用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要成功考到小一,K3真係要學得咁深?
樓主: 甘恩
go

要成功考到小一,K3真係要學得咁深?   [複製鏈接]

回覆:要成功考到小一,K3真係要學得咁深?

元朗定屯門?是不是x藝or 激x?估下啫

引用:元朗定屯門?是不是x藝or+激x?估下啫 +

原帖由 lkm2007 於 14-01-08 發表
元朗定屯門?是不是x藝or 激x?估下啫
我估係萊X, 即York分校
但佢地考直資私小又真係幾好成績喎。

我小朋友今年考小一上半場差不多考完,我覺得學果d深字同青蛙分類,一d用都無,搞課程的人根本壞腦。

下半場叩門係點,未知,但我真係吾信串果d字、學果d嘢,會有用。

痴Q缐!

引用:Quote:原帖由+Jessica_chung+於+14-01-08+

原帖由 bubuG 於 14-01-08 發表
片中冇話要spell 但要識咩叫evaporation..... 痴咗
K3學水循環知識,即係落雨,雨水蒸發,遇冷空氣變雲再落雨,有幾痴?不過外籍老師教,所以用英文教。我仔仔完全明而且係常見自然現象唔過份喎……

大家咪講大話,問吓自己幾多歲識串precipitation, evaporation 同 condensation.

immaculateheart  about form 1 la  發表於 14-8-6 13:50
kufubaby  我答: 我宜家都未識(唔用就俾返曬老師啦), 開個word我就識, 打個大概就有auto correction  發表於 14-1-10 01:17
lauwingtai    發表於 14-1-9 10:56

我個仔讀學卷幼,k2已經有講下雨的概念,有實驗做,用中文教

英幼用英文教又合理,有需要串嗎?k3咋

我個仔讀學卷幼,k2已經有講下雨的概念,有實驗做,用中文教

英幼用英文教又合理,有需要串嗎?k3咋

引用:大家咪講大話,問吓自己幾多歲識串precipit

原帖由 Jane1983 於 14-01-08 發表
大家咪講大話,問吓自己幾多歲識串precipitation, evaporation 同 condensation.
唔洗串,教concept乍。即係睇圖書咁,睇故事唔係默故事。

Jane1983  教concept,無問題,咪要串字就得。  發表於 14-1-8 23:39

如果吾使串,吾使抄寫,吾使小朋友記,只教概念,無問題。

識人好過識字

引用:Sorry+it+should+be+"precipitation+and+co

原帖由 bubuG 於 14-01-08 發表
Sorry it should be "precipitation and condensation"..
Participation!

我想回應個報紙閲讀報告,係我仔間幼稚院啲,我本身覺得冇問題,阿仔都鐘意睇,如果唔想寫,佢會抄番個題目就算,都唔評分啲,就算後來寫假期日記都ok 喎,其實都係高班先做,低班冇㗎,要點係自由度高,冇一定答案,俾佢哋自由發揮,我覺得阿仔創意無限喎!
同埋而家小一D課程真係唔講得笑,高班唔預備下,小一D自信心真係會跌至谷底,阿仔前上星期英文都要串comfortable, 呢D講感受的詞語更難,D中文閱讀理解有時仲要問意境,奈何天!

引用:+本帖最後由+amysome+於+14-1-9+10:08+編輯

原帖由 amysome 於 14-01-09 發表

我想回應個報紙閲讀報告,係我仔間幼稚院啲,我本身覺得冇問 ...
「家校合作」發揮得淋漓盡致。

熱血勳章

壓力山大啊,想俾小朋友有个輕鬆快活的童年好難,考小朋友又更考家長

回覆 zuzu888 的帖子

"recipitation" is usually used in Chemistry (which means the process of separating a substance from a solution as a solid) or in Meteorology (which means any form of water, such as rain, snow, sleet, or hail, that falls to the earth's surface).  Frankly, I learn this word when I am in secondary school!!

bobbob  簡單講,即係降水量,睇開天氣報告會識  發表於 14-1-9 11:53
mianyang_99  me too  發表於 14-1-9 10:57

其實即使外國人解释呢d概念比小朋友,都系用淺字去講,吾會用呢d甘冷門又吾常用的字。

呢d深而無用的名詞,系中國人先當寳,5歲學黎做也?轉頭就吾記得。
‹ 上一主題|下一主題