用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 用什麼方法能揀到好並安全的寄住家庭? ...
go

用什麼方法能揀到好並安全的寄住家庭? [複製鏈接]

雖然阿女過去讀a-level,不算太細,但仍有點擔心,請有經驗的家長指教一下,謝謝!

其實經agent,係咪由佢地安排而不是任揀的?

0    0    0    0

引用:係咪由agent安排而不是任揀I+will+upload+"

原帖由 sancheng138 於 14-01-08 發表
係咪由agent安排而不是任揀

I will upload "選澤監護人及寄住家庭應留意的事項" 到我的日誌 tonight, 歡迎 ...
多謝回覆,期待你的寶貴意見!

你意思係想搵一個homestay? 什麼國家既homestay?

一般, agent都會先詳細視察homestay的家庭背景, 例如: 工作, 收入

其次就是居所環境是否合適(結構, 房間大小, 家具 是否達標) 再考慮

加入佢地既隨機抽籤型式抽homestay給予每一個申請homestay既留學生。

我只在澳洲悉尼住過3年homestay, 感覺相當和諧, 融洽。

其實一切都要看該留學生既運氣...

好的homestay普遍很少, 在我所認識的舊同學中

都沒提及過一個好的homestay, 他們只提及到

有些homestay的屋主會做一些奇怪的動作,

例如: 未經同意下進入你的房間, 限制用電(澳洲電費相當貴),

用水量不能過多(洗澡時間不能太長), 經常不開燈(省電) etc...

他們年滿18歲後就全部搬走了。

當然, 也有好的homestay, 只能說要看運氣

我年輕時, homestay都很真誠和熱情的對待過我,

我剛剛到步不久就要求養寵物, homestay用私家車

帶我到寵物店揀兔仔xD, 又幫我運個籠回家, 我不在家

時幫我換籠, 加糧草xD...

又准許我帶十幾個college的同學在garden內安靜地BBQ至凌晨2點

生日時給我買蛋糕, weekend帶我去教堂, 還經常幫我收搭房間(懶惰...)

忘了曬衫,收衫時 會幫我 曬衫,收衫...一切至今都相當touching

我還記得2年前有一晚我在趕建築系的功課時不小心被木鋸界傷,

失血很多, 要縫3針, homestay當時在吃晚飯, 都立刻載我到醫院看急診xD

回正題, 在我一群8至10人的香港留學生圈子內, 只有我在homestay滿一年以

上lol 當然, 我亦無意思再體驗homestay, 因為要搵到一個好既homestay相當

有難度。

引用:你意思係想搵一個homestay?+什麼國家既home

原帖由 phoenixyork 於 14-01-08 發表
你意思係想搵一個homestay? 什麼國家既homestay?

一般, agent都會先詳細視察homestay的家庭背景, 例如:  ...
我是找英國南部的 homestay!

回覆 GettingLost 的帖子

先揾間信譽好的guardian company,最好有朋友用過!我現用香港agent介紹,然後經guardian company分配家庭比您,跟著我因同阿仔開學,便叫guardian company安排去homestay屋企見面,咁就可放心於half term交阿仔比佢!剛過去的10月份half term,都ok呀!會車佢地出去玩,不過到現在仍未收到收費單!

引用:回覆+GettingLost+的帖子 先揾間信譽好的g

原帖由 Taimum 於 14-01-08 發表
回覆 GettingLost 的帖子

先揾間信譽好的guardian company,最好有朋友用過!我現用香港agent介紹,然後經 ...
你用邊間?

‹ 上一主題|下一主題