用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教決定唔讀直資私校
go

請教決定唔讀直資私校

每個月慳番3千幾蚊會點用在小朋友身上?  例如加強英文的訓練之類,
Update: 其實唔係唔想讀直資私校,只係今年太多人報,最後都唔收,所以至決定讀津校!

引用:每個月慳番3千幾蚊會點用在小朋友身上? +

原帖由 anteater 於 14-01-08 發表
每個月慳番3千幾蚊會點用在小朋友身上?
慳左的錢唔一定要用,有需要就可以用,增加理財的自由度。
問題係,讀直資私校就會好過讀津校?誰說的?
我d小朋友,一間直資私校都冇報,一樣可以讀得好好

但係這位家長当初選択了直資、一定有原因、不応該因為一科英文補習就放棄吧! 我認為選択学校応該是全面的。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:Mighty 的帖子

一般直資私校語境,學術都比較優勝. 但都要睇邊間既。我覺得官津校都幾好,正如樓主講,可以save 唔小錢。

回覆:Bigtaoc123 的帖子

如果好似樓主咁講,想加強英文之訓練。咁選擇一d有良好語境既直資私校好比較適合,因為佢地每日都用英文溝通,聽同講一定會比較好。如果讀官津校(一d無咁多語境既學校),每星期一,兩日出去補習英文,效果可能無咁好。而且每個月都差不多要千幾二千元。

現時找NET 私人教Eng 差不多要HKD500@鐘, 如要英文好,每星期起碼補3堂。

上年北海道10日,今年朝鮮7日,都是從阿仔阿女慳回的學費而去。

至於什麼把省回的錢用在什麼興趣班什麼英文班!?老實講,好多時係父母見人補自己唔補,怕輸蝕,跟本小朋友就無問題。

回覆 elizatyy 的帖子

“現時找NET 私人教Eng 差不多要HKD500@鐘, 如要英文好,每星期起碼補3堂。”

這麽貴?那單是英文補習費就夠比CKY份學費啦!

普遍都是這個價

回覆:elizatyy 的帖子

我出去學1:6外藉老師教都係$165/hr, 小朋友見得多外藉人事真係無咁經講英文。

回覆:請教決定唔讀直資私校

但抽獎末必抽到一二線學校,苦惱苦惱

引用:回覆+elizatyy+的帖子 “現時找NET+私人教

原帖由 hoihoima 於 14-01-09 發表

“現時找NET 私人教Eng 差不多要HKD500@鐘, 如要英文好,每星期起碼補3堂。”
如果你讀cky,就又要比甘多錢出來補中文啦。大家覺得補中文易啲,定補英文易啲?

讀CKY補英文數學都有聽聞,但又好少聽到有人補中文!

直小/私小語境不同,我仔讀直資,我沒有給他出去學任何補習班!慳時間同佢愉快學習無壓力!我自己又無特別去教功課,佢响學校差不多做完返屋企,咁樣我覺得咁樣交學費好過要日日比錢去補習班!
不過可能仲係小一

我有考直資但未有offer

揀直資既原因係好驚入到三線學校要同大堆新移民雙非做同學

所以今年二三線直資都爭崩頭, 有能力交學費既都寧靜俾錢讀書

引用:直小/私小語境不同,我仔讀直資,我沒有給

原帖由 ayvicki 於 14-01-17 發表
直小/私小語境不同,我仔讀直資,我沒有給他出去學任何補習班!慳時間同佢愉快學習無壓力!我自己又無特別 ...
Agree, 我仔讀直資,每日一小時中文用普通話,每日一小時英文全英,加每星期另有net,抵過出面自己上英文同普通話。

引用:Quote:原帖由+ayvicki+於+14-01-17+發表直

原帖由 lazyqueen80 於 14-01-19 發表
Agree, 我仔讀直資,每日一小時中文用普通話,每日一小時英文全英,加每星期另有net,抵過出面自己上英文同 ...
是的。
阿女讀直資,小一英文老師是NET、普教中,每週又另加中英文單元幫助閲讀。語境真是不錯。

讀私小,每月學費4xxx
中文普通話上課,英文net
學校還有其他資源
我揾一對一補英文,每堂400
淨係英文補習每月都3200
咩抵啲!?

引用:回覆+elizatyy+的帖子 “現時找NET+私人教

原帖由 hoihoima 於 14-01-09 發表

一對一呀

讀直資或私立 不等於 不用補習!