用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位選校名單出咗喇!
go

統一派位選校名單出咗喇!

醒目開學勳章

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ol-lists/index.html

taktakchichi  thx Ian!  發表於 14-1-8 16:12
Charlotte_mom    發表於 14-1-8 13:19

Thanks

跨境可以選甲部﹑乙部的話,選擇比我們本土生更多甚至學額更多
例如某校統一派位得34個位,但跨境網本身都有8-10個,佔三分之一
但他們可以甲部﹑乙部都得
我們可能只得甲部或者甲乙部加埋都唔及佢
上水反而比去年正常,無需從其他區借學額
但粉嶺學額明顯不足,要從上水借三間村校學額補救
依家我想問大家填表會否受學額左右決定
1-1-1是否冒險?

醒目開學勳章 王國長老

雙非問題, 哎......呻都係用, 唸好自己先

至於111定唔111, 可以睇下舊年學校做法呀
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=1

想問幾時有統一派位數子?

thanks

Net 11 好嚴峻!!!

請問, 將超額左5個世襲位以既學校放第二位會唔會好冒險?

醒目開學勳章

回覆 bluerain_baby 的帖子

You can click on the link of each school net and see the numbers from EDB.

醒目開學勳章

Teresa 發表於 14-1-8 14:00
Net 11 好嚴峻!!!

請問, 將超額左5個世襲位以既學校放第二位會唔會好冒險?
Why?  The numbers are more or less the same situation as previous years.

ian 請CHECK PM,謝謝!

咦?呢幾間48網的熱門學校都用唔哂自行派位的配額?!咁咪即係無分都入到?

藍田循道衛理小學   暫定統一派位學額(83) 自行分配學額(63)

觀塘官立小學(秀明道)   暫定統一派位學額(83) 自行分配學額(63)

香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校   暫定統一派位學額(88) 自行分配學額(63)

中華基督教會基法小學(油塘)   暫定統一派位學額(100) 自行分配學額(75)

至於在用盡自行派位的配額的熱門學校中,兩間兆強在自行分配階段學額一樣(75)

,不過去到暫定統一派位學額,聖公會德田李兆強小學仲有70個,反而聖公會李兆強

小學只係得番60個。想不到平兆仲搶手過德兆!

另外唔知有無學校一個自行學生都收唔到呢?!35網的呢一間,可能只收到一個!

葛量洪校友會黃埔學校    暫定統一派位學額(127)自行分配學額(63)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

回覆 奥脫福 的帖子

Many primary schools are adding additional classes in lucky draw round if they have unused capacity.

睇唔明, 請高人指教:
我係80網, 但今年無大埔/ 粉嶺學校揀既?
另外一D村校突然多左咁多位既???

回覆 nillnill 的帖子

nillnill, 我諗我地睇到份數字已經扣除雙非網架啦...

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Incredible!! Many thanks for the sharing!

回覆 iantsang 的帖子

借問聲 unused capacity 是指什麼?謝!

回覆:思思baby 的帖子

因為那些村校早幾年因應加額的硬件工程已完成,不但夠派,也向81校網借出110個學額
打鼓嶺往年收十幾個,今年可以加到70個
而且打了記號,代表可以收更多更多
好明顯今年到81校網學額不足重災區
究其原因
1粉嶺未有新校,而且各校用地已用完
2去年政府屈區內所有小學加位加班,今年必須還原
3粉嶺在自行階段必收生位超出,但各校已還原小班制
4粉嶺的中產屋苑最近一年內雙非家長租買上升,他們改用81校網,在自行時已見到大量雙非手持粉嶺的租約作住址証明

回覆:統一派位選校名單出咗喇!

望見12網我已經想暈,所有熱學校,除左st joe,其他都係咁少位

回覆 nillnill 的帖子

我都相信唔少雙非已租/買北區樓作報校之用...
睇見個表數字, 即係我地大左機會派左去D村校....諗起都心寒...
我會1-1-1, 望叩門, 再唔係就第日小一/ 小二插班去第2區....