用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男小「窒」喜歡收小一生讀小一?
樓主: 奥脫福
go

男小「窒」喜歡收小一生讀小一? [複製鏈接]

引用:唔明點解咁多家長對細仔入神校重讀小一咁大

原帖由 556699 於 14-01-17 發表
唔明點解咁多家長對細仔入神校重讀小一咁大反應, 大把家長安排細仔遲一年讀書, 或repeat K2, K3, 目的都係 ...
可能有人去考..考唔倒
咪咁大大大大反應囉!!!

回覆:男小「窒」喜歡收小一生讀小一?

重讀一年小一比重讀K3或K2來得有意義啦。

請賜教:

1. SJACPS即係邊間呢? 查簡稱表找不到....

2. 另外, 想問SPCC 網頁話小二至小五都無任何位可作插班之用, 想請問你地識的人, 係咪唔理有無位都照寄信去, 還是有甚麼特異功能? 這是我的Dream School , 所以想問多少少少 :)

crispin  st joseph anglo-chinese primar   發表於 14-8-3 09:47

引用:Quote:sissysze+發表於+14-1-8+07:18+考十

原帖由 奥脫福 於 14-01-14 發表
係全班。另外原來考第一的同學仔在考到來年 男小「窒」的同時,已經轉頭插左去
九龍塘某搶手私小讀下學期 ...
其他小朋友考第幾都知得咁清楚? 聖小神人

引用:重讀一年小一比重讀K3或K2來得有意義啦。 +

原帖由 avgala 於 14-08-03 發表
重讀一年小一比重讀K3或K2來得有意義啦。
對於12月嘅細B嚟講,絕對係

引用:請賜教:1.+SJACPS即係邊間呢?+查簡稱表找不

原帖由 Fullmoonlee 於 14-08-03 發表
請賜教:

1. SJACPS即係邊間呢? 查簡稱表找不到....
SJACPS-聖若瑟英文小學
係某d家長心目中係一間神校..?!
係我心目中係冇神校存在,但個人認為聖小係一間好學校。

回覆:magmagyau 的帖子

SJACPS都算神校?

引用:SJACPS都算神校? +

原帖由 avgala 於 14-08-03 發表
SJACPS都算神校?
有位家長認為

回覆 avgala 的帖子

可能是將灣仔間聖若瑟小學sjps和九龍間聖若瑟英文小學混為一談!

引用:回覆+avgala+的帖子 可能是將灣仔間聖若瑟

原帖由 plastic 於 14-08-03 發表
回覆 avgala 的帖子

可能是將灣仔間聖若瑟小學sjps和九龍間聖若瑟英文小學混為一談! ...
一位聖若瑟英文小學嘅家長
當知道有同學仔要轉校時
作出以下評論

引用:Quote:sissysze+發表於+14-1-8+07:18+考十

原帖由 奥脫福 於 14-01-14 發表
係全班。另外原來考第一的同學仔在考到來年 男小「窒」的同時,已經轉頭插左去
九龍塘某搶手私小讀下學期 ...
有點唔明,既然知道神校已經收讀來年小一,點解重要插班到另一「受歡迎的九龍塘私小」讀小一下學期呢? 令其他心儀該校的小朋友少了個機會?

群組內有這樣的冇品家長,確實令人難過!首先,要向各位說出事實真相,因我也是既群組內的家長記得當時這幾位同學考入男小拔時並無即時公開,只是其中一位在下學期要轉校,另一位才公開小朋友學期尾也會轉到DBS重讀小一,當天的確有很多恭賀說話,而不是奧x福所講那位家長急不及待公布,也不是半年內什麼:「你仔仔好叻,戴著光環離去!」...而聽講另一位同學是讀得不開心,收到其他學校下學期小一offer,才收到DBS offer,但這位冇品家長卻在BK不斷挖苦他們,又說人家霸佔學位。又說他們為入神校硬要小朋友重讀小一!最近,這兩位家長不約而同whatsapp我說: 他們很多朋友在BK看到有位同班家長公開你仔仔重讀小一!其實世界這麼小,而很多人都知我們讀緊的小學!現在我們在群組內說話也要小心!

他的目的,真的天曉得?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2868143&extra=page%3D1

serinac 發表於 14-8-3 23:17

有點唔明,既然知道神校已經收讀來年小一,點解重要插班到另一「受歡迎的九龍塘私小」讀小一下學期呢? 令 ...

引用:+本帖最後由+天曉得+於+14-8-4+00:43+編輯+

原帖由 天曉得 於 14-08-04 發表
唉,呢個世界真細!什麼事也要慎言,好辛苦呢!

serinac 發表於 14-8-4 08:23
唉,呢個世界真細!什麼事也要慎言,好辛苦呢!

其實只要講既野係事實,無誇大/扭曲,就唔會覺辛苦。

引用:Quote:serinac+發表於+14-8-4+08:23+唉,呢

原帖由 Taloon 於 14-08-04 發表
其實只要講既野係事實,無誇大/扭曲,就唔會覺辛苦。
最敝係有人誇大事實

回覆:男小「窒」喜歡收小一生讀小一?

人各有志,如果入浸大然後為咗HKU重讀year 1, 可能多數人又覺理所當然。

每個人對仔女要求唔同, 因為大家既家庭BACKGROUND, 經濟情況, 同父母既教育程度都唔可能一樣, 每個父母都有權幫自己既小朋友去選擇點行佢地既人生路, 但最後係唔係一定會O係期望內係另一件事, 因為無人會預知.  但最後都係個小朋友既父母去同埋個小朋友去面對, 對其他人唔會有咩影響架, 大家唔需要批評咁多.  每個父母既決定都會認為係對自己既小朋友最好, 我地外人都點可以批評咁多呢, 我地了解人地小朋友同家庭有幾多呢, 真心比意見係好, 不過過左火仲要有不禮貌既說話又真係無咁既需要.  大家都已為人父母, 都知現今既父母真係壓力好大, 大家應該亙相支持下, 啱聽未聽, 唔啱聽未放埋一邊, 有心情先再諗下係唔係有道理囉, 再唔係當無聽過囉.   

引用:每個人對仔女要求唔同,+因為大家既家庭BACK

原帖由 喜樂果子 於 14-08-04 發表
每個人對仔女要求唔同, 因為大家既家庭BACKGROUND, 經濟情況, 同父母既教育程度都唔可能一樣, 每個父母都有 ...
唉!無諗過係間有質素嘅私小入面,有d咁冇質素嘅家長啫..

男拔就男拔啦,「窒」乜鬼啫?

sadsam    發表於 14-8-4 16:32

引用:男拔就男拔啦,「窒」乜鬼啫?

原帖由 LL222 於 14-08-04 發表
男拔就男拔啦,「窒」乜鬼啫?
真係天曉得了。。。

‹ 上一主題|下一主題