用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 定啦:喇沙+迦密;乙部:英皇;敲門:銀禧/協和/何文田 ...
樓主: oygj
go

定啦:喇沙+迦密;乙部:英皇;敲門:銀禧/協和/何文田   [複製鏈接]

自行去有得出賽跑的試,跑唔出正常,跑出當黑馬中彩。
我的底線乙部派間1C或家附近敲門1C就可以了。

goodboy1 發表於 14-1-8 17:44
學生要保留聯繫學位資格, 在自行階段是否必須填寫其中之一是所屬的聯繫中學,  還是只在甲、 乙部的第一選擇 ...
自行跟聯繫位沒關連的。甲部跟聯繫位亦無關連的。聯繫位只要你的小學是聯繫小學,Band 1、2(band 3要獲得中學同意才可以)同學就可以在乙部第一志願填上聯繫中學去抽聯繫位了。
:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

ha8mo 發表於 14-1-8 22:10
抽家附近?
你會用南區地址定啟德地址?
唔好轉呀,轉左抽唔到英皇架喇。寧願放榜後返過來叩門,到時叩門又冇banding嘅,校內成績好就有著數。
:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

oygj 發表於 14-1-8 22:01
我的底線乙部派間1C或家附近敲門1C就可以了。 ...
有D聯繫中學講明如不是自行一,叩門冇機的,這點要問清楚呢!

回覆 talent2000 的帖子

你描述的情況在其他 Top band 中學都會出現,不少成績好的學生,是不需要補習,有都是操下卷,改善應考技巧!

talent2000  絕對係。  發表於 14-1-8 22:48
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

goodboy1 發表於 14-1-8 22:43
即是說 自行兩個選擇中, 有一個必須是聯繫中學嗎 ??

但又話今年冇晒叩門位
當然不是必須,只是如叩門時,有些中學如不是自行一,甲一和乙一揀她的話,叩門免問咁囉!

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-8+22:41+回覆+

原帖由 goodboy1 於 14-01-08 發表
遇着資優生, 智商150的 真是...
都未必是特別資優,有些孩子好有毅力,專注力,有爆發力,一樣可以好標青。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

talent2000 發表於 14-1-8 22:28
老友,參加預賽不緊要,黑馬爆大泠在皇仁係不可能的,加上監埸主席係新上任,一定更加嚴謹。如果你學校往 ...

皇仁已不考慮了。

回覆 oygj 的帖子

温馨堤示,英皇書院通識用中文教的,你和你的公子介意嗎?

引用:Quote:ohnono+發表於+14-1-8+22:13+唔好轉

原帖由 ha8mo 於 14-01-08 發表
住啟德但返學返香港仔都幾係野
男仔南區B1根本冇學校,乙部第一一定要放英皇,否則冇得抽聯係位,英中呂明才放第二都機會渺茫,剩下他區的全在中西區,灣仔,或東區。

oygj 發表於 14-1-8 22:01
我的底線乙部派間1C或家附近敲門1C就可以了。 ...

樓主的底線其實已反映出對事的平常心,不要被勝利冲昏頭腦,反思當初選挍的想法. 我問關於留學的問題,只是想提醒有無plan B,别無它意. 只需穩中求勝,試下無妨便是.

oygj 發表於 14-1-7 16:06
仔仔自細對天文機痴迷,志願是成一名天文學家

天文學最出名是皇仁, 有鏡有台有師兄.

仔仔估計是band1a, 運動叻, 家住啟德, 近近地最好讀 la salle,

英皇太遠了, 叻仔都可以讀到變渣. 比著我, 寧願選保一或聖言做胆, 成績同英皇差不多.

‹ 上一主題|下一主題