用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 想讀碩士
go

想讀碩士

我打算讀MASTER, 但最終等學系主任回覆是否收, 因我沒有讀HON, 我讀既原因係想深化知識層面, 非同工作有關, 而且平日仔仔返學時我較得閒, 朋友話我自私, 因先生只係中5, 朋友覺得思想距離會愈來愈大! 有沒有過來人可以俾意見!

回覆:bckwong 的帖子

你和丈夫修讀同一科?只要是不同科,就已經有差異,程度就更不用說。你可以先問自己進修的目的為何?分析能否家庭學習兩者兼顧?上課、交功課、考試時,有誰人顧住頭家,可使你專心學業,不用心掛掛。

我夫婦二人一個工程,一個商業,大家都有學士學位,我自己個Master都係全職湊女時讀,讀完後與丈夫關係依舊,我只是在我有興趣的領域更上一層樓,並向囡囡樹立終生學習,學無止境的榜樣。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

熱血勳章

Strawberrys 發表於 14-1-8 22:47
你和丈夫修讀同一科?只要是不同科,就已經有差異,程度就更不用說。你可以先問自己進修的目的為何?分析能 ...
為了可以俾女女樹立榜樣,我也在彷徨該讀碩士還是讀多個工作有關的學位好。但是由於是在職原因,很難再安排時間。所以都一直擱置,應該如何抉擇好?

引用:Quote:Strawberrys+發表於+14-1-8+22:47+你

原帖由 waikinluk 於 14-01-09 發表
為了可以俾女女樹立榜樣,我也在彷徨該讀碩士還是讀多個工作有關的學位好。但是由於是在職原因,很難再安排 ...
遙距課程可有考慮?

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

熱血勳章

Strawberrys 發表於 14-1-9 22:18
遙距課程可有考慮?
未試過這種課程,認受性如何?有無好的介紹?從事會計及工商管理,國際貿易之類的,可否pm我,謝謝

下星期中應該有初步結果是否收, 因我係轉大學讀, 佢地未必會認可我既學歷, 如果佢地拒絕我, 我諗其他大學都不會收我, 我不用報名慳番申請, 唯有以下做法: 1. 放棄唔讀, 2. 讀埋幾科取HON, 3, 選擇唔係自己想讀既MASTER!!
睇上帝安排...