班老師標纖為「麻煩、難搞」。阿女當時總算聽我話有考好呈分試。佢亦主動提出想考 GH。幸運地,GH 取錄咗佢!
大家以為我在唱好 GH?No, 呢個唔係我目的!我想大家知入到心儀中學並不是等於以後一帆風順。其實中學部家長送子女出國並非學校出問題。上次自殺嗰位學生同大女同級唔同班,佢並非因為成績壓力自殺,而係家庭問題。有d學生好勤力,讀得好大壓力,父母唔忍心,又對 DSE 冇信心,就及早送女兒出國。另有學生追唔上,父母又可能作出國嘅決定。坦白講,青春反叛期嘅小朋友唔到你控制。我大女成績一年比一年差,晚晚好夜瞓,唔係為溫習&做功課,而係用手機上網煲劇。我勸鬧都試過,情況卻繼續。其他同學做功課做到好夜,佢好輕鬆但又交得齊,當然質數欠奉啦!但慶幸同學個 mix 好好,冇喺其他方面學壞。我只可以等大女自己瞓醒。學校老師從冇比家長任何壓力。如果有一日佢要離開 GH,絕對唔關課程或老師事。大女到呢一刻都好鍾意間學校㗎!至於有專長嘅學生(如田徑、游泳等),DGS一定會來招攬,大部份家長都覺得 DG 比 GH 優秀,順利成章就會去咗 DG。真係無必要捉住呢點踩 GH!
老實講,家長為子女選擇出國升學或讀國際學校,並非對原校失去信心,而係對香港整個教育制度失去信心。每年不停嘅教改,香港各大學畢業出來嘅學生質素又每況愈下,情況令人擔心!較有經濟能力嘅家長當然會作出另類選擇。如果我大女重拾正軌,用心讀書,我都會考慮送他出國。
我同時亦係德小家長,待續⋯

原本一心一意比細女入家姐間小學,但越來越睇清間學校嘅問題,再考慮細女嘅性格加上唔想再經歷升中嘅焦慮&不安,最後佢入咗 GH。佢今年讀小四。想講下自己感受⋯
一間傳統小學,但估唔到咁多年來佢身邊嘅老師對佢都關懷愛護。我細女自小一就有焦慮會成日肚痛同嘔。上至老師,下至校務處職員甚至清潔姐姐都好愛錫佢,好關心佢冇嫌佢煩。即使一d教咗好多年書嘅老師都唔係用成績來評價學生!細女成績一般,但今年班主任竟然話佢好乖好叻女,成績唔好只係技巧未成熟。冇諗過老牌老師會咁睇個女,真係好驚喜同意外。三年半來,細女都好鍾意間學校,仲有所有教過佢嘅老師同校長。我完全唔覺佢自信心受損。雖然一班差不多40人,但佢哋都好有紀律,好服從老師。
跟住講下課程⋯

細女P1-P2,因為有大女學校(普通資助活動教學小學)作比較,更覺 GH 教學有系統。尤其英文,工作紙分成 Grammar, Tenses, Preposition, Comprehension, Vocab... 各類,教法循序漸進,由淺入深。教完嘅 materials 會不斷有練習重溫。英文基礎打得很好,即使讀深一年也不太難應付。中文亦一樣分成不同類型工作紙,不用書本作業。數就中英數同步教,但focus喺中數。GS只要明白課文內容,串熟生字,溫熟作業就ok。其實呢個就係一直以來 GH 嘅教學模式。我都好滿意個效果!唯一就係功課量大。細女P3那年梁校長退休,阮校長接棒。第二、三學期開始有輕微課程改革,GS嘅改變最明顯,從前嘅識串生字死記問題与答案已行唔通,要靈活地知個實驗點做,d工具點擺。忽然嘅轉變大家都應付不來。13年6月校長召開家長會講解全面推行課程改革。坦白講,我同一般家長一樣對原來嘅方法滿意,好怕變。但我好欣賞阮校長。佢可以舒舒服服維持原狀,但佢冒住比人鬧嘅險推出改革⋯

改革內容已有家長之前提過內容,所唔多講喇!由九月到e家大考,功課量確實少咗,但大部份功課都要思考,多咗中英閱讀。我細女本來做功課已經慢,e家就更慢,晚晩都差不多11點至瞓。今年中丶英都冇乜工作紙,GS 冇咗作業但只得少量工作紙,數係唯一無大轉變嘅一科(不過冇咗英數書,改用英數作業)。中英常每科要考嘅範圍好闊(因為全學年得兩個考試),但可溫嘅材料唔多。英文& GS 冇咗試前小測,更令各家長都有d無從入手嘅感覺。坦白講,我都擔心分數影響升班及升中!甚至有家長建議我向校長投訴,但學校咁辛苦推改革,不會為d冇數據嘅投訴而剎停。雖然我目前的確見到細女喺 grammar方面退步咗(因疏於練習而淡忘),但佢其他方面有冇進步我暫未能評價。今次考試我同細女講我只要求佢用心溫熟考試範圍,結果我唔睇重。希望派卷返來可以見到佢靈活運用方面有進步 (但對分數期望唔高)。我好明白阮校長好錫班學生,小至裝飾佈置,大至課程對學生將來嘅影響都周詳考慮過。但個人認為基本嘅 grammar 操練係需要嘅!好懷念從前中、英文分門別類嘅工作紙。希望學校做改革同時可以保一d舊有嘅課程。矛盾地又好多謝校長改革著重閱讀,對平時有時間只會玩都唔睇書嘅細女來講,變相係局住佢睇!因為改革,打爛咗我逐步放手嘅計劃。呢幾個月我辛苦過以前,英文本 novel 我初時每個 chapter 睇,等佢知我會抽問,以防佢敷衍我。不過,近排佢有進步,覺得個故事好有趣,開始想追埋本 novel series 另外嗰幾本。順道一提,由小一至小四GH揀嘅 storybooks 真係好好睇,有幾本內容仲好好笑添!另外,值得一題係今年考試中英都要考寫作。我好贊成但不免擔心細女唔知考成點,心情真係好複雜!最後,今年 GS 加咗 Science 書代替其中兩本 GS 書,呢個學期教咗其中一本。本書冇乜嘢溫,以做實驗啓發思考為主。老師上當同佢哋一齊做實驗,好過以前睇 ETV 好多!估唔到佢少少年紀知點做 fair test!又有做實驗打爛 beaker 嘅趣事。
各位家長及準家長,校長和全校老師為今次改革做咗好多,好辛苦。開頭可能唔完美而家長學生會覺得無所適從,但校長嘅方向係正確嘅,我相信將來課程還會有微調,我都希望細女會續步適應,等我可以慢慢放手。同時,希望德小課程改革可以銜接到中一課程!我唔係成日上 BK,但唔想見到有人糊亂將冇關係嘅嘢放埋一齊講,如自私中學生&小學改革。大家要知道GH嘅改革剛開始,要相信學校有心比學生更好嘅!希望大家唔好為大抽獎買保險而霸住個位,好多一心一意選德小嘅人仍在等待中!將來有機再上來分享。。。完

Personal speaking, the worksheets are quite helpful.
P5 Parents

多謝分享,亦非常中肯。

課程改革,對小一至小三學生昰絕對好事,百利而無害。

對於小四以上學生可能真的要時間適應,不竟要從以往習慣了3至5年學習模式改變,又要擔心中學部對改革後分數的看法,這都是家長的憂慮。

我只希望老師們亦可與時並進,多些啓發,多些解釋,不要用往日千篇一律的方法教授,學生才獲益良多。例如那本S..R 是一本好書,老師可以將所提technique 套用就其他課本。

增加多些NET 亦是我希望的。

回覆:dichiu 的帖子

多謝你的分享!

引用:我嘅分享唔係從別人口中聽番來,而係親身經

原帖由 dichiu 於 14-01-08 發表
我嘅分享唔係從別人口中聽番來,而係親身經歷。。。我自己由n年前九龍塘德幼讀到中五畢業。我從不是尖子。 ...
十分多謝你的分享,你道出了不少我的心情:對改革既有期望又有些擔心、懷念以往有系統的工作紙等…你在GH的經歷很有說服力,讓對GH有興趣的家長作一個參考,選擇適合的學校!

想問下各位GH家長, 咁GH 轉左制, 相對其他傳統學校, 大家感覺係學術上的競爭力有否改變呢, 特別是現在P1,同P2 的學生?

引用:想問下各位GH家長,+咁GH+轉左制,+相對其他

原帖由 NC9 於 14-01-11 發表
想問下各位GH家長, 咁GH 轉左制, 相對其他傳統學校, 大家感覺係學術上的競爭力有否改變呢, 特別是現在P1,同 ...
請問你想知道的這個"競爭力"可以如何測量出來?

I don't think the worksheets take a lot of times for the student to handle, actually less than 10 minutes per one, but that's good for their basic foundations, I suggest use both to have a protection net.
Parentslove

回覆:dichiu 的帖子

Good sharing, could you share your elder daughter's school life in GHS?

A P6 parent

回覆:milkylok 的帖子

My elder daughter is in GHS Secondary. I'm not a P6 parent.

thanks for your sharing, it's very helpful !

本人很like dichiu的分享。我女兒都係讀緊德小四年級,這兩年小女和我都經過學校改革的洗禮。起初大家都有些擔心學校改革的步伐會否太快呢?但本人因工作上經常要面對改革,所以唔怕改變。亦明白學校點解想改革,出發點都係為咗班Good Hoper好,學校咁有heart,我們都應該支持。我諗GH希望由糼稚園至小學再上中學這15年可以有一套長遠和連貫的教學方針,令學生在這環境下在德育和學術方面都有所成。改革的開始必有不少困難,老師、學生和家長都要適應,希望大家可以共同渡過。而事實上學校都在調節中,所以有些人會感到年年都有變嘅而擔憂,但要明白改革未必能一步到位的,希望逾改逾好! 經過今年上學期,功課確實少咗,小女睇書亦多咗。比起以往小女幾乎每天做功課和温書都要做到十一、二點,第朝六點又起身番學,大家都辛苦,每年兩測兩考前的考試壓力又大,今年確實舒服小小,阿女上學期成續亦沒有退步,希望學校可以繼續好下去。
記得校長Sister Pauline對我們家長講過,你們女兒入德望係12年嘅教育,唔駛心急和擔心,放心交個女俾學校教啦。我相信Sister Pauline有能力帶領學校的改革。

Thx for your detail sharing

Thanks for dichiu's sharing, very reasonable and helpful!!

小女有幸被德望收了明年p1, 想請教:
1. 除中英數外,仲有咩科目?
2. 中文是否普教?
3. 總共有幾多班?是否須要考分班試?只知每班約40人.
4. 有何課外活動可比小一參加?是否要老師選學生才可入,費用貴嗎?
5. 朋友說小一程度不深但小二就加深很多,是嗎?

小囡有幸明年入讀P1, 我想知英文有沒有net teacher教?有普通話堂嗎?
另, 如何準備上小一, 因擔心課程深希望早點預備。

謝謝!