用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇朋友女兒讀英華VS聖士提反女子中
樓主: rubbyducky
go

有冇朋友女兒讀英華VS聖士提反女子中 [複製鏈接]

主要女兒想試下其他學校。聽她說也有不少女仔報了直資。也知道有些人(比較少)報了自行。很多同學也會直上,因為有朋友仔、住得近。
我們有直屬中學,可以勇敢些,試下出面。我想可能有些家長心儀某些學校,想去更好的…
不過我過人覺得這個遊戲很麻煩。

王國會長

Kakamother 發表於 14-1-29 21:02
主要女兒想試下其他學校。聽她說也有不少女仔報了直資。也知道有些人(比較少)報了自行。很多同學也會直上, ...
你有直屬中學包底, 這個遊戲已易玩好多, 自行點搏都得了.

回覆:有冇朋友女兒讀英華VS聖士提反女子中

英華和ssgs比較成績有點不公平,英華收生全B1,ssgs因有小學,可能收咗唔少嘅B2生,入U率應有影響!純粹靠估,有錯請指教!

johnnywalker  其實亦因為咁,SSGC想變直資。  發表於 14-1-30 22:58

我知道有很多優秀的女孩在中三四便出國留學了!反之yingwa的大部份讀到中六,所以DSE的成績便好像yingwa 較佳。但家長都是現實的,總會選大學入學率高的學校。

johnnywalker 發表於 14-1-30 20:10
但無辦法,外面唔會理你收乜野學生,只會睇你出乜野結果。如果個數字係準既,SSGC得45%入到8大,同yw既64% ...
明白!只是計數要諗埋。
其實我兩間都好,奈何阿女當年唔鍾意要著旗袍!

johnnywalker 發表於 14-1-30 20:10
但無辦法,外面唔會理你收乜野學生,只會睇你出乜野結果。如果個數字係準既,SSGC得45%入到8大,同yw既64% ...

唔好意思, 請問英華多5多活動? 係咪一定要參加某些活動? 會唔會成日都要好夜放學? 小女係一個做野較慢o既人, 唯怕5夠時間做功課. 但阿女去完簡介會好鍾意.

唔知多5多學生做新界區?  現在暫在深水埗對中西區初中生會唔會不便呢?

請指教.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 Jennie 的帖子

妳好!我囡囡都有報ywgs!馬鞍山!多多指教!我哋面試是下午?

e12340 發表於 14-2-25 20:19
回覆 Jennie 的帖子

妳好!我囡囡都有報ywgs!馬鞍山!多多指教!我哋面試是下午?

係呀, 我女都係下午見, 我見佢係跟名去排面試時間. 所以朋友女姓楊就好晏至走得.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

johnnywalker 發表於 14-2-25 19:56
你唔駛驚,我諗無乜人會做野慢得過我女女,哈哈。其實英華有好多活動,但唔會逼學生參加,學生可以一個都唔 ...
多謝你, 我知小女chance 實在 5 大, 但佢鍾意間學校, 唯有比佢一試, 還佢心願. 雖然乙部有得揀, 但5係自己區實在太少位.  真係心大心細.

回覆:rubbyducky 的帖子

引用:我細女讀緊英華F1,感覺很好,功課不算太多

原帖由 irisyan 於 14-01-15 發表
我細女讀緊英華F1,感覺很好,功課不算太多,壓力也不算太大,對學校有歸屬感,慶倖女兒自己選了英華作為她 ...
請問你囡囡讀边間小學?

‹ 上一主題|下一主題