用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 定啦:喇沙+迦密;乙部:英皇;敲門:銀禧/協和/何文田 ...
樓主: oygj
go

定啦:喇沙+迦密;乙部:英皇;敲門:銀禧/協和/何文田   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+oygj+於+14-1-7+17:59+編輯+\

原帖由 oygj 於 14-01-07 發表

回覆 opclk 的帖子
個人睇法(不喜勿插):
首先唔好因為老師提意你試皇仁就開心到亂左陣腳,既然亞囝考頭一二,迷睇下自己亞仔間小學上兩年最勁的能派邊間中學作參考,上兩年有人搏到的話,都叫有啲機會一試,但上兩年最叻的同學都入唔到,你就要三思喇!
此終你唔知老師俾的意見係為你個仔,定係為小學嘛!
有一小部分老師會希望最叻的學生能搏入神級學校來提高自己小學名氣的!萬一搏唔到,佢哋又唔需要負責任,所以,搏定唔搏,要自行做風險評估,後果自負,唔好聽人講。

回覆 長生不老 的帖子

謝謝。這點我也很明白,所以才猶豫另一個自行。

回覆 lalalam27 的帖子

謝謝!我也很明白,心頭也沒甘高,所以擔心的浪費了自行的機會。去年英皇2名。

oygj 發表於 14-1-7 15:39
[/img][/img]
自行不妨一試 1.皇仁 2.英皇

簽名被屏蔽

平時的要穩吃,想着升中有排未到。點知眨下一年又一年,殺到埋身,對的中學無乜了解。一直想着英皇、金文泰、聖公會呂明才,能進邊間都高興。
也不認為仔仔會有多犀利,如果是名校長期前2也不會擔心皇仁面試的機會。貼圖是想資料清晰點,請教大家,一家不太受歡迎的小學的前列學生會有明校中學面試的機會嗎?沒有機會的話想請教還有其他中肯點的選擇嗎?校風、學習都還可以的,進了也很高興的。

回覆:長生不老 的帖子

以我知既係主科中英數常。

引用:+本帖最後由+oygj+於+14-1-7+20:46+編輯+\

平時的要穩吃,想着升中有排未到。點知眨下一年又一年,殺到埋身 ...
機會不俗

回覆:oygj 的帖子

希望,楼主,依自己心水+學兄派位+老师建議,便可!

引用:+本帖最後由+oygj+於+14-1-7+20:46+編輯+\

平時的要穩吃,想着升中有排未到。點知眨下一年又一年,殺到埋身 ...
我都是將所見分享,自己的小朋友都是今年升中。我小朋友都係讀二線小學,開到5班,就我所見學校上年都有人考到皇仁、華仁同聖保羅男女,但考到這些學校都係每間得1位同學,我估佢地都係全級頭幾名,所以二缐小學都有機會考到一線中學。你仔仔全級頭一二名,係我的話都會試皇仁搭英皇,不過最衰你將會搬,我是有點擔心如果真係考到,第時返學車程。

ohnono 發表於 14-1-7 18:21
樓主有沒有試過由啟德搭公共交通往英皇,如果未試過就試下先才決定都未遲。
如果試左都覺得沒問題的,自行 ...

謝謝你提醒。如果甘好彩能去英皇,今年港島西線開通,方便好多交通無問題,只是要轉2次但時間有保障。
也想在九龍穩間,但是對附近學校一點都不了解。喇沙就不會去想了,有老師講不可能。

elbar  自行次選如不要 英皇 就試 保一   發表於 14-1-7 21:58

mamee 發表於 14-1-7 21:07
我都是將所見分享,自己的小朋友都是今年升中。我小朋友都係讀二線小學,開到5班,就我所見學校上年都有人 ...

多謝你分享。祝愿你的小朋友能去到心怡中學!
老師叫報皇仁有點受寵若驚,很感謝他們的鼓勵和一直的栽培。
只是作為家長有點擔心他們過於樂觀,最擔心的是200個面試額連面試的機會都無。
名校有機會的面試話就報,面試了不收正常,收了當中大獎。能收就證明仔還可以,上到中學再發奮追。

mamee  你仔仔好叻仔!我都祝願你仔仔入讀到一間心儀的中學。  發表於 14-1-7 22:09

回覆 長生不老 的帖子

你說的也對,自行入皇仁真係好難。

oygj 發表於 14-1-7 22:04
多謝你分享。祝愿你的小朋友能去到心怡中學!
老師叫報皇仁有點受寵若驚,很感謝他們的鼓勵和一直的栽培。 ...

仔仔有冇校外或公開比賽獎項?如冇,是否張祝珊機會大一點?

oygj 發表於 14-1-7 21:45
謝謝你提醒。如果甘好彩能去英皇,今年港島西線開通,方便好多交通無問題,只是要轉2次但時間有保障。
也 ...
由啟德行過去彩虹都有一段距離的。但地鐵係無可否認在時間上比較有保障。

講到喇沙,不得不由皇仁講起,奇怪在老師叫你去搏皇仁但又有老師講不可能。皇仁是傳統官校,收生有一定模式。單係在EK已前前後後有不少家長認為最好都係睇下自己小學以往的派位紀錄,這種竹門對竹門,講求門當戶對的配合亦早已成為皇仁的特色,嚇怕了不少同學;亦正因為這種模式為皇仁帶來了輝煌的成就,豐富了皇仁的歷史。皇仁已經盡量比機會全港各區的同學,李校長未退体前已清楚表達了這一個訊息,只要你在校內的成績是好的話,學校都切法給與你一個面試機會。但始終僧多粥少,要全港一、二線小學一個循環回來可能都要兩年甚至三年,因此學校都要作出取捨。

點樣取捨呢,只係從一個簡單的角度去分析就夠。皇仁要保持住文憑試的競爭力,單靠大抽獎的派位是好危險,因此自行收生就要好謹慎篩選。最終能成功的非要有過人之長不可。

好了,再講喇沙。喇沙跟皇仁有點不同,至少喇沙有自己的直屬小學,為喇沙提供源源不絕的生力軍。所以喇沙跟皇仁有好大分別就是沒有皇仁在自行收生時這樣迫切。至少學業成績好的,運動、才藝出色的,喇小都有不少。因此喇沙在自行收生層面方面顯得較闊。

點解咁講?喇沙一般在1月下旬,自行收生收表的期限仍未完結,已經開始第一輪面試。最快可以上午面試完,下午已經可以收到第二輪連同家長一起面試的通知,一般可以在一星期內已完成兩輪面試,並且即時可獲得暗示成功與否。就是這樣,喇沙跟本唔需要理會嗰d教局排名次第,跟本唔會關心你的小學是一線還是二線,甚至三線、四線。總之佢認為你得,喇沙就會比一個機會你。而且喇沙的做法有一個有人唔同意但卻是最體貼的明示方法,可令家長提早如釋重負。

此外,喇沙絕對唔會跟你講教局的排名次第,你嘅校內成績就係你嘅成績表現。我覺得你可以搏皇仁,點解唔可以試喇沙呢?如果因為喇沙在公開試的成績好就斷定為不可能,我覺得只係對喇沙唔瞭解了!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:頭疼:英皇、皇仁、張祝珊、保一,自行唔知點選

考得第一第二,我就唔多信學校往績,師兄成績唔代表自己小朋友,我會睇佢盡晒力未,如果要盡晒力至考得好,就唔博喇,驚博到反而害咗佢。反之,如一向讀得輕鬆,甚至上堂覺得悶,就要俾佢試高一啲,等佢要同啲叻人爭,有個目標。

最好去聽埋中學嘅升中講座,多點了解學校,可能有不同感受!

引用:Quote:oygj+發表於+14-1-7+21:45+謝謝你提

原帖由 ohnono 於 14-01-07 發表
由啟德行過去彩虹都有一段距離的。但地鐵係無可否認在時間上比較有保障。

講到喇沙,不得不由皇仁講起,奇 ...

分析得好好

ohnono 發表於 14-1-7 22:56

講到喇沙,不得不由皇仁講起,奇 ...

非常感謝你甘詳細的解答,獲益良多。
老實講,對老師皇仁的建議有保留,個人判斷機會微乎其微。
對喇沙的確不了解,只知道好犀利,不太敢報。
‹ 上一主題|下一主題