用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Kindergarten homeworks?
go

Kindergarten homeworks?

Are we seriously expecting them to know and learn those at such a young age?
http://cablenews.i-cable.com/webapps/program/newslancet/videoPlay.php?video_id=12173408

學前或K1,根本係簁氣,有d exposure無壞,但認真要小朋友學,係揠苗助長。

學校咁做,有時都係迎合某些家長。有d家長覺得吾寫深字、吾串字、吾谷得行,係hea爆、呃錢、無競爭力。

回覆:Jane1983 的帖子

Yeah u r right,惡性循環,好難番轉頭,少D定力都死!...係大小通殺!!!!!!

Jane1983  停一停,想一想!  發表於 14-1-7 14:42

真係嚇死我,真係有咁多幼稚園學咁深?

學咁深既生字,對小朋友既邏輯思考同推理係一d 幫助都無
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

吾經常用,兩吓就吾記得。

我女呢輪睇video,成日教她的玩具猫equivalent fraction。我吾mind她自己學黎玩,但真系吾覺會對她系呢個年纪有任何幫助。

回覆:victoryu19 的帖子

真係人都癲。完全唔可以叫教育

回覆:abby0624 的帖子

回覆:rbg2011 的帖子

我都有上cable網睇,個小朋友做功課做到喊。幼稚園教果d成語同英文,可能好多小/中/大學生都末必識…

有線考立法局議員個2條幼稚園題目,唔知出自邊間幼稚園,幾個議員都fail。

Fyi, 題目可以上有線facebook download。

rbg2011 發表於 14-1-7 21:38
最幣好多偉大家長,覺得Happy school 係Hea ,成日覺得唔夠深

咁我自問唔係一個偉大家長,只會做個稱職家長,管教好小朋友,等佢活得健康快樂。

BALL_B116 發表於 14-1-7 21:57
無錯,小學越來越深,唯有推前的幼稚園加深,再推前學前班都加深

嗰啲所謂"知識",比你識哂又如何?我唔覺會對學生有幫助及令佢地有得著

rbg2011 發表於 14-1-7 21:38
最幣好多偉大家長,覺得Happy school 係Hea ,成日覺得唔夠深
Exactly and that's very unfortunate.

好恐怖!

回覆:潘白兔 的帖子

有冇人知係邊間幼稚園?

回覆:Kindergarten homeworks?

唉!個小朋友好辛苦!其實休息下玩下再做都得!
我個大仔果時都係要做功課但數量就唔多,我會分開做!

回覆:Kindergarten homeworks?

其實深唔一定壞,相反,淺亦唔一定好,我覺得要睇番小朋友情況,始終吸收力個個不同,同埋學完嘅野,如果無咩機會用番,又係嘥氣。如果常用嘅野,教深小小,小朋友又跟到嘅,我覺得無所謂,但小朋友如果跟得吃力,就大人細路都辛苦,何必呢?

回覆:BALL_B116 的帖子