用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 我個大仔好似讀得唔係咁開心,點算?
go

我個大仔好似讀得唔係咁開心,點算?

之前我媽媽同我講話我個大仔喺學校冇朋友,我本身都唔係咁信,但最近我大仔啲工課成日都有啲錯,咁爸爸就叫大仔問同學攞電話號碼,方便問野,到尋晚又發生類似事件,咁就再問大仔有否攞同學電話,佢又話冇,之後就同佢傾訴下,點知佢同我講,佢喺學校係冇朋友,係一個都冇,我話你可以小息搵同學玩下,但大仔話小息佢個老師經常要佢成日都做好多野,例如工課,又話食完午飯之後唔比佢地講野,唉……………咁點算 我應該點做好?

回覆:我個大仔好似讀得唔係咁開心,點算

仲有,其實我開始覺得間學校有啲問題,之前小息,我個大仔無端端比啲高班同學打(將我個仔個頭撞去牆),成日額頭腫咗一大舊,仲要黑咗,但好攪笑,我一直都冇收到學校嘅電話,我大仔去醫療室足足兩堂嘅時間,到返屋企我睇家課先知,講真我真係好嬲,啲老師完全冇責任感。
仲有聖誕節………………轉頭講

你小朋友讀小一嗎?最好打比班主任了解下

有此情況,要主動搵下班主任,我個仔話同學仔趁佢彎腰執筆時用椅撞埋佢到,佢話老師唔知,但我明天都會打比班主任
早排囝囝係學校跌親,班主任都有搵我,講事發經過
小息時,按理有風紀員,你問下小朋友係邊度比高班同學蝦,掌握多些資料跟班主任講

sang@yee... 發表於 14-1-7 22:57
仲有,其實我開始覺得間學校有啲問題,之前小息,我個大仔無端端比啲高班同學打(將我個仔個頭撞去牆),成日 ...
點解無左下文? 等待中... ...

家長日見完老師之後,同老師都傾咗好耐,最近覺得我個大仔好似開心咗。

回覆 sang@yee... 的帖子

有什麼都主動打電話向班主任了解下,對小朋友發展好重要加油 !

D高班同學 咁恐怖 ? 又無端端比啲高班同學打 . 好黑暗咁喎...
呢間校風唔係幾好架咩 ?點解會咁黑暗 ?

引用:Quote:sang@yee...+發表於+14-1-7+22:57+仲

原帖由 07mama 於 14-01-23 發表
點解無左下文? 等待中... ...
我都等梗講聖誕遇到乜野。

唔好意思,咁耐先講聖誕件事。
聖誕節老師叫同學每人要買一份禮物(唔需要貴)咁我就同大仔買咗一份,之後帶返學校交換,到放學嘅時候,我問大仔今日抽到啲咩?
大仔答我咩都冇我見佢個樣有啲唔開心,就問點解佢會冇?
之後大仔話因為有同學冇買禮物,唔夠分,所以佢抽唔到,
咁我又再問大仔,冇買禮物嘅同學都有得抽?佢話係
我聽完之後真係興到核爆
立即打電話返學校搵佢班主任,
我話點解可以咁樣做,點解有心去買禮物嘅人會冇禮物抽到,
冇買禮物嘅又會有機會抽?咁我下年都唔買禮物喇,點解可以咁咖?
之後老師話會產檢討下喎。

請問樓主現在囝囝情況怎樣?學校方面回覆成點?
原本我囝囝今年要選小一,一心想沙官。想問下有無其他家長可以分享仔女在沙官的感受?

點解呢間學校會咁?? 讀小學都比人恰