用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男小「窒」喜歡收小一生讀小一?
go

男小「窒」喜歡收小一生讀小一?

尋日阿仔話老師講班中有三位同學仔考到男小「窒」,黎緊九月

會在新環境下讀小一,祝福佢地會有愉快的學習生活。

阿仔問我佢剛剛考試都考第米,佢地不過考十幾,點解佢無份去

?!我話你好想讀多年小一咩?我都無同你去報名!諗都無諗過

!你若然好想去就唔該再努力d,考好d再去插班讀小二、小三

、小四。。。我無咁多錢,你亦無咁多時間無啦啦讀多一年!

回想起前一陣子有K2家長越級挑戰考男小「窒」,結果全數鎩
羽而歸;反而以小一生身份去考似乎成功機會不弱!(至少我仔
果班就有三個)這使我想起有些細仔細女家長說想自己的小朋友
打好根底,重讀K2一年至考小一;計我話不如掉番轉,先玩自
行/大抽獎/考私小,儲多年老本,然後以小一第一個學期的根
底去考神校,一野掃低哂同場K2/K3生,似乎成效更高!況
且若第一年的小一成績優秀,話唔定仲可以直接插神校的小二,
重讀果一年都慳番添!

a-burberry  你仔係咪深水埗直資男校? thx  發表於 14-1-7 15:47
rainbowcov    發表於 14-1-7 11:06
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

請問貴校是津貼、私小定直資?

奥脫福  私小。  發表於 14-1-7 11:33

細仔好處!
我都識一細仔 KV-> 九龍男私小 -> 今年去男拔repeat 小一

醒目開學勳章 貢獻勳章

3個,真係好多喎!仲要考1x!
恐龍家

小曳人 發表於 14-1-7 11:40
3個,真係好多喎!仲要考1x!

成績表係 20/12 至派,應該唔係面試成功的關鍵。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

如果小朋友在一間幾好的私小讀得開心,又名列前茅,又何必去repeat呢?好多叻小朋友的程度,根本就小一都嫌浅,仲讀2年,好簁時間。

rainbowcov  名牌效應嘛。  發表於 14-1-7 15:00

回覆:男小「窒」喜歡收小一生讀小一?

Repeat見到以前同級同學,但現在又高自己一級,自己本身成績又唔差,心理有影響嗎?

回覆 bubuG 的帖子

分分鐘repeat果個有料過讀小二果個都未定。
如果好心儀某一間學校,年年衝擊插班好過。

回覆 奥脫福 的帖子

我都識人挖空心思想進去,重讀一年級都在所不計,最後也成功。對我來說就真是天方夜譚。

這個不是什麼新聞,幾年前已有人這樣做,我知SPCC已收這類學生,毋須針對。況且都是父母的選擇。

四隻貓  同意  發表於 14-1-7 15:44

花一年時間重讀, 不如花多D時間培育小朋友,
入名校唔一家成功

引用:這個不是什麼新聞,幾年前已有人這樣做,我

原帖由 ajfamily 於 14-01-07 發表
這個不是什麼新聞,幾年前已有人這樣做,我知SPCC已收這類學生,毋須針對。況且都是父母的選擇。 ...
係,SPCC肯定會收外來叻人repeat P1,我朋友阿仔是其中一名。

回覆 ajfamily 的帖子

吾係針對,自由表達吓想法。自由社會,人人都可以選擇怎樣raise自己的小朋友。

回覆:男小「窒」喜歡收小一生讀小一?

我有個朋友,2011年佢個女抽到灣仔名女校,讀咗一年,但對神校念念不忘,死心不息,到2012年再報神校P1, 結果收咗,要repeat P1。佢有細女跟尾,但都義無反顧誓入神校,同老公為此大戰無數次。

回覆 berrymama 的帖子

搞到家嘈屋”閉“就無為了。

我識一個case,亞媽係都要在某九龍塘私幼讀得好地地的10月仔,去另一間無龍的名幼repeat,為此同老公和99反晒面。

出年到佢仔考小一,佢已經開始震,驚到時考吾到好又係大抽獎,會比屋企人鬧死。

還有,亦不是你想犧牲一年入神校repeat P1就一定得,識人重考一年都唔得。

大開眼界,無其不有。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我識一個case,亞媽係都要在某九龍塘私幼讀

原帖由 Jane1983 於 14-01-07 發表
我識一個case,亞媽係都要在某九龍塘私幼讀得好地地的10月仔,去另一間無龍的名幼repeat,為此同老公和99反 ...
近年多左這類家長, 小朋友十月, 十一月出世, 讀得好好地, 又跟到,幼稚園轉去另一間名幼repeat (唔係龍校)。

Jane1983    發表於 14-1-7 22:03