用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 還小朋友一個快樂童年
樓主: rbg2011
go

還小朋友一個快樂童年 [複製鏈接]

引用:朋友個女K讀保良局,+P1升李兆強,+功課測驗

原帖由 初級媽咪 於 14-10-22 發表
朋友個女K讀保良局, P1升李兆強, 功課測驗多到嘔, 聽佢講都覺得好慘. 總之, 家長真係要睇下子女同埋父母自 ...
呢啲咪錯配囉。

回覆:還小朋友一個快樂童年

有時候家長也沒有選擇.....今日帶小朋友去公共圖書館,所有座位都是小學生在做功課,大概六點聽到一個初小的學生(只是地區普通學校)與媽媽的對話。
媽媽:(大嘆)唉,終於做完功課
小朋友:我可唔可以去睇書?
媽媽:睇咩書?!趕返屋企煮飯呀!
小朋友:我好想睇呀
媽媽:好啦,睇5分鐘好啦
可能小朋友夜晚仲要溫默書、測驗......

其實响香港做媽媽真係冇辨法,啲小學間間都每日比十樣八樣功課小朋友做,小朋友想抽時間去玩都難啦!仲要應付默書,考試,測驗.......... 做媽媽的可以點?難道幫小朋友做功課嗎?
正苦唔出黎做返啲野,香港小朋友都係冇好日子過

不少讀地區名律小的學生晚晚做功課做到11, 12點呢。

引用:其實而家p1課程咁難,要還小朋友一個快樂童

原帖由 vincentchun 於 14-09-20 發表
其實而家p1課程咁難,要還小朋友一個快樂童年,真係要由正苦做起,如果唔係,就算幼稚園讀happy school, p1 ...
同意!點解會有怪獸家長,唔通家長有問題要害個小朋友咩!係我哋個教育系統有問題。呢啲真係要靠政府先做到野架

我唔想做怪獸家長, 但直資/私立小學唔係人人比得起學費. 真係好無奈.
其實香港教育制度想係敎出怎樣質素的學生呢? 小朋友係未來社會的棟樑, 教育真係好重要的.

引用:有時候家長也沒有選擇.....今日帶小朋友去

原帖由 Cowboy100 於 14-10-22 發表
有時候家長也沒有選擇.....今日帶小朋友去公共圖書館,所有座位都是小學生在做功課,大概六點聽到一個初小 ...
點解要係圖書館做功課?

引用:Quote:原帖由+Cowboy100+於+14-10-22+發表

原帖由 sissysze 於 14-10-23 發表
點解要係圖書館做功課?
唔知,我見小童群益會既圖書房一樣,只有做功課的小朋友

‹ 上一主題|下一主題